Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Symra kilo aldırır mı ?

Symra kilo aldırır mı ?

admin admin -
34 0
Symra kilo aldırır mı

Uzun süreli kullanılan bazı ilaçlarda kilo aldırma riski bulunmaktadır. Symra da bunlardan biridir. Pregabalin etken maddeli olan Symra ilacının yan etkileri arasında kilo artışı bulunmaktadır.

Bu makalede, Symra’nın kilo aldırma sıklığını, yani kullanan kişilerin yüzde kaçının kilo aldığını, Symra’nın neden kilo aldırdığını, muadil ilaçların kilo alımı konusunda Symra ile kıyaslamasını ve Symra’nın ne kadar süre kullanınca kilo yapmaya başladığını anlatacağız.

Makalemizin devamında ise Symra kullanırken kiloyu korumanın birkaç basit yoluna değinilecektir.

Symra kilo aldırır mı ?

Öncelikle Symra nedir, hangi rahatsızlıklar için kullanılır, ne işe yarar, zararları, yan etkileri nelerdir, bu ilacı kullanırken nelere dikkat etmek gerekir, bu konularda bilgi verelim:

Etken madde: Pregabalin

Üretici firma: Sanovel İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Çeşitleri: 25 mg, 75 mg, 150 mg ve 300 mg

Symra hangi rahatsızlıklar için reçete edilir ?

  • Nöropatik ağrılar
  • Fibromiyalji ağrıları
  • Yaygın anksiyete bozukluğu
  • Epilepsi

Symra ne işe yarar?

Symra’nın etken maddesi olan pregabalinin etki mekanizması şu şekildedir:

Pregabalin, alfa2-delta alt birimlerine bağlanarak ve nöronal uyarılabilirliği ve nöbetleri azaltmak için in vivo etkilerini açıklayarak, birkaç nörotransmiterin sinaptik salınımını ustaca azaltmaktadır.

Alfa2-delta alt birimlerine bağlanan bileşiklerin yapı-aktivite analizleri ve alfa2-delta Tip 1 proteininde bağlanma eksikliği olan farelerde farmakoloji dahil olmak üzere birçok çalışma, pregabalinin farmakolojisinin alfa2-delta alt birimlerine bağlanmayı gerektirdiğini göstermektedir.

Bugüne kadarki preklinik bulgular, nörotransmitter salınımının azalması yoluyla anormal nöronal uyarılabilirliğin azalmasını gerektirebilecek bir mekanizma ile tutarlıdır. Bu derleme, pregabalinin preklinik farmakolojisine ve ayrıca yüksek afiniteli bağlanma bölgesinin ve varsayılan etki bölgesinin biyolojisine değinmektedir.

Yukarıda bahsedilen açıklamayı özetlersek; Pregabalin sinir iletimini yavaşlatarak anormal nöronal uyarılmayı azaltmaktadır.

Anormal nöronal uyarılma sonucunda kişide nöbet, kasılma, ani gelişen ağrılar gibi şikayetler oluşmaktadır.

Dolayısıyla eğer epilepsi hastası Symra kullanırsa nöbet sıklığı ve şiddeti azalmaktadır.

Hasarlı sinir hücrelerinden kaynaklanan sebepsiz ağrı sinyalleri yayılmasına nöropati denir ve Symra bu tür ağrıları da engeller.

Fibromiyalji sebebi ve tanımlanması zor bir rahatsızlık olmakla birlikte sinirsel ağrı kesici olduğu için Symra nöropatik ağrıları da kesmektedir.

Yoğun anksiyete bozukluğu, hafif düzeydeki anksiyete bozukluğu rahatsızlıklarının ilerlemiş ve şiddetlenmiş, ilaçsız kontrol edilemez hale gelmiş hali olup Symra beyin fonksiyonlarını da azalttığı için yaygın anksiyete bozukluğunu besleyen olumsuz düşünceleri, sinir hücrelerini uyuşturmak suretiyle azaltır.

Symra zararları ve yan etkileri

Symra’nın zararlarını ve yan etkilerini daha detaylı olarak ilacın kullanma talimatından öğrenebilirsiniz. Bunlardan öne çıkan bir tanesi şunlardır:

Symra’nın zararlarından birisi uzun süreli kullanımda kişide pregabalin bağımlılığı oluşmasıdır. Pregabalin bağımlılığı oluşan kişide ilacı bırakınca eski ağrıların geri geleceği düşüncesi oluşur ve doktor kesmesini söylese de kesmek istemez.

Symra, eğer aniden kesilirse yaklaşık 1-2 hafta ciddi şikayetlere neden olan bir ilaçtır bu sebeple dozunda kademeli düşüş yapılarak bırakılır.

Symra’nın zararlarından bir diğeri bu ilacın genellikle uzun süreli kullanılması nedeniyle böbrek ve karaciğerleri hasara uğratmasıdır.

Symra uzun süreli kullanımda kalpte ritim bozukluğuna veya çeşitli kalp sorunlarına yol açabilir.

Symra’nın diğer bir zararı bu ilacı kullananların bazılarının kilo almasıdır. İlaç kilo iştah yapması ve bazı dolaylı nedenlerle kilo yapabilmektedir. Bunların detayları makalemizin devamında anlatılacaktır.

Symra’nın bazı yaygın yan etkileri ise şunlardır:

  • Ruh hali değiştirmesi,
  • Baş dönmesi, baş ağrısı yapması,
  • Uyku yapması,
  • İştahı artırması,
  • Libidoyu azaltması, sertleşme sorunu yaşatması,
  • Sarhoşluğa benzer kafa karışıklığı yaratması, beyin fonksiyonlarını azaltması.

Symra kullanırken nelere dikkat etmek gerekir ?

Bu konuda ilk olarak dikkat edilecek husus ilacın alerjik reaksiyona neden olup olmamasıdır.  İlacı kullanmaya başladıktan sonra yüzde, dilde veya boğazda şişme oluyorsa ilaç alerji yapmıştır ve derhal kesilmelidir.

Diğer husus ilacın bağımlılık yapma riskidir. Symra madde bağımlıları tarafından suiistimal edilen ilaçlardır. Daha önceden madde bağımlısı olmayan kişiler bile bu ilaca başladıktan sonra bağımlı olabilmektedirler.

Eğer Symra kullanmaya başladıktan sonra intihar etme düşünceleri başladıysa hasta bunu doktora bildirmelidir.

Symra kullananlarda ilacın yan etkileri olan baş dönmesi ve uyuşukluk kaynaklı düşmeler görülebilmektedir. Özellikle 60-65 yaş üzeri hastalarda bu durum daha sık gözlenmektedir.

Symra kullanan kişi kilo alıyor ve aynı zamanda şeker hastası ise hipoglisemik ilaçların dozunun yeniden ayarlanması gerekir.

Symra bazı hastalarda görme bozukluğu yaratabilmektedir, bu hususunda takip edilmesi gerekmektedir.

Symra kilo aldırma yüzdesi nedir ?

Ülkemizde bu konuda yapılmış pek bir araştırma yok fakat yabancı ülkelerde Symra’nın yan etkileri istatistiksel olarak bazı araştırmalara konu edilmiştir.

Japonya’da yapılan ve pregabalin etken maddeli bir ilacın yan etkileri üzerinde yapılan bir araştırmada ilacın yan etkilerinin görülme sıklığı aşağıdaki gibi olduğu tespit edilmiştir.

  • Uyku hali % 29,8
  • Bilinç bulanıklığı, konsantre güçlüğü % 23,6
  • Kilo alma %5,3
  • Ödem %4,3
  • Baş dönmesi %3

İstatistiklere göre Symra kullanan yaklaşık 20 kişiden 1’i kilo artışı yaşamaktadır.

Symra neden kilo aldırır ?

Symra’nın kilo aldırmasının muhtemel nedenleri şunlardır:

Birincisi; Symra bazı kullanıcılarda iştah artışına sebep olmaktadır. İştah artışı kilo artışını da getirebilmektedir.

İkincisi; Symra bazı kullanıcılarda ödeme neden olmaktadır. Vücudun sıvı toplaması kilonun artmasına sebep olmaktadır.

Üçüncüsü; Symra’nın yaygın görülen yan etkilerinden bazıları, anormal ruh hali, bilinç bulanıklığı, kafa karışıklığı, uyku hali şeklindedir. Bu tür sorunlar yaşayan kişilerin haliyle egzersiz yapma motivasyonu azalmaktadır.

Symra’nın iştah artırıcı etkisinin yanında bir de egzersiz yapma motivasyonu eklendiğinde fazladan alınan kaloriler egzersiz yoluyla harcanamadığı için kilo alınmaktadır.

Symra’nın yaygın görülen yan etkilerindin ikisi uyku ve uyuşukluktur. Eğer normalden uzun süre yani günde11-13 saat uyursanız yediklerinizi kaloriye çevirecek zamanınız azalmakta ve kilo almaktasınız.

Dördüncüsü; Symra metabolizmayı yavaşlatıyor olabilir. Yani açlık ve tokluk hormonlarının salgılanmasını etkiliyor olabilir. Bu kesin kanıtlanmış bir şey değil fakat Syrmra’nın kilo aldırma sebeplerinden biri bu olabilir.

Beşincisi; Nöropatik ağrılara şeker hastalığı da sebep olabilmektedir. Symra ile birlikte bazı şeker ilaçlarının kullanımı kilo artışına neden olabilmektedir. Eğer Symra ile birlikte başka ilaçlar da kullanılıyor ise mutlaka bunlardan doktorun haberi olmalıdır. Doktor gerekirse yeniden doz ayarlaması yapabilir.

Şeker hastaları Symra kullanırken kilo almaya yatkın olabilmektedir.

Kilo aldırmayan Symra muadili ilaçlar var mı ?

Symra’nın etken maddesi pregabalin olup pregabalin etken maddeli diğer ilaçlar kilo aldırma konusunda Symra ile aynıdır.

Symra’nın reçete edildiği hastalıklar için duloksetin etken maddeli ilaçlar da reçete edilmektedir.

Bir araştırmada bir sene boyunca pregabalin etken maddeli bir ilaç verilmiş, diğer bir gruba ise duloksetin etken maddeli bir ilaç verilmiş ve ilaçların kilo aldırma yönündeki yan etkileri araştırılmıştır.

Sonuç olarak, pregabalin etken maddeli ilaçların kilo aldırdığı, duloksetin etken maddeli ilaçların kilo aldırmadığı tespit edilmiştir.

Peki bu kilo artışı tam olarak ne kadar derseniz :

300’ü geçen şeker hastasına nöropatik ağrılar nedeniyle 2 yıl süreli olarak pregabalin etken maddeli bir ilaç verilmiş ve hastaların 2 yılda ortalama olarak yaklaşık 5 kilogram kilo aldığı gözlemlenmiştir.

Symra ne kadar süre kullanılırsa kilo aldırmaya başlar ?

Kilo alımında hastanın iradesi, ilacın kullanım dozu ve kullanım süresi önemlidir. Symra’nın belirgin bir şekilde kilo aldırması için yüksek doz alınması ve en az 1-2 sene kullanılması gerekir.

Symra 75 mg kilo aldırır mı ?

Symra 75 mg ilacı 300 mg olanın dörtte bir dozu olup günde 75 mg kullanıyorsanız kilo aldırma riski oldukça düşüktür.

Symra kilo aldırdıysa çözüm önerileri

Bu konuda doktorların önerisi hastanın egzersiz ve diyet yapmasıdır. Fakat sorun şu ki Symra kullanan hastalarda hem egzersiz yapma motivasyonu düşük olmakta hem de iştah artışı olduğu için diyete sadık kalınabilmektedir.

Diyet ve egzersiz özerisine ilave olarak Symra kaynaklı fazla kilolar için şunlar yapılabilir:

Eğer uygunsa Symra yerine hastaya duloksetin etken maddeli bir ilaç reçete edilebilir.

Eğer kilo artışı ilaç etkileşimi kaynaklıysa diğer ilaçların dozu ayarlanabilir.

Symra ilacının dozu azaltılabilir.

Symranın iştah artırıcı etkisini dengelemek için iştah kesici bitkiler ve bitki çayları tüketilebilir.

Ödem kaynaklı kiloları atmak ve metabolizmayı hızlandırmak için zayıflama çayları tüketilebilir.

İşten eve gelirken veya işe giderken bir durak erken/geç inilerek zorunlu egzersiz yapılabilir.

 

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Symra 300 mg kafa yapar mı? başlıklı makalemizde Symra 300 mg cinsellik, symra 300 mg kafa yaparmı ve Symra 300 mg kilo aldırırmı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir