Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

admin admin -
59 0
sosyal fobi

Araç kullanma ehliyeti alabilmek için sürücünün ehliyet sınavını geçmesinin yanı sıra “sürücü olur” şeklinde sağlık raporu getirmesi de gerekmektedir.

Ehliyet almak için alınacak sağlık raporu devlet ve özel hastaneler, tıp merkezleri ve aile hekimlerinden alınabilmektedir.

Sağlık raporu için aile hekimine veya hastaneye gidildiği zaman hastanın tedavi geçmişi ve bugüne kadar kullanmış olduğu ilaçlar doktor tarafından görüntülenebilmektedir. Dolayısıyla daha önceden kişi yeşil reçeteli ilaç kullandıysa bu ortaya çıkmaktadır.

“Sürücü olur” raporu almak isteyen kişi doktora gittiğinde;

  • Gözlük veya lens kullanıyorsa yanında götürmelidir.
  • Protez kullanıyorsa bunu doktora bildirmelidir.
  • Düzenli olarak ilaç kullanıyorsa, kronik hastalığı var ise bunları doktora söylemelidir.
  • Bunlardan başka “Sürücü olur” raporu olabilmek için 2 adet fotoğraf ve varsa kan grubu kartı gerekir.

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir fakat alamama ihtimalleri de bulunmaktadır. Şöyle ki;

Ehliyet için sağlık raporu almak isteyen kişi doktora gittiğinde doktorun bilgisayarında kişinin tedavi geçmişi çıkacaktır. Eğer daha önceden yeşil reçeteli ilaç kullandığı anlaşılırsa doktor kişiyi ruh sağlığı/psikiyatri bölümüne sevk edecektir.

Yeşil reçeteli ilaç kullanmanın ehliyet alma konusunda başlıca iki sakıncası bulunmaktadır:

Birincisi; kullanmakta olduğu ilaçların dozu yüksek ise sürüş kabiliyetini etkileyebilecektir.

İkincisi; yeşil reçeteli ilaç kullanmasına sebep olan hastalık ciddi boyutta ise ciddi psikolojik sorunları olan kişilerin trafikte kendilerine ve başkalarına zarar verme ihtimali bulunmaktadır.

Bu sebeplerle psikiyatri doktoru öncelikle hastanın yeşil reçeteli ilaçları hangi dozda ve sürede kullandığını hangi rahatsızlıklar için kullandığını kontrol etmek ister.

Rahatsızlığın devam edip etmediğini ve ne boyutta olduğunu tespit etmek ister.

Sonrasında değerlendirmesini yaparak olumlu veya olumsuz rapor verebilir. Ya da olumlu rapor vermekle birlikte kontrol şartı koyabilir.

Örnekler üzerinden gidersek;

Diyelim ki birisi öğrencilik yıllarında sınav kaygısı nedeniyle kısa süreli yeşil reçeteli ilaç kullanmış ve sonradan bırakmıştır. Bu durumda başka mani yok ise bu kişi doktordan “sürücü olur” raporu alarak ehliyet alabilir.

Diğer bir örnek, birisi bir yakının vefatı veya maddi sebeplerle kısa süreli olarak yeşil reçeteli antidepresan kullanmıştır. Sonradan durumu düzelmiştir. Bu kişi de geçmişte yeşil reçeteli ilaç kullansa da ehliyet alabilir.

Üçüncü bir örnek olarak gençliğinde herhangi bir nedenle geçici olarak yeşil reçeteli ağrı kesici kullanmış birisi, eğer öykü ve muayenesinde ilaca gerek duyacak bir sorunu olmadığı anlaşılırsa ehliyet alabilir.

Dördüncü olarak hafif antidepresanlar kullanmakta olan birini gösterebiliriz. Eğer hastanın kullandığı antidepresan dozu düşük ise hekim “sürücü olur” raporu verebilir.

Beşinci olarak yüksek doz antidepresan kullanan birini örnek verebiliriz. Yüksek doz antidepresan kullanımı beyin ve kas fonksiyonlarında kısıtlama yaptığı için hastanın trafikteki manevra kabiliyeti düşük olacaktır. Örneğin aniden önüne çocuk fırlasa veya gece karanlığında keskin viraja denk gelse kaza yapma ihtimali yüksektir.

Bu durumda doktor hastanın durumuna göre olumsuz rapor verebilir veya rapor vermeden önce hastayı bir süre takip etmeyi seçebilir. Hasta bir süre doktor takibinde ilaçlarını kullanır ve ilaç dozu düşerse ve rahatsızlığın boyutu azalırsa doktordan “sürücü olur” raporu alarak ehliyet alabilir yada aksi durumda ehliyet alamaz.

Altıncı bir örnek olarak epilepsi, şizofren, alzheimer, bipolar bozukluk gibi bir rahatsızlığı olan birini varsayalım. Hastalığın şiddeti de önemli olmakla birlikte bu tür rahatsızlıklar genellikle uzun sürelidir ve etkileri hasta için ağırdır. Ayrıca hastanın ilacını atlaması veya nöbet geçirmesi durumlarında kaza riski çok artmaktadır. Bu nedenle bu tür hastalıklar için yeşil reçeteli ilaç kullanan birine “sürücü olur” raporunun verilmesi olasılığı düşüktür. Yine de hastalığın derecesi ve kullanılan ilaçların dozu dikkate alınarak “sürücü olur” raporu verilmesi ihtimali vardır.

Son olarak yeşil reçeteli ilaç kullanan birinin ne kadar süredir ilaç kullanmakta olduğu ve bundan sonra ne kadar daha ilaç kullanacağı da “sürücü olur” raporu alırken etkilidir.

Kısa süreli yeşil reçeteli ilaç kullanımı genellikle “sürücü olur” raporuna mani olmazken, uzun süreli olarak yeşil reçeteli ilaç kullananların ehliyet almaları oldukça zordur.

Psikolojik engelli ehliyet alabilir mi ?

Bu konuda rahatsızlığın ne olduğu, hangi ilaçların ne düzeyde kullanıldığı, hastanın ne kadar süredir ilaç kullanmakta olduğu ve rahatsızlığının geçici mi kalıcı mı olduğu dikkate alınır.

Bazen raporun özel veya devlet hastanesinden alınması da fark edebilmektedir. Psikolojik engellilerin engel düzeylerinin belirlenmesinde sübjektif kriterler de etkili olabildiğinden bir doktorun olumsuz rapor verdiği hastaya diğeri olumlu verebilmektedir.

Çoğunlukla psikolojik engellilere “sürücü olur” raporu verirken kontrol şartı da koyulmaktadır. Böylece sürücü düzenli olarak kontrollerini yaptırarak ehliyetini koruyabilmektedir.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ? başlıklı makalemizde antidepresan kullananlar devlet memur olabilir mi, Bipolar memur olabilir mi ve Dehb memurluğa engel mi hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir