Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Venegis dikkat eksikliği için kullanılır mı ?

Venegis dikkat eksikliği için kullanılır mı ?

admin admin -
76 1

Venegis ilacı içerisinde venlafaksin etken maddesi bulunmakta ve bu madde serotonin ve noradrenalin aktivitesini artırarak bir takım faydalar sağlamaktadır.

Bu makalede Venegis ilacı ile dikkat eksikliği rahatsızlığı ilişkisine değineceğiz.

Bu kapsamda;

  1. Venegis dikkat eksikliği için kullanılır mı ?
  2. Venegis dikkat eksikliğine sebep olur mu ?
  3. Dikkat eksikliği rahatsızlığı olanlar Venegis ilacını kullanabilir mi?

Sorularına cevap vereceğiz.

Venegis dikkat eksikliği için kullanılır mı ?

Dikkat eksikliği sorunu son yıllarda tırmanışa geçen rahatsızlıklardan biridir. Eski yıllarda çoğu kişi bu rahatsızlığın farkında olmadığı için zeki ama derslerine konsantre olamayan çocuklara “yaramaz” veya “tembel” gözüyle bakmaktaydı.

Daha sonra anlaşıldı ki bazı çocuklar aslında yeterli zekaya sahip fakat dikkatini yeterince toplayamadığı, derslerine odaklanamadığı için derslerinde başarısız olmaktadır.

Uzun yıllar dikkat eksikliği bir hastalık olarak tanımlanmamıştır. Günümüzde bu hastalığın ismi dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur.

Genellikle çocuk ve gençlerde görülen dikkat eksikliği nadiren yetişkinlerde görülmektedir. Çocuk ve gençlerde görülme sıklığı yaklaşık%6-8 civarındadır.

Dikkat eksikliğinin başlıca belirtileri;

  • Hayallere dalma,
  • Verilen komutları algılayamama,
  • Sağa sola koşma, etrafa tırmanma,
  • Sabırsızlık,
  • Oyun esnasında sırasını bekleyememe,
  • Yapılan eylemin sonuçlarını düşünmeme,
  • Yersiz konuşma,
  • Karşısındakinin sözünü kesme, bağırma,
  • Organize olamama,

Şeklindedir.

Dikkat eksikliği şikayetleri yetişkinliğe ulaşınca büyük ölçüde azalmakta ve tolere edilebilecek düzeye inmektedir. Fakat çocuk ve gençlik döneminde yaşanan dikkat eksikliği okul başarısını etkilediği için kişinin kariyerini de etkilemektedir.

Bir kişinin derslerine yeterli vakit ayırmasına rağmen konsantre güçlüğü nedeniyle ders konularını anlamaması, sınavda soruların cevaplarını yapabilecek düzeyde olmasına rağmen yanlış cevaplar vermesi oldukça acı bir durumdur.

Dikkat eksikliği tedavisi

Dikkat eksikliğinde ilaçlı ve ilaçsız tedavi seçenekleri mevcuttur. İlaçlı tedavide beynin belli bölgelerini aktive eden kırmızı reçeteli ilaçlar ile beynin aşırı aktif bazı bölgelerini sakinleştiren bazı antidepresanlar kullanılmaktadır.

Dikkat eksikliği için;

·         Ritalin.

·         Concerta.

·         Adderal.

·         Klonidin.

·         Pemolin.

·         Karbamazepin.

·         Antidepresan ilaçlar

 

Kullanılmaktadır.

Dikkat eksikliği hastalığının ilaçsız tedavisi bazı egzersizler ve mental tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Dikkat eksikliği ilaçlarının kırmızı reçeteli ve ağır yan etkili olmaları hastalar ve aileleri için endişe verici olabilmektedir.

Çünkü kırmızı reçeteli ilaç kullanımının memuriyete veya bazı mesleklere engel olabileceği, ehliyet alırken sorun olabileceği, ayrıca bağımlılık yapabileceği düşünülmektedir.

Bkz. Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bu sebeple doktorlar dikkat eksikliği için kırmızı reçeteli ilaçlar yerine beyaz reçeteli antidepresanlar reçete ettiği de olmaktadır.

Bazı dikkat eksikliği hastalarına Venegis ilacının reçete edildiği bilinmektedir. Halbuki Venegis ilacının kullanma talimatında bu ilacın;

  1. Yaygın anksiyete bozukluğu,
  2. Sosyal fobi,
  3. Depresyon,
  4. Panik bozukluk,

Rahatsızlıklarına iyi geldiği yer almaktadır. Kullanma talimatında bu ilacın dikkat eksikliği için iyi geldiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.

Peki bazı doktorlar dikkat eksikliği sorunu yaşayan kişilere neden Venegis reçete etmektedirler ?

Venegis ilacının etken maddesi serotonin ve noradrenalin hormonlarının aktivitesini artırmaktadır. Noradrenalin hormonu beyindeki savaş veya kaç sistemini çalıştıran, çevresel uyaranlara kişinin yanıt vermesini sağlayan bir hormondur.

Bu hormonun eksikliği dikkat eksikliği yapmaktadır.

Venegis ilacı 18 yaş altına reçete edilmemektedir. Bu ilaç çoğunlukla üniversite sınavına veya memurluk sınavına hazırlanan ya da üniversitede okuyan gençlerdir.

Bu gençlerin için ortak sorunu yüksek bir anksiyeteye sahip olmaları ve sınav esnasında yaşadıkları kaygı nedeniyle kilitlenip kalmaları ve sınavlarda bildikleri sorulara cevap verememeleridir.

Bazısı da içinde bulunduğu kaygı hali nedeniyle ders çalışamamaktan, dersin başına geçince okuduklarını anlayamamaktan, ders çalışmaya motive olamamaktan şikayet etmektedirler.

Kelime olarak bu sorun da dikkat eksikliği olarak tarif edilse de klasik dikkat eksikliğinden farklı bir durumdur. Bu sorunu yaşayan kişilere kaygıları azalabilsin ve sınavda karşılaştığı soruları görünce beyni daha hızlı reaksiyon versin diye Venegis reçete edilmektedir.

Öte yandan Venegis ilacının dikkati dağıtan, bilinci bulanıklaştıran yan etkileri de bulunmaktadır. Bu sebeple Venegis ilacının faydaları ve zararları karşılaştırılarak eğer faydası daha fazla olacaksa reçete edilmektedir.

Venegis dikkat eksikliğine sebep olur mu ?

Önceden dikkat eksikliği bulunmayan kişiler bu ilacı kullanmaya başladıktan sonra sersemlik, kafa karışıklığı, bilinç bulanıklığı gibi şikayetler yaşayabilirler.

Fakat bu tür yan etkiler geçici olabilmekte veya etkiler zamanla azalabilmektedir.

Bkz. Venegis yan etkileri ne zaman geçer ?

Venegis ilacının dikkat eksikliği ile bağlantılı olan bazı yan etkileri şunlardır:

  • Sersemlik
  • Uyuşukluk
  • Baş ağrısı
  • Uykusuzluk
  • Kafa karışıklığı
  • Kendinden kopma hissi
  • Huzursuzluk
  • Sinirlilik
  • Aşırı aktivite
  • Hızlı düşünme
  • Uyku ihtiyacının azalması

Venegis ilacı eğer yüksek doz kullanılırsa dikkat dağılmasına, beyin fonksiyonlarında azalmaya ve bulanıklaşmış bilince neden olabilmektedir.

Dikkat eksikliği rahatsızlığı olanlar Venegis ilacını kullanabilir mi?

Venegis ilacını kullanırken aynı zamanda başka ilaçlar da kullanılıyorsa, kişinin başka rahatsızlıkları da varsa doktorun bunları bilmesi gerekmektedir. Gerekirse doktor buna göre doz ayarlaması yapacaktır.

Venegis ilacını kullanırken serotonin sendromuna karşı dikkatli olunmalıdır. Serotonin sendromu vücutta fazla miktarda serotonin birikmesi neticesinde oluşur ve  uykusuzluk, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, kalbin hızlı çarpması gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Venegis ilacını kullanırken kişide serotonin sendromu görülmesi dikkat eksikliğine yol açabilmektedir. Serotonin sendromunu engellemek için Venegis ilacını kullanırken;

  • Triptanlar
  • SNRİ ilaçlar
  • Lityum içerikli ilaçlar
  • MAOİ grubu ilaçlar
  • Sibutramin içerikli ilaçlar
  • Dekstrometorfan içerikli ilaçlar
  • Antipsikotik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar

Dikkatli kullanılmalıdır.

Dikkat eksikliği rahatsızlığı olanlar Venegis ilacını kullanabilmektedir.

 

Venegis kullanıcı yorumları

T.E.  (23 yaşında, kadın) “Lise ve öncesinde başarılı bir öğrenciydim. Fakat üniversite sınavını kazanamayınca bende sınav anksiyetesi oluştu. Sınava girdiğim zaman ilk 20-30 dakika sorularla bakışıyoruz. Yani yaklaşık yarım saati kafadan kaybediyorum.

Kafam sınavda resmen duruyor. Üçüncü denememde üniversiteye yerleştim fakat sınav kaygıları arttı. Mesele okulu bitirememe, devam edememe boyutuna gelince psikiyatri doktoruna gittim.

Çünkü konuları bilmeme rağmen sınavlarda dikkatimi toplayıp soruları yapamıyordum. Doktor Venegis ilacını reçete etti. Sadece günde 37,5 mg kullanıyorum. Stresimi azalttığı için sınavlarda daha başarılı oluyorum. Yani dikkat eksikliği sorunuma iyi geldi.”

M.N (38 yaşında, erkek) “ Ailevi sorunlarım nedeniyle işimde iş yerimde kafamı işime veremiyordum. Kurumsal bir firmada operasyon sorumlusu olarak çalışmaktayım. Bazı siparişler hatalı olunca genel koordinatörden azar işittim ve işten atılmakla tehdit edildim.

Bunun üzerine aile hekimine gittim. Aile hekimi beni psikiyatri doktoruna sevk etti. Doktora ailevi meseleleri düşünmekten başka hiçbir şeye kafamı veremediğimden bahsettim. O da dikkatimi toplayabilmem için Venegis ilacını reçete etti.

İlacın prospektüsünde dikkat eksikliğine iyi geldiği yazmıyor ama bana az da olsa iyi geldi. Eskisinden iyiyim en azından. Bu ilacı içince kafamdaki kronikleşmiş meseleleri kısa süreliğine de olsa unutup işimi yapabiliyorum.”

L.T (24 yaşında, kadın) “Ders çalışmaktan insan içine çıkmadığım için bende sosyal fobi oluştu. Ailemin ısrarıyla doktora gittim. Doktora tıp öğrencisi olduğumu, dış ortamlara çıkınca vakit kaybettiğimi, bu yüzden dışarı çıkmak istemediğimi, ayrıca kalabalıktan rahatsız olduğumu anlattım.

Antidepresanların mallaştırdığını, beni aptala çevirecek bir ilaç reçete etmemesini rica ettim.

İnsanların benim hakkındaki düşüncelerini fazlasıyla önemseyen ve yalnızlığı seven biriyim ama asosyal olmak da hoşuma gitmiyor. Bu sebeple antidepresan kullanmayı kabul ettim.

Doktor antidepresan reçete ettiğini fakat bu ilacın okul başarımı etkilemeyeceğini, hatta sınavlarda dikkatimi toplamaya bile yardımcı olabileceğini söyledi.

Venegis ilacını yaklaşık 3 ay kullandım. Kaygıyı gidermede oldukça cılız bir etkisi oldu. Dozunu yükseltsem sersemletir diye yeniden doktora gitmedim. Venegis ilacı biraz sersemlik yapıyor ve konsantrasyon kaybına yol açıyor. Dikkat eksikliği için kullanılabilecek bir ilaç değil bence.”

Bkz. Venegis yan etkileri ne zaman geçer ?

Bkz. Venegis 150 mg kullanıcı yorumları

 

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Venegis XR 150 mg kullanıcı yorumları başlıklı makalemizde Venegis XR 150 mg kullanıcı yorumları, Venegis XR 150 mg ne için kullanılır ve Venegis XR 37.5 mg kullanıcı yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. Mehmet - -

    Bence çok güzel 150 ilk kullaniyorum yeniden doğmuş gibiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir