Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Venegis yan etkileri ne zaman geçer ?

Venegis yan etkileri ne zaman geçer ?

admin admin -
48 0
Venegis yan etkileri ne zaman geçer

Venegis beyindeki serotonin ve noradrenalin adı verilen ruh halini iyileştiren kimyasalların seviyelerini artırarak işlev görmektedir. Ana kullanım alanı depresyon olmakla birlikte çeşitli kaygı bozuklukları için de kullanılmaktadır.

Venegis ilacının yan etkileri bazı eski antidepresanlardan daha azdır. Bu makalede Venegis yan etkileri nelerdir, ne zaman başlar, ne zaman geçer, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, konularında bilgi verilmektedir.

Venegis hangi rahatsızlıklar için reçete edilmektedir ?

Venegis çoğunlukla bazı depresyon türleri için örneğin majör depresyon, depresyon nüksü, depresyon atağı gibi şikayetler için reçete edilmektedir.

Kendini olduğundan iyi hissettirdiği ve kaygı bulutlarını dağıtmaya yardımcı olduğu için başka psikolojik rahatsızlıklar için de Venegis reçete edilmektedir.

Yaygın anksiyeye bozukluğu: Bu anksiyete bozukluğunun kronikleşmiş ve şiddetlenmiş halidir. Bu seviyede bir rahatsızlığa sahip olan kişilerin normalleşmeleri zordur, bazı hastalar ömür boyu bu sıkıntıyı çekebilirler. Venegis yaygın anksiyete bozukluğu hastalarının yaşam kalitelerini bir nebze de olsa yükseltmek için ve intihar riskinden korumak için reçete edilmektedir.

Panik bozukluk: Sebebi tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Hastada hem fiziksel hem de psikolojik şikayetler görülür ve bunların neden yaşandığı belli değildir. Hastada sebepsiz yere ölüm korkusu veya kötü bir şeylerin olacağı korkusu vardır.

Bu rahatsızlığa halk arasında panik atak denir ve ataklar şeklinde seyreder. Atak geldiği zaman hastada terleme, titreme, çarpıntı ve nefes darlığı gibi şikayetler görülmekte ve yaklaşık birkaç dakika sümektedir.

Panik atak rahatsızlığında atak dönemlerindeki kaygının şiddeti yaygın anksiyete bozukluğu rahatsızlığına göre daha şiddetlidir. Bu rahatsızlığı tetikleyen unsurlar olabileceği gibi tetikleyici bir unsur olmadan da panik atak geçirilebilmektedir.

Sosyal fobi: Son yıllarda tırmanışa geçen sosyal fobi rahatsızlığı daha çok gençlerde görülse de  her yaşta kişilerde de görülebilmektedir.

Sosyal fobisi olan kişiler kalabalık içinde ciddi derecede rahatsız olurlar. Aşırı heyecan, çarpıntı ve kaygı hissederler. Kalabalık ortamlarda küçük düşeceği veya eleştirileceği, başkalarının yanında sönük kalacağı hissi yaşarlar. Bu sebeple sosyal fobi rahatsızlığı bulunan kişiler sosyalleşmekten kaçınırlar.

Yalnız geçirdikleri süre artarsa rahatsızlıkları da artar. Venegis  sosyal fobisi olan kişilerin mutluluk veren ve kendine güven duymayı sağlayan hormonlarını güçlendirerek onları yapay yolla destekler.

Kronik ağrılar: Bazı hastalar, üzüntü, stres, kaygı ve mutsuzluk sebebiyle kronik olarak ağrı duyarlar. Bu tür ağrılar klasik ağrı kesicilerle geçmediğinde hastanın kaygı ve mutsuzluğunu azaltmak için Venegis reçete edilir.

Venegis yukarıda sayılanlar haricinde diyabetik nöropati ağrıları, migren ağrıları, kadınlarda menopoz kaynaklı sıcak basması gibi şikayetler için de reçete edilmektedir.

Venegis yan etkileri ne zaman geçer ?

Vücuda bir kimyasal madde girdiği vakit mevcut çalışan sistemleri etkiler ve çalışma şekillerinde değişiklik meydana getirir. Buna bağlı olarak da ilaçların bazı etkileri ve yan etkileri olmaktadır.

Diğer ilaçlar gibi Venegis ilacının da bir takım yan etkileri bulunmaktadır.

Venegis ilacının yan etkilerini 3 kategoriye ayırmak mümkündür:

Birincisi; Venegis ilacının etken maddesi olan venlafaksin veya yardımcı maddeler;

Mikrokristalin selüloz Sodyum klorür Etilselüloz Talk Dimetikon Potasyum klorür Kopovidon Susuz koloidal silika Ksantan zamkı Sarı demir oksit (E172) Kırmızı demir oksit (E172) Titanyum dioksit (E171) Jelatin (sığır jelatini)

Maddelerine hastanın alerjik reaksiyon göstermesi sonucunda hastanın nefes almada zorlanması, çarpıntı, yüzde, dilde, dudakta, boğazda şişlik oluşması gibi yan etkilerdir.

Bu tür yan etkiler ilacı kullandıktan birkaç saat içinde başlar ve ilacı kullandıkça daha kötüye gider, kendiliğinden geçmez. Bu sebeple yukarıda sayılan şikayetler görülürse hastanın ilacı kesmesi ve doktora başvurması gerekir.

İkincisi; Venegis ilacının vücutta bazı organlara zamanla hasar vermesi sonucu oluşan yan etkilerdir. Diğer tüm ilaçlar gibi Venegis ilacı da vücuda bazı zararlar vermektedir.

Bazı hastalarda bu zararlar önemsiz boyutta kalır, bu sebeple hasta ilaca kullanmaya devam edebilir.

Bazı hastalarda ise başlarda hissedilmeyen organ hasarları zamanla hissedilmeye başlar ve sürekli kötüye doğru ilerler. Bu durumda bir noktada Venegis ilacını kesmek gerekmektedir.

Bkz. Venegis XR 75 mg nasıl bırakılır ?

İkinci kategori olarak saydığımız bu yan etkilerin ne zaman başlayacağını kestirmek zordur fakat ilacı kullanmaya devam ettikçe daha kötüye devam edebileceği açıktır.

Peki nedir bunlar ?

Glokom

Venegis ilacını kullanmaya başladıktan sonra bazı hastalarda zamanla glokom sorunu başlayabilmektedir. Bu sebeple Venegis ilacını kullanırken zaman zaman hastanın glokom tetkiki yaptırması gerekir.

Glokom, göz tansiyonu olup gizli ilerleyen bir hastalıktır. Eğer önlem alınmaz ise kalıcı görme kaybına kadar gidebilir.

Böbrek yetmezliği

Venegis ilacı böbrekler vasıtasıyla vücuttan atıldığı için bu organları yormaktadır. Eğer kişinin daha önceden böbrek rahatsızlığı yok ise sağlam bir böbrek yapısına sahip ise Venegis ilacını kullanması sorun olmayabilir. Aksi tekdirde, yani böbreklerde hafif derecede bile sorun var ise Venegis ilacının kullanılması böbrek yetmezliğine sebep olabilmektedir.

Bu sebeple böbrek yetmezliği başlangıcı ve çeşitli böbrek rahatsızlıkları olan kişilerde Venegis yaım doz olarak kullanılmaktadır.

Karaciğer rahatsızlıkları

Venegis ilacı karaciğerde parçalanmakta ve bu ona fazladan yük getirmektedir. Eğer kişinin karaciğeri sağlam ise bu konuda bir yan etki görmeyebilir.

Aksi takdirde karaciğer hasarına bağlı bir takım yan etkiler görülmesi olasıdır. Bu tür yan etkilerin ne zaman başlayacağını kestirmek zordur fakat sürekli kötüleşerek devam etmektedir.

Bu sebeple Venegis ilacını karaciğer hastaları yarım doz kullanır.

Kemik kırığı

Venegis ilacını kullananlarda kemik kırığı riskinin arttığı tespit edilmiştir. Fakat bunun sebebi henüz tespit edilememiştir.

Serotonin sendromu

Venegis ilacını kullanmaya başladıktan sonra hasta serotonin seviyesini artıran başka ilaçlar veya bitkiler kullanıyor ise ya da ilacın etken maddeinin vücutta birikmesine bağlı olarak serotonin sendromu oluşabilmektedir.

Hiponatremi

Hasta Venegis ilacını kullanırken aynı zamanda diüretik bir ilaç da kullanıyorsa bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilmektedir.

Kalp ritminin bozulması

Bazı hastalarda Venegis kullanımı sonrasında kalp ritminin bozulması  ve taşikardi gibi sağlık sorunları görülmektedir.

Tansiyon hastalığı

Venegis ilacı bazı hastalarda tansiyon çıkmasına sebep olmaktadır.

 

Venegis ilacının 3. kategorideki yan etkileri ise;

İlacı kullanmaya başladıktan birkaç gün içinde başlayan ve bir süre sonra vücudun ilaca alışması neticesinde azalan veya kaybolan yan etkilerdir.

Venegis yan etkileri ne zaman geçer ? diye soran birisinin kast ettiği yan etkiler genelde bu yan etkilerdir.

Venegis ilacının etki etmeye başlaması 1-2 haftayı bulmaktadır. Tam olarak etkisini göstermesi için ise 4-6 hafta geçmesi gerekmektedir.

Yan etkileri için de aynı durum söz konusudur. Hastaya göre değişmekle birlikte Venegis ilacının yan etkileri ilacı kullanmaya başladıktan sonra birkaç gün içinde başlar ve bu yan etkilerin kaybolması veya tolere edilecek düzeye inmesi 4 ila haftayı bulabilir.

Bu süre değişkenlik göstermektedir. Bazı hastalarda Venegis yan etkileri 2 haftada geçeri bazılarında 6 haftayı bulabilir, bazılarında ise hep devam eder.

Venegis yan etkileri (yaygın görülenler) şunlardır:

Ağız kuruluğu,

Uykusuzluk,

İştahsızlık,

Baş ağrısı, baş dönmesi,

Sedasyon,

Konfüzyonel durum,

Depersonalizasyon,

Anormal rüya görme,

Sinirlilik,

Libido azalması,

Ajitasyon,

Anorgazmi,

Bulanık görme,

Uyum bozukluğu,

Midriyazis

Taşikardi,

Palpitasyon,

Hipertansiyon,

Sıcak basması,

Dispne,

Esneme,

Bulantı,

Kusma,

Konstipasyon,

İshal

Döküntü,

Terleme,

Puritus,

Hipertoni,

Kesintili idrar yapma,

İdrar retansiyonu,

Pollakiüri,

Menoraji,

Metroraji,

Erektil disfonksiyon,

Ejakülasyon bozukluğu,

Halsizlik,

Asteni,

Ürperti,

Kilo artışı,

Kilo kaybı,

Kolesterol artışı

Bkz. Venegis XR 75 mg nasıl bırakılır ?

Bkz. Venegis XR 150 mg kullanıcı yorumları

 

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Venegis XR 75 mg nasıl bırakılır ? başlıklı makalemizde Venegis nasıl bırakılır, Venegis XR 150 mg nasıl bırakılır ve Venegis XR 75 mg kullanıcı yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir