Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Yeşil reçete raporu nasıl alınır ?

Yeşil reçete raporu nasıl alınır ?

admin admin -
98 5
yeşil reçeteli ilaç raporu

Yeşil reçete ile satılan ilaçları rapor çıkarttırarak almanın bir takım faydaları bulunmaktadır. Rapor çıkarttırmanın en önemli faydası, eğer ilaç SUT eki “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi”(EK-4/D) de yer alıyor ise ilacı katılım payı ödemeden alabilmektir.

SGK’ya tabi hastalar ilaçlar için %10-20 oranında katılım payı ödemektedirler. Eğer bir ilacı en az 3 ay kullanmak zorunda iseniz ve bu ilaç EK-4/D listesinde yer alan bir ilaç ise ilgili uzman doktordan rapor çıkarmak suretiyle katılım payı ödemeden eczaneden alabilmektesiniz.

İlaç raporları 3,6,9 ve 12 aylık sürelerle çıkartılabilmekte ve ilgili uzman doktor bu süreyi uzatabilmektedir.

Yeşil reçeteli ilaç için rapor çıkartmanın diğer bir faydası ise ilacı aile hekimine reçete ettirme kolaylığıdır. Aksi takdirde aile hekime her seferinde hastayı ilgili uzman doktora yönlendirecektir.

Yeşil reçete raporu nasıl alınır ?

Yeşil reçeteli ilaç kullanmayı gerektiren rahatsızlıkların bir çoğu kroniktir ve bu rahatsızlıkların bir çoğu “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi”nde yer almaktadır.

Yeşil reçeteli ilaç raporu çıkarttırabilmek için 3 şart gerekmektedir.

  • En az 3 ay devam edeceği düşünülen kronik bir hastalığa sahip olmak.
  • Bu kronik hastalığın EK-4/D’de yer alması.
  • İlaç raporu için ilgili uzman doktora muayene olmak.

Yeşil reçeteli ilaçları genellikle psikiyatri doktorları reçete etmekte ve muayenenin yanı sıra hastanın kanında, idrarında bir takım maddeler bulunup bulunmadığını öğrenmek için tahlil-tetkik istemektedirler.

Doktor hastaya tanıyı koyduktan sonra bir süre ilacı kullanmasını isteyecek ve hastalığın kronik olduğu kanaatine varırsa ilaç raporu yazacaktır.

SUT eki “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi”(EK-4/D) de yer alan ve yeşil reçeteli ilaçlarla tedavi edilen bazı hastalılar şunlardır:

  • Genel tıbbi duruma bağlı mental bozukluklar
  • Beyin hasarı ve disfonksiyonu ve fiziksel hastalıklara bağlı mental bozukluklar
  • Kişilik ve davranış bozukluğu
  • Demans
  • Bunama
  • Alzheimer
  • Şizofreni
  • Psikotik bozukluklar
  • Bipolar duygulanım bozukluğu
  • Anksiyete bozuklukları
  • Obsesik kompulsif bozukluk (okb)
  • Somatoform bozukluklar
  • Yeme bozuklukları
  • Depresif nöbet
  • Yineleyen depresif bozukluk
  • İnatçı duygu durum bozuklukları
  • Aktivite ve dikkat bozukluğu

Yeşil reçete raporunu hangi doktor verir ?

Yeşil reçete raporunu psikiyatristler yani hastanelerin çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları bölümünde görev yapan uzman doktorlar vermektedirler.

Yeşil reçeteli ilaç yazabilme yetkisi ile rapor verebilme yetkisi aynı değildir. Örneğin gerekirse aile hekimi, enfeksiyon hastalıkları uzmanı veya çocuk doktoru gibi branşlar bile yeşil reçeteli ilaç reçete edebilir fakat yeşil reçeteli ilaç raporunu psikiyatristin vermesi daha uygun olur.

Devlet hastanelerinin, üniversite hastanelerinin ve özel hastanelerinin ruh sağlığı ve hastalıkları bölümünde görev yapan psikiyatri doktorları yeşil reçeteli ilaç raporu verebilir. Psikologlar yeşil reçeteli ilaç raporu veremez.

Aile hekimleri yeşil reçeteli ilaç yazma yetkisine sahiptir fakat yeşil reçeteli ilaç raporu veremezler.

Bir hastaya yeşil reçeteli ilaç raporu verilebilmesi için rahatsızlığına psikiyatri doktoru tarafından tanı konması ve bu rahatsızlığın en az 3 ay geçmeyeceğinin anlaşılması gerekir.

Devlet hastaneleri gibi özel hastanelerin psikiyatri doktorları da yeşil reçete ilaç verebilirler fakat genellikle rapor için ekstra ücret istendiği için hastalar için istenen ekonomik fayda sağlanmamaktadır.

Yeşil reçeteli ilaç nedir ?

İlaçların 5 adet reçete grubu bulunmaktadır:

Beyaz reçete: Kontrole tabi olmayan ilaçlar beyaz reçeteye yazılır. Antibiyotiklerden, ağrı kesicilere, tansiyon ilaçlarından şeker ilaçlarına kadar hepsi beyaz reçetelidir.

Yani piyasadaki ilaçların büyük çoğunluğu beyaz reçetelidir. Beyaz reçeteli olmayan ilaçlar ya kan ilaçları/ürünler veya uyuşturucu/bağımlılık yapıcı etkisi yapan ilaçlardır.

Yeşil reçete: 1971 “Psikotrop Maddeler Sözleşmesi” uyarınca bağımlılık ve kötüye kullanma potansiyeli olan ilaçlar için düzenlenen reçetedir.

Yeşil reçeteli ilaçlar çoğunlukla psikiyatri ilaçlarıdır.

Kırmızı reçete: Uyuşturucu ve bağımlılık etkisi yapan ilaçlar kırmızı reçete ile satılmaktadır. Kanser ilaçları, kuvvetli ağrı kesiciler, bazı psikiyatrik hastalıklar için kullanılan uyuşturucu etkili ilaçlar kırmızı reçetelidir.

Turuncu ve mor reçete: Kan ve kan ürünleri turuncu ve mor reçete ile satılmaktadır.

Kırmızı reçete ile yeşil reçete arasındaki fark nedir ?

Halkımızca bazen kırmızı reçete ile yeşil reçete kavramları karıştırılabilmektedir. Kırmızı reçete uyuşturucu özelliği olan ilaçlar içindir. Bu ilaçlar bağımlılık da yapabilmektedir.

Yeşil reçete ise bağımlılık yapabilen ve bağımlılık etkisi kırmızı reçeteli ilaçlara göre düşük ilaçlar içindir.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Lustral kulak çınlaması yapar mı ? başlıklı makalemizde Lustral kulak çınlaması, Lustral kulak çınlaması yapar mı ve lustral ve kulak çınlaması hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

5 Yorum

  1. Emre Can. - -

    Mrb.Ben en az 30 senedir bir yeşil reçeteli ilaç kullanıyorum ve kimi doktora göre yaygın anksiyete bozukluğu kimi doktora göre bipolar anksiyete bozukluğu var ve diğer hiç bir ilaçtan tedavi edici bir sonuç alamadım,devlet hastenesine randevu problemi olduğu için sgk anlaşmalı bir polikliniğe gidip sadece ilacı yazdırmak için 450 tl veriyorum doktora sordum rapor çıkartamıyoruz diyor siz yukarıda çıkartabilir demişsiniz eğer böyle bir şey varsa rapor çıkartmak istiyorum çünkü sürekli fiyat artıyor ve ben bu paraları ödemekte zorlanıyorum GSS primide yük oluyor demekki doktor bizi kendisine mahkum etmiş dediğinize göre, ilacı almasam çok kötü rahatsızlanıyorum aile doktoru yazarım fakat rapor getir diyor,ödediğim paranın haddi hesabı yok devlet hastenesine gittim sonuç alamadım eğer böyle bir şey varsa tekrar doktora söylicem.

    1. admin - -

      Doktor, rapor çıkartma durumunu bizden iyi bilecektir. Belki hastalık durumunuz rapor çıkartmaya uygun değildir. Size konulan tanı ile de ilgili olabilir, rapor verilip verilmemesi.

  2. Emre Can - -

    hocam öle değil bu hastalık genetik bütün ailede var kardeşlerimde falan bu gün gidiyorum böle bir şey varsa nasıl uygun değil ilacı içmesem çok kötü hastalanıyorum annem kalp hastası oldu ilaç kullamadığım zaman olmaz bizi çarpmışlar yıllarca demekki.nasıl uygun olmaz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esat Oğuz Göktepe bu ilaçla idare edicen dedi rahmetli başka ilaç iyi gelmiyor ben devlet hastanesine randevu albiliyorum nede ben deneme tahtası değilim piyasadaki bütün serotonin geri alım inhibitörlerini kullandım olmuyor param yetmiyor artık bu gün gidicem ve söylicem ne demek uygun değil 30 senedir kullanıyorum.para için herşeyi yaparlar bunlar.

  3. Emre Can - -

    30 senedir aynı ilacı kullanan hasta nasıl rapor çıkartmaya uygun değildir anlamadım…

  4. Emre Can - -

    Verdiniz bilgiler yanlış gereksiz yere bu gün doktorla tartışmaya girdim yeşil reçeteli ilaca rapor çıkar dedim çıkartma yetkiniz varmış dedim kim söylemiş onu diyor böyle bir şey yok dedi rapor çıkartman için en az 3 tane uzman doktorun olduğu bir heyete girmen gerekiyor oda imkansız direk çıkarmazlar önce senin tedavini yeniden düzenlerler 1 sene sürer sende ilaca ulaşamazsın her devlet hastanesinde bile 3 uzman dr bulamazsın ancak üniversite hastanesi veya erenköy ruh ve sinir hasstalıklarına gitmen lazım heyet bir araya ne zaman gelir nasıl randevu alırsın çıkartabilsek biz seni yıllardır tanıyoruz niye çıkarmayalım dedi diğer istediğin her ilacı getir ona rapor çıkartalım dedi beni gereksiiz yere gerdiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir