Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Cipralex nasıl bırakılır ?

Cipralex nasıl bırakılır ?

admin admin -
34 0
Cipralex nasıl bırakılır

Daha önceden antidepresan kullanmış kişiler bilir ki ilacı aniden keserseniz, sizi bunu yaptığınıza pişman eder, yoksunluk şikayetlerini yaşamamanız için yavaş yavaş bırakmanız gerekir. Öte yandan ilacı bırakınca eski psikolojik sorunların geri gelmesi ihtimali de bulunmaktadır.

Bu sebeple bir antidepresanı kullanırken de bırakma sürecinde de doktor takibinde olmak şarttır.

Cipralex nasıl bırakılır ?

Cipralex ilacını bırakması yeşil reçeteli veya kırmızı reçeteli ilaçlara göre daha kolaydır. Bu ilaç bağımlılık yapan bir ilaç değildir, kolayca bırakabilirsiniz.

Bununla birlikte Cipralex ilacını bırakmanın bir zamanlaması ve yöntemi bulunmaktadır. Makalenin ilerleyen bölümlerinde Cipralex bırakma takvimi ve bıraktıktan sonra ne tür yan etkilerin görülebileceği yer almaktadır.

Cipralex her ne kadar reçeteli olarak satılsa da parasını verince eczaneden reçetesiz de satın alınabilmektedir. Bu durum ilacın bilinçsiz kullanılmasına yol açmaktadır.

Şöyle ki doktor takibinde Cipralex kullanan birisinin ilacı ne zaman keseceğine doktor karar verir ve bu sebeple eski rahatsızlığın yeniden nüksedilmesi ve ilaca yeniden dönülmesi riski azalmaktadır.

Ayrıca doktor hastaya ilacın nasıl bırakılacağını söyler ve ilacı bırakmanın neden olduğu yan etkiler azaltılır.

Cipralex ilacını doktor kontrolünde kullanmayan kişiler de vardır. Bu kişiler çoğunlukla daha evvelden depresyon veya kaygı şikayetleri nedeniyle Cipralex veya benzeri ilaç kullanmış ve şikayetleri nüksedince yeniden doktora gitmeyip eczaneden kısa yoldan antidepresan satın almayı tercih eden kişilerdir.

Reçetesiz antidepresan kullanımı doğru olmamakla birlikte insanların reçetesiz ilaç kullanmasının kendilerine göre sebepleri bulunmaktadır.

Mesela muayene ücretleri fazla gelebilir, tahlil-tetkik süreci uzun gelebilir (Depresyon hastalarının günlük rutin aktivitelerini bile yerine getirmekte oldukları düşünülürse), e nabız da psikiyatriste gittiği çıkmasın isteyebilir veya derdini de dermanını da bildiği için doktoru aradan çıkartmak isteyebilir.

İnsanların neşesini çalan, günlük rutin sorumluluklarını bile yerine getirmelerine mani olan psikolojik rahatsızlıklar çoğunlukla ilaç kullanmadan geçmez ve zaman zaman da nüksetme eğilimindedir.

İnsanların reçetesiz olarak antidepresan kullanmalarını doğru bulmamakla birlikte reçetesiz olarak Cipralex kullananlara bu ilacı nasıl bırakacaklarını tarif etmek istiyorum.

Eğer hasta Cipralex’i doktor kontrolünde kullanıyorsa ilacı nasıl bırakacağını doktora sorması daha uygun olacaktır.

Cipralex’i ne zaman bırakmalı ?

Cipralex hastada yeterli etkiyi yaratıyorsa, hasta durumdan memnunsa psikiyatrist reçeteyi sürekli yenileyebilmektedir. Cipralex’i hastanın bırakabilmesi için hastanın ilacı bırakınca eski psikolojik rahatsızlıklarının geri gelmeyeceğinden emin olması gerekir.

Bu husus çoğunlukla hastanın tek başına verebileceği bir karar değildir. Hastayı gözlemleyen bir uzmanın ilacı bırakıp bırakmama kararını vermesi daha doğrudur. Çünkü hasta ilacı kullanırken kendini iyi hissetmekte ve ilacı bırakınca ne hissedeceğini bilememektedir.

Bu yüzden antidepresan kullananlara rahatsızlığının tedavisi için ayrıca bir terapiste de gitmesi tavsiye edilmektedir. Terapist hastanın ilacı bırakmaya hazır olup olmadığına karar verecek ve hasta ilacı bırakırken daha kolay bırakabilmesi ve bıraktıktan sonra bir takım sorunlar yaşamaması için bir takım tavsiyeler verecektir.

Cipralex ilacını bırakma zamanı genellikle eski psikolojik rahatsızlıklarla ilgili şikayetlerin kesilmesinden 6 ay geçincedir.

Cipralex ilacını bırakınca neden yan etkiler görülür ?   

Cipralex ilacı vücuttaki nöronlar üzerindeki reseptörlere bağlanan ve aktivitelerini etkileyen nörotransmitterlerin seviyelerini değiştirmektedir.

Nöronlar bir süre sonra Cipralex ilacının neden olduğu bu değişikliğe uyum sağlar. Eğer nörotransmitter seviyeleri çok hızlı değişirse vücut buna aynı ilaca başlarken gösterdiği gibi reaksiyon göstermektedir.

Cipralex bir anda bırakılır mı ?

Cipralex bir anda bırakılmaz. Eğer bir anda bırakılırsa yan etkiler oldukça belirgin ve rahatsızlık verici şekilde hissedilmektedir.

Cipralex bırakınca ne olur ?

Cipralex bırakınca sinir hücreleri bu değişime adapte olana kadar bir takım yan etkiler görülmeye başlanır. İlk birkaç gün uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlik, kaygı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı gibi şikayetler belirgin bir şekilde hissedilir. Daha sonraki günlerde bu şikayetler azalır.

Cipralex’i bırakınca bir süre sonra vücuttaki serotonin seviyesi yeniden ayarlanır. Eğer hasta tamamıyla iyileşmiş ise bir sorun yaşamayacaktır. Bununla birlikte bir çok hastada kısmen de olsa Cipralex’i bıraktıktan sonra eskiden yaşadığı psikolojik rahatsızlığı anımsatan zor günler zaman zaman geri gelebilmektedir.

Eğer hasta iyi yolda ise daha sonraki süreci de ilaçsız olarak atlatabilir. Bazı hastalarda ise Cipralex sonrası eski rahatsızlıkların geri gelmesi durumu olmakta be sebeple Cipralex veya başka bir antidepresana başlamaktadır.

Cipralex unutulursa ne olur ?

Cipralex unutulursa ilk birkaç saat sorun olmaz ama ertesin günden veya en geç 3. günden itibaren yoksunluk sendromu yaşanmaya başlanır.

Eğer ilacın unutulduğu aynı gün hatırlanırsa en geç yatmadan önce alınır. Yattıktan sonra veya ertesi gün sabah hatırlanırsa unutulan doz atlanır.

Cipralex kaç ayda tedavi eder ?

Cipralex ilacının kullanan hastanın oldukça sabırlı olması gerekir. Cipralex’in etkisini tam olarak göstermesi için yaklaşık bir ay geçmesi gerekmektedir.

Tedavinin tamamlanması için en az 3-6  ay geçmesi gerekmekte olup çoğu hastada bu süre daha uzundur. Cipralex ile tedavi planlaması 3 ay, 6 ay, 12 ay veya 24 ay gibi sürelerle yapılmakta olup tedavi süresi daha uzun da olabilmektedir.

Cipralex bırakma takvimi

Cipralex 4-8 haftalık bir süreçte bırakılmaktadır. Cipralex’in yavaş ve uzun sürede bırakılması hem bıraktıktan sonra görülen yan etkileri azaltacak hem de tedavi edilen psikolojik rahatsızlığın hortlamasını önleyecektir.

Cipralex ilacını hastanın ne kadarlık sürede ve hangi dozlarla bırakacağı ilacının ne kadar süredir kullandığı ve ne kadar doz kullandığı gibi kriterlere göre belirlenir.

Günde 20 mg kullanan biri için örnek Cipralex  bırakma takvimi aşağıdaki şekildedir:

1.Hafta 17,5 mg

2. Hafta 15 mg

3.Hafta 12,5 mg

4.Hafta 10 mg

5.Hafta 7,5 mg

6.Hafta 5 mg

7.Hafta 2,5 mg

Günde 10 mg kullanan biri için Cipralex  bırakma takvimi aşağıdaki şekildedir:

1.Hafta 7,5 mg

2.Hafta 7,5 mg

3.Hafta 5 mg

4.Hafta 5 mg

5.Hafta 2,5 mg

6.Hafta 2,5 mg

Cipralex bıraktıktan sonra yan etkileri

Cipralex bıraktıktan sonra kalbin çok hızlı atması, uykuya dalamama, sersemlik, baş dönmesi ve denge kaybı, aşırı kaygılanma, baş ağrısı, mide bulantısı, elektrik çarpma hissi, karıncalanma, aşırı terleme, huzursuzluk, sinirlilik, görme bozuklukları, kafa karışıklığı ve ishal gibi yan etkiler görülmektedir.

Cipralex bırakmanın yan etkileri ne kadar sürer ?

Cipralex bırakmanın yan etkileri çoğu hastada 2 haftada geçer nadiren bazı hastalarda 2-3 ayı bulabilir.

Cipralex kullanırken bunları yapın !

Cipralex bırakma sürecini kolaylaştırmak için aşağıdaki tavsiyelere kulak veriniz.

Yeterince uyuyun

Cipralex ilacını bıraktıktan sonra uyku sorunları yaşayabilirsiniz. Fakat siz yine de yeterli miktarda uyumaya dikkat ediniz. Yeterince uyumak ilacı bırakmanın olumsuz etkilerini azaltmaktadır.

Uykunun ruh sağlığı üzerinde etkileri vardır ve Cipralex’in boşluğunu doldurmak için bu çok önemlidir.

Düzenli olarak egzersiz yapın

Vücudunuzdaki hormonal dengenin yeniden sağlıklı bir şekilde tesis edilmesi için yeteri kadar fiziksel harekete ve egzersize ihtiyacınız olacaktır. Düzenli olarak egzersiz yapmak kaygı, üzüntü ve stresi azaltmaktadır.

Çevrenizden destek alın

Cipralex’i bırakırken ve bıraktıktan sonra ruh halinizde bir miktar çökkünlük, huzursuzluk ve sinirlilik olabilir. Bunu aşmak için yakınlarınızdan destek almanız gerekir.

Sağlıklı beslenin

Ekstra bir şey yapmanıza gerek yok, hazır gıda ve aburcuburlar yerine geleneksel sulu yemekleri ve meyveleri tercih etmeniz yeterli olacaktır.

Süreci doktor kontrolünde gerçekleştirin

Cipralex’i bırakırken doktorunuz sizde olan değişiklikleri takip etmelidir. Duruma göre ilacın dozunu yeniden ayarlayabilecektir.

Bir önceki yazımız olan Cipralex yan etkileri ne zaman geçer ? başlıklı makalemizde Cipralex, Cipralex bıraktıktan sonra yan etkileri ve Cipralex cinsel yan etkileri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir