Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. MR için sakinleştirici ilaç isimleri

MR için sakinleştirici ilaç isimleri

admin admin -
31 1
mr için sakinleştirici ilaç

MR işleminden bir çok hasta rahatsız olmamakta ve sorunsuz bir şekilde MR çektirebilmektedir. Fakat bazıları MR’dan korkmakta, aşırı derecede heyecanlanmakta veya kaygılarını bastıramamaktadır.

MR çekilirken uzun süre kapalı bir yerde hareketsiz olarak kalmak zorundasınız. Bazıları bunu canlı canlı tabuta girmeye benzetmektedirler. Kapalı alan korkusu (klostrofobi) olanlar ve hareket etmeden duramayan çocuklar MR çektirirken oldukça zorlanmaktadırlar.

MR çekilirken çocuğun sürekli kımıldaması MR sonuçlarını etkileyebileceği gibi bazı çocuklar bağırmakta, ağlamakta, bu sebeple etrafta rahatsızlık meydana getirmektedir.

MR işleminde sorun yaşamamak için bazı hastalar MR’a gelmeden önce sakinleştirici ilaç almakta ve bu korkulu, stresli süreci daha kolay atlatmaktadır.

Bununla birlikte gelişigüzel sakinleştirici ilaç kullanmak doğru değildir. Sakinleştirici ilaçların dozunu iyi ayarlamak ve ne zaman etki edeceğini bilmek gerekmektedir.

Mesela çabuk etki eden bir sakinleştirici ilacı evden çıkarken alırsanız yolda araç kullanırken zorluk yaşarsınız, size MR sırası geldiği zaman etkisi azalırsa bir faydasını göremezsiniz.

Veya etki göstermesi için birkaç saat geçmesi gereken bir ağrıkesiciyi MR’dan hemen önce alırsanız da faydasını göremezsiniz.

Sakinleştirici ilaçlar yan etkileri fazla olan ve vücuda zarar verebilen ilaçlardır. Çocuklara bilinçsizce sakinleştirici ilaç vermek onların sağlığıyla oynamak anlamına gelmektedir. Bu konuda çocuğa verilecek sakinleştirici ilacın çocuk için uygun olması ve dozunun iyi ayarlanması gerekir.

MR için sakinleştirici ilaç isimleri

Eğer kişiye sakinleştirici verilmeden MR işlemi yapılamayacak ise mecburen hastaya sakinleştirici iğne yapılmaktadır. Bu durum MR çekilme sürecini uzattığı için MR çekilirken kaygı veya korku yaşamak istemeyen bazı hastalar işlem öncesinde reçetesiz sakinleştirici ilaç kullanmaktadırlar.

MR çekilirken korku yaşayanlara, yaşadığı korkunun şiddetine göre hafif orta şiddetli oral yolla alınan sakinleştirici ilaçlar veya hasta çok korkuyorsa onu uyutacak derecede güçlü sakinleştirici ilaçlar kullanılmaktadır.

MR için sakinleştirici ilaç isimleri
MR için sakinleştirici ilaç isimleri

MR için yeşil reçeteli sakinleştirici hap isimleri

Eğer MR korkunuz var ise sizden MR tetkikini isteyen doktor MR işlemi esnasında korkunuzu yenmeniz için yeşil reçeteli bir sakinleştirici ilaç reçete edebilecektir.

Sağlık kuruluşunun izlediği prosedürüne göre MR çekilmeden önce hemşire tarafından hastaya doğrudan ilacın verilmesi de mümkündür.

Yeşil reçeteli sakinleştirici ilaçları eczaneden reçetesiz olarak satın alamazsınız. Çünkü yeşil reçeteli sakinleştirici ilaçlar uyuşturma ve bağımlılık yapma özelliklerine sahiptirler. Madde bağımlıları tarafından kötü niyetle (uyuşturucu niyetiyle) kullanılma durumları vardır.

Ayrıca içerdiği riskler nedeniyle doktor bilgisi ve kontrolü dahilinde kullanmalıdırlar.

MR korkusu nedeniyle hastalara verilen yeşil reçeteli sakinleştirici haplar şunlardır:

  • Ansiox
  • As-Alpralam
  • Stabina
  • Xanax
  • Ativan Expidet
  • Diazem
  • Lizan
  • Nervium

Oral yolla alınan sakinleştiricileri etki göstermesi uzun sürebileceğinden hastaya MR’dan önce sakinleştirici iğne yapılması da seçenekler arasındadır.

MR için yeşil reçeteli sakinleştirici iğne isimleri

  • Diapam
  • Diazem

Yukarıda yer alan sakinleştirici ilaçlar MR korkusu olan hastaların bir çoğuna iyi gelir fakat bazı hastaların MR korkusu çok şiddetli olabilmektedir. Bu durumda hastaya daha kuvvetli sakinleştirici ilaçlar verilerek hasta sakinleştirilir.

MR için kuvvetli etkili sakinleştirici ilaç isimleri

  • Dalizom
  • Demizolam
  • Dilemy
  • Doren
  • Sedozolam
  • Abstral
  • Actiq
  • Durogesic
  • Effentora
  • Fentanest
  • Fentanyl Citrate
  • Talinat

Yukarıda yer alan yeşil veya kırmızı reçeteli sakinleştirici ilaçların eczaneden reçetesiz olarak satın alması mümkün değildir.

Okuyucularımızın muhtemelen reçetesiz olarak satın alınabilecek ve MR korkusu için kullanabilecekleri sakinleştirici isimlerini merak ettiklerini düşünerek bu grup sakinleştirici ilaç isimlerini de veriyorum.

MR için reçetesiz sakinleştirici isimleri

Atarax tablet: MR’a girmeden yarım saat veya bir saat önce 1 adet tablet bol su ile içilir. İçildikten yarım saat sonra etki göstermeye başlar ve 2 saatin içinde etkisi maksimuma ulaşır. İlacın  yaklaşık 6 saat etkisi devam eder.

Atarax şurup: Atarax tablet ile aynı etken maddeye sahiptir. MR’a girmeden 1 saat önce 2,5 ölçek içilir.

Pasiflora şurup: Pasiflora bitkisinin ekstresini içeren şuruplar kaygı giderici ve uyku getirici etkilere sahiptirler. MR’a girmeden 1-2 saat önce 2 ölçek pasiflora şurup içilirse etkisini gösterecektir.

Eğer MR’a girecek kişi çocuk ise yukarıda yer alan reçetesiz ilaçlar daha düşük dozlarla verilir.

Atarax şurup çocuklarda MR korkusu için nasıl kullanılır ?

Çocuğa Atarax verilecekse kilogram hesabına göre doz ayarlaması yapılır. Hangi doz uygulanacağı doktor veya eczacıya sorulmalıdır.

Pasiflora şurup çocuklarda MR korkusu için nasıl kullanılır ?

MR’a girmeden önce bir veya bir buçuk ölçek pasiflora şurup verilir.

MR korkusu doğal yollarla nasıl yenilir ?

MR işlemi yaklaşık yarım saat sürer ve daracık bir tünelde hastanın kımıldamadan işlemin beklemesi gerekir. Kapalı alan korkusu yaşayan yetişkinler ile dürtüsel olarak sürekli hareket etme ihtiyacı olan çocuklar MR çektirirken epey zorlanmaktadırlar.

MR korkusunu yenmek için tavsiye edilen basit şeyler; hastanın gözlerini kapatıp güzel düşünmesi ve nefes egzersizi yapmasıdır.

MR cihazının sesleri de hastaları rahatsız etmektedir. Bunun önüne geçmek için hastaya kulaklıkla müzik dinletilmektedir.

Eğer doğal yöntemlerle MR korkusu yenilemiyorsa hastaya sakinleştirici verilebilir veya açık MR cihazı ile çekim yapılabilir.

Bir önceki yazımız olan Sakinleştirici ilaçlar başlıklı makalemizde Anlık sakinleştirici ilaçlar, Araba kullanırken sakinleştirici ilaç isimleri ve Büyükbaş hayvan sakinleştirici ilaç isimleri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. Canan - -

    Midede oluşan varis tedavisinde dideral kullanılması doğrumu basıl bir alaka vardır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir