Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

admin admin -
40 0

Yeşil reçeteli ilaçlar bağımlılık yapma riski barındıran ve bir takım zararları olan ilaçlardır. Bu makalede yeşil reçeteli ilaçların hastalara ne tür zararlar verebileceği ve riskleri hakkında bilgi verilecektir.

Yeşil reçeteli ilaçlar bazı psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların tedavisinde ve basit ağrı kesici, kas gevşeticilerin yeterli olmadığı durumlarda bu amaçlar için reçete edilmektedir.

Merkezi sinir sistemini baskılaması ve hafiften uyuşturma etkisi sebebiyle madde bağımlıları da kötü niyetli olarak doktordan bu tür ilaçları reçete etmesini isteyebilmektedir.

Yeşil reçeteli ilaçlar alkol ve uyuşturucuyu bırakanları yoksunluk şikayetlerinden korumak ve bu sıkıntılı geçici süreci atlatmasını sağlamak için de reçete edilmektedir.

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil ilaçların genel olarak hastalara 4 farklı zararı bulunmaktadır:

  1. Bağımlılık yapması
  2. Fiziksel ve düşünsel faaliyetlerini kısıtlaması
  3. Kariyerine etki etmesi
  4. İlaçların ciddi yan etki ve riskler içermesi

Yeşil reçeteli ilaçların bağımlılık yapma riski nedir ?

Yeşil ilaçların bağımlılık yapma riski %25-30 civarındadır. Yani yeşil reçeteli ilaç kullanan her üç veya dört kişiden birinde bağımlılık oluşmakta, ilacı bırakmaya çalıştığında ciddi yoksunluk şikayetleri ile karşılaştığı için yeşil reçeteli ilacını bırakamamaktadır.

Yeşil reçeteli ilaç neden bağımlılık yapar ?

Yeşil reçeteli ilaçlar merkezi sinir sistemini baskılamakta ve kişiyi fiziksel ve mental olarak farklı bir forma sokmaktadır. Bu forma girdikten sonra vücut eskiye dönmeyi reddetmekte ve ilaç kullanmayınca ciddi yan etkiler görülmektedir.

Yeşil reçeteli ilaçların bağımlılık yapma riski kullanım dozunun yüksekliği ve kullanım süresi ile doğru orantılıdır.

Genellikle sadece birkaç hafta yeşil reçeteli ilaç kullanmak veya senede birkaç kez kullanmak bağımlılığa sebep olmamakta, kullanım süresi 1 ayın üzerine çıkınca bağımlılık riski oluşmaktadır.

Yeşil reçeteli ilaçların fiziksel ve düşünsel faaliyetleri kısıtlaması

Yeşil reçeteli ilaçlar merkezi sinir sistemini baskıladığı için refleksleri ve kasların çevikliğini azaltan bir etkiye sahiptir. Beyin fonksiyonlarında da yavaşlama ve bulanıklığa sebep olabilmektedir.

Bu yüzden araç ve makine kullanırken bazı riskler oluşmakta, sosyal ilişkiler etkilenmekte, ehliyet için sağlık raporu alırken sürücü adayının daha detaylı incelenmesine yol açmaktadır.

İlgili yazı:Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçeteli ilaçların kariyere etkisi

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar eğer yüksek kariyer hedefleri var ise geçmişten beri uzun süreli yeşil reçeteli ilaç kullanmışlar ise işe girerken sorun yaşayabilmektedirler.

Eğer işveren bu tür konularda hassas ise yeşil reçeteli ilaç kullanmayı adayı eleme sebebi yapabilmektedir.

İlgili yazı: Yeşil reçeteli ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yüksek dikkat ve hassasiyet gerektiren araçları, cihazları kullananlarda, otobüs şoförü, pilot gibi uykunun , uyuklamanın riskli olduğu sektörlerde çalışanın yeşil reçeli ilaç kullanması istenilen bir şey değildir. Bununla birlikte ihtiyacı varken yeşil reçeteli ilaç kullanmamak, bunu gizlemek ise daha büyük bir risktir.

Yeşil reçeteli ilaçların ciddi yan etki ve riskler içermesi

Yeşil reçeteli ilaçlar yan etkiler açısından beyaz reçeteli ilaçlara göre daha fazla yan etki içermektedir. Özellikle başka ilaçlarla birlikte kullanırken veya psikolojik sıkıntıların alevlendiği dönemlerde yeşil reçeteli ilaçlar ciddi riskler içerebilmektedir.

Yeşil reçeteli ilaç kullanmanın bir takım zararları olmakla birlikte, ihtiyacı varken kullanmamak çoğunlukla daha büyük riskler taşımaktadır.

Yeşil reçeteli ilaçlar nasıl bırakılır ?

Yeşil reçeteli ilaçlar birden kesilmez, dozu azaltılarak bırakılır.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Yeşil reçeteli ağrı kesiciler başlıklı makalemizde Yeşil reçete nedir, yeşil reçeteli ağrı kesici isimleri ve Yeşil reçeteli ağrı kesiciler hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir