Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Anksiyete
  4. »
  5. Panik Atak Nefes Egzersizleri

Panik Atak Nefes Egzersizleri

admin admin -
16 0
panik atak için nefes egzersizleri

Günde farkında olmadan defalarca nefes alıyoruz bu yüzden nefes almak günlük yaşantımızın çok önemli bir parçasıdır.

Açık havada oksijen aldığınızda, kan hücrelerine oksijen dolar ve vücuttaki karbondioksit oranı azalır.

Karbondioksit, vücudumuzda bulunan atık ürünlerdir. Düzenli nefes almak; vücudumuzdaki oksijen oranını artırıp, karbondioksit oranını azalttığından anksiyeteyi ve panik atağı azaltmada yardımcı olur.

Hepimiz, gün içerisinde farkında olmadan nefes alıp versek de bir çoğumuz doğru nefes alımı konusunda ne yazık ki bilinçsizdir.

Bu bağlamda; iki farklı nefes alma çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

1)Göğüs Solunumu

2)Diyafram Solunumu

İnsanlar, gergin olduklarında, hızlı ve göğüsten nefes almaya daha çok yatkındırlar. Bu tip nefes alma, Göğüs Solunumu olarak adlandırılmaktadır.

Gergin, kaygılı, stresli olduğunuzda; bir çoğumuz göğüs solunumu yaptığımızın farkında değilizdir.

Göğüs solunumu, vücudumuzdaki oksijen ve karbondioksit oranını arttırır ve bu da;

  • Kas Ağrıları
  • Hızlı Nefes Alıp-Verme İhtiyacı
  • Hızlı Kalp Atışı

gibi nedenlere yol açar.

Kan hücrelerimiz, kendi kendine oksijen üretmeye elverişli değildir ve bu da vücudumuzda stresi, anksiyeteyi arttırır. Stres ve anksiyetenin artması sonucunda, vücudumuzda fiziksel ve psikolojik olarak belirtiler sezeriz.

(Bu belirtileri sitemizde gezinip bulabilirsiniz.)

Bu nefes alma yöntemini, bebekler doğal bir şekilde uygularlar. Yetişkinlerse, bu yöntemi daha çok uyku sırasında kullanmaktadırlar.

Göğüs ve Diyafram Nefesi Arasındaki Farklılıklar

Solunum yönteminizi belirlemenin en kolay yolu; bir elinizi göğsünüzün alt tarafındaki karnınıza, diğer elinizi de göğsünüzün ortasına koyarak nefes alıp vermenizdir. Nefes aldıkça, hangi bölgedeki elinizin daha çok etkilendiğini fark etmeye çalışın.

Düzgün bir şekilde nefes alıyorsanız, karnınız her nefesinizde şişmeli ve bu sürekli bir şekilde gerçekleşmelidir.

Özellikle anksiyete ve panik atak krizi geçiriyorken, göğüs nefesi alırsınız ve bunun farkında olmazsınız.

Bu krizler esnasında, krizi geçiren kişi daha çok diyafram nefesi almalıdır.

Basit Diyafram Nefesi Egzersizleri

Bir dahaki kriz esnasında lütfen aşağıdaki nefes egzersizlerini uygulamaya çalışın:

  • Burnunuzdan yavaş ve derin bir nefes alın. Omuzlarınız lütfen rahat bir şekilde olsun. Karnınız şişmeli ve göğsünüz küçülmelidir.
  • Ağzınızdan yavaşça nefes verin. Nefes verdikçe, dudaklarınızın hafifleştiğini hissedin ancak çene her zaman rahat bir şekilde kalmalı.
  • Dakikalarca bu egzersizi yenileyin.

Kriz ve atak anlarında, bu egzersizi hatırlamak zor olabilir. Endişelenmeyin! Bu nefes egzersizini uyguladıkça; kanınızdaki oksijen oranı artacak ve stres hormonlarınız azalacaktır.

NOT : Bazı durumlarda insanlar, bu egzersizleri uygularken kendilerini endişeli ve kaygılı hisseder. Sakin olun 🙂 Bunun sebebi, ilk etapta nefes alıp vermeye olan yoğunlaşmanız ve fark etmenizdir. Zamanla bu endişe ve kaygı da yok olacaktır. Bu durum başınıza gelirse o an egzersizi bırakın bir sonraki gün devam edin. Aşama aşama ilerlemeniz sizler için en doğrusu olacaktır.

 

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Anksiyete Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer başlıklı makalemizde anksiyete bozukluğu belirtileri, anksiyete bozukluğu durumunda ne yapılmalı ve anksiyete çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir