Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Venegis 150 mg kilo aldırır mı ?

Venegis 150 mg kilo aldırır mı ?

admin admin -
44 0
Venegis 150 mg kilo aldırır mı

Bu ilacı resmi ismi Venegis XR 150 mg Uzatılmış Salımlı Sert Kapsül’dür. Etken maddesi venlafaksiksin’dir.

İlaç uzatılmış salımlı mikropellet kapsül formunda bulunmaktadır.

Venegis 150 mg ne için kullanılır ?

Venegis 150 mg major depresyon depresyonun tedavisinde, atakların ve tekrarların engellenmesinde kullanılan SNRİ “Serotonin ve noradrenalin geri alım inhibitörleri” grubu bir ilaçtır.

Kullanım alanları:

  • Depresyon
  • Panik bozukluk
  • Sosyal fobi
  • Yaygın anksiyete bozukluğu

 

Venegis 150 mg kilo aldırır mı ?

Antidepresan özellikteki ilaçların bir çoğu kilo aldırmaktadır. Antidepresan içerikli ilaçların bir çoğu, sinir sistemini baskılayayım derken metabolizmayı ve açlık-tokluk hormonlarının işlevlerini de baskılamakta, kalori yakma mekanizması yavaşladığı için de hasta kilo almaktadır.

Bununla birlikte antidepresan nitelikli ilaçların hepsi aynı etken maddeye sahip değildir ve bazıları kilo aldırırken bazıları kilo aldırmaz.

Venegis 150 mg bir antidepresan olmakla birlikte kilo yapma riski çok düşüktür. Venegis 150 mg in yan etkileri arasında “kilo alma” bulunmakla birlikte hastanın tam tersine kilo verme şeklinde yan etkisi de bulunmaktadır.

Venegis 150 mg in yaygın görülen yan etkilerinden birisi iştah azalmasıdır. Bu nedenle Venegis 150 mg  kilo aldırmadan ziyade kilo verdiren bir antidepresandır.

Venegis 150 mg in yan etkilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Sersemlik

Baş ağrısı

Uyuşukluk

Terleme

Bulantı

Kabızlık

Ağızda kuruluk

Uykusuzluk

İştah azalması

Kafa karışıklığı

Kendinden kopma hissi

Orgazm olamama

Sinirlilik

Anormal rüyalar görme

Titreme

Rahatsızlık hissi

Oturamama veya hareketsiz kalamama

Karıncalanma

Tat alma duyusunun bozulması

Çeşitli görme bozuklukları

Kulak çınlaması

Nefes darlığı

Kusma

İshal

Çarpıntı

Kuvvetsizlik

Kolesterol artışı

Sertleşme ve boşalma sorunları

Adet düzensizliği

Kilo alma veya verme

 

Venegis 150 mg zayıf ve kilo almak isteyen bir kişiye kilo aldırır mı ?

Bazı kişilerde psikolojik sorunlar kilo kaybına sebep olabilmektedir. Kilo almak isteyen bir depresyon hastası Venegis 150 mg kullanırsa istediği neticeye ulaşamayabilir. Çünkü ilacın iştah azaltma şeklinde bir yan etkisi bulunmaktadır.

Bununla birlikte depresyon nedeniyle kilo kaybetmiş olan bir kişi sorunları çözülürse, tedavi olduğu için kilo alabilmektedir.

Venegis 150 mg kullanan bir kişi kilo alıyorsa sebebi nedir ?

Venegis 150 mg çoğu hastada kilo artışına sebep olmaz. Bu nedenle hasta kilo alıyor ise bunun sebebi Venegis 150 mg kullanımı olmayabilir.

Depresyon hastaları çoğunlukla hareketsiz bir yaşam biçimine sahiptirler ve egzersiz-diyet yapma motivasyonları zayıftır. Bu sebeple ilaç kullansalar da kullanmasalar da bazı depresyon hastaları kilo alma eğiliminde olabilmektedir.

Aşırı mutsuz ve kaygılı bireylerde geçici olarak mutlu olabilmek için kalorili atıştırmalık yeme alışkanlığı oluşabilmektedir. Kalorisine dikkat edilmeden, çikolata, şerbetli tatlı ve şekerleme yenildiğinde kilo alınmaktadır.

Kilo alamayan hastalara öneriler

Sosyal olmak ve yemekleri sevilen kişilerle birlikte yemek, bir öğünde daha fazla yiyebilmeye olanak sağlamaktadır. Depresyon nedeniyle mutsuz olan bazı kişilerde iştah düşük seyredebilmekte ve öğün atlanılması sorunu veya öğünü çok az miktardaki besinle geçiştirilmesi sorunu olabilmektedir.

Bu tür sorunları olan kişinin yalnız kalmamaya çalışması ve yemeklerini sevdiği kişilerle birlikte yemesini tavsiye ediyoruz.

Venegis 150 mg  kullanırken kilo alan hastalara öneriler

Eğer Venegis 150 mg kullanırken kilo alıyorsanız ve bundan sonra kilo almamak istiyorsanız;

Başka bir ilaç kullanıyorsanız ilaç etkileşimi nedeniyle kilo alıyor olabilirsiniz. Bunu doktorunuza danışınız, doktor gerekirse doz ayarlaması yapacaktır.

Kronik bir rahatsızlığınız var ise Venegis 150 mg belki bunu etkilemiştir ve bu sebeple kilo alıyor olabilirsiniz. Bunu doktorunuza danışınız.

Venegis 150 mg hastalarda iştahı azaltma yönünde etki yapar ama sizde tam tersi bir etki yaptı ise doktorunuzla görüşünüz, belki farklı bir ilaç reçete edebilir veya ilacın dozunu yeniden ayarlayabilir.

Tüm kilo sorunu olanlar gibi Venegis 150 mg kullanırken kilo alma sorunu yaşayanlar diyet ve egzersiz konusuna ciddiyetle eğilmelidirler.

Major depresyon, sosyal fobi, kaygı bozuklukları gibi şikayetleri yaşayanlarda hareketsiz yaşam yaygındır ve bu hareketsizlik nedeniyle kilo alımı olmaktadır.

Bu hastalarda spor, egzersiz, diyet yapma şevki ve azmi de düşük olduğundan kilo almaya meyil olmaktadır. Bu durumdaki hastalara yakınları destek olmalı, onları bir diyetisyene yönlendirmeli, birlikte fiziksel hareket içeren aktiviteler yapılmalıdır.

Ayrıca hastalar serotonin seviyesini yükseltmek için tatlı, tuzlu abur cubur gıdalara yönelmektedir. Depresyon ve kaygı bozukluğu yaşayan kişiler irade güçlüğü de yaşayabildikleri için diyete uymaları için yakınlarından destek almaları önem taşımaktadır.

Venegis 150 mg kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Eğer Venegis 150 mg kullandığınız dönemde başka ilaçlar da kullanıyorsanız ilaç etkileşimleri konusunda doktora danışmanız gerekir. Bazı ilaçlar Venegis 150 mg in etkisini artırabilmekte istenmeyen sonuçlar doğurabilmekktedir.

Bunlardan en yaygın olanı “serotonin sendromu” dur. Eğer hasta Venegis 150 mg kullanırken serotonerjik etkili başka ilaçlar da kullanıyorsa bu sorun yaşanmaktadır.

Serotonin sendromu, hayal görme, çarpıntı, kafa karışıklığı, ishal, koma, mide ağrısı, koordinasyon kaybı, terleme, kas sertleşmesi, ateş, tansiyon çıkması/inmesi gibi şikayetlere neden olan istenmeyen bir durumdur.

Serotonin sendromundan kaçınmak için Venegis 150 mg kullanırken;

Triptan içerikli migren ilaçları

SNRİ, SSRİ grubu ilaçlar

Antibiyotik mahiyetinde kullanılan linezoid etken maddeli ilaçlar

Kilo vermek için kullanılan sibutramin etken maddeli ilaçlar

Triptofan içerikli maddeler

Sarı kantaron bitkisi, yağı

Öksürük için kullanılan dekstrometorfan etken maddeli ilaçlar

Antipsikotik etkili bazı ilaçlar

Kullanılmamalı veya doktor bilgisinde kullanılmalıdır.

Venegis 150 mg nadiren alerji yapabilir ve alerji yaparsa bunun hayati sonuçları olabilir. Eğer Venegis 150 mg kullanınca alerji belirtileri görüldüyse ilacın kullanımı kesilmelidir:

Venegis 150 mg kullanırken aşağıdaki risklere karşı dikkatli olunmalıdır:

Kemik kırılması

Yüksek tansiyon

Kalp sorunları

Glokom

Ciltte mavilik

Kolesterol seviyesinin artması

Ciltte morluk, kanama

Nöbet geçirme

Saldırganlık

Venegis 150 mg kullanırken aynı zamanda bir zayıflama ürünü kullanıyorsanız dikkatli olmalısınız. Venegis 150 mg iştah kesici özelliğe sahip olduğundan aynı anda zayıflama ilacı kullanılırsa aşırı kilo kaybı olabilir veya bu ilaç zayıflama ilacının bazı riskli yan etkilerini ortaya çıkarabilir.

Venegis 150 mg ağız kuruluğu yapabilmektedir. Bu da bazı hastalarda diş çürümesini tetiklemektedir.

Venegis 150 mg kan şekerini etkilediğinden şeker hastalarının bu ilacı dikkatli kullanması gerekir.

Venegis 150 mg kullanırken intihar düşünceleri veya kendine zarar verme düşüncesi oluşabilir, bunlara karşı uyanık ve tetikte olmak gerekir. Özellikle de 18-24 yaş arası hastalarda bu durum daha sık görülmektedir.

Venegis 150 mg kullanırken sizi en az bir yakınınızın takip etmesi ve destek olası faydalı olacaktır.

Venegis 150 mg i alkol ile birlikte kullanmayınız.

Venegis 150 mg i emzirirken kullanmayınız. Bu durumda ya emzirmeyi veya ilacı kullanmayı bırakmanız gerekir.

Venegis 150 mg aç mı tok mu kullanılır ?

Venegis 150 mg her gün aynı saatte tok karnına veya yemekle birlikte alınır. Bir miktar su ile birlikte azmeden, çiğnemeden yutulmalıdır.

Venegis 150 mg zayıflatır mı ?

Venegis 150 mg ilacının iştah kapatma yönünde yan etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle Venegis 150 mg kullanılan dönemde günlük yeterli miktarda kalori alınmazsa hasta istenmeyen bir şekilde zayıflayabilir.

Öte yandan yukarıda belirtildiği üzere Venegis 150 mg kullanırken zayıflama ilacı kullanmanın bazı risk ve sakıncaları bulunmaktadır.

Venegis XR 75 mg kilo aldırır mı ?

Venegis XR 75 mg , 150 mg olan çeşidinin yarım dozudur. Bu sebeple 150 mg olan çeşidi olan hususlar 75 çeşidi için de geçerli olmakla birlikte 150 mg’nin yarısı kadar etkili olduğu için kilo aldırma riski daha düşüktür.

Venegis xr 37.5 mg kilo aldırır mı ?

37.5 mg olduğu için oldukça hafif bir dozdur, kilo aldırmaz.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Symra 300 kullanıcı yorumları başlıklı makalemizde Symra 150 mg kullananların Yorumları, SYMRA 25 mg kullananlar yorumları ve Symra 300 kullanıcı yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir