Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sosyal Fobi
  4. »
  5. Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

admin admin -
18 0

Ülkemizde son dönemde görülen vakalardan birisi olarak da sosyal fobi olduğunu söylememiz gerekiyor. Sosyal fobi için bir bakıma utanma duygusunun daha baskın olması hali diyebiliriz. İçe kapanık olan kişilerde sosyal fobi etkileri daha sık görülmektedir. Fakat yalnızca utanga olmakla bağlanılmamalıdır. Genel de toplum nezdinde bakıldığı zaman da sosyal fobi için daha çok utanç duygusu diye tabir edilmektedir. Fakat sosyal fobinin yalnızca utangaçlıkla ilgili olduğu söylenemez. Tüm bunların da bakıldığı zaman altında yatan daha başka sebeplerinde olduğunu söylememiz gerekiyor. İnsanlarla iletişim kurmak, bu tür insanlar açısından bakıldığı zaman zordur. İnsanlara bir şey anlatmak, itiraz etmek ya da etkin bir iletişim halinde olma konusunda oldukça zorluk yaşamaya da başlamış olurlar. Fakat böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişiler de isterlerse sosyal fobi olgusunu kırabilirler. Eğer ki kırmazlarsa zaman geçtik sıra bu problem daha fazla aşılmaz bir hale de dönüşmeye başlamış olacaktır. Şüphesiz hiç kimse böyle bir sorunla uğraşmak istemez. Bu yüzden dolayıdır ki sosyal fobi nasıl yenilir bilinmeli ya da yenmek adına uğraşılmalıdır.

Sosyal fobi sorunları yaşayan kişiler de bakıldığı zaman en sık görülen sorunlardan biri olarak ise midesine kramp girme hali olduğunu söyleyebiliriz. Fakat midenize kramp giriyor, elleriniz titriyor ve iletişime geçme konusunda da zorluk çekiyorsanız  o halde sosyal fobi mağdurlarından birisinin de siz olduğunuzu söyleyebiliriz. Fakat her ne kadar böyle bir durumlarla karşı karşıya kapılmış olsanız da paniğe kapılmayın. Tek yapmanız gereken ise sosyal fobiyi bir an önce yenmeniz adına mutlaka şu yolları denemeye başlamanız gerekir. Onları şu şekilde açıklamamız mümkündür. Buna göre;

  • Stres seviyenizin yükseldiğini hissettiğinizde derin nefes almaya başlayın.

Sosyal fobisi olan kişiler de strese bağlı olarak da vücutlarında bazı fiziksel değişimler söz konusu olabiliyor. Fakat bu durumla ilgili olarak da hemen paniğe kapılmanıza gerek yok. Çünkü stres seviyeniz de bir artış hissetmeye başladığınız sıra da ilk yapmanız gerekenlerden birisi de derin bir nefes almak olacaktır. Derin bir nefes alarak vücudunuzu sakinleştirmeye çalışmalısınız. 5-10 dakika kadar sakin halde kaldığınız zaman eski halinize dönmeye başlarsınız.

  • Olabilecekler hakkında fazla düşünmemeye çalışın

Kafanızda çok fazla düşünceler söz konusu olabilir. Fakat düşüncelerin çok fazla olması da ister istemez sizleri olumsuz şekilde bir etki altına almaya da neden olacaktır. Bu durumla karşı karşıya kalmamak tamamen sizin elinizde. Bu sebepten dolayıdır ki kafanızı kurcalayan yerli yersiz düşüncelerden uzak durmaya çalışmanız en doğru çözüm yollarından biri olacaktır.

  • Her ortama uyum sağlamak zorundaymış gibi hissetmeyin

Genelde en sık yapılan yanlışlardan birisi de hangi ortama giriyor olursanız olun uyum sağlayacakmış gibi olmanızdır. Fakat her ortama uyum sağlamak zorunda olmadığınızın da mutlaka farkına varmaya çalışmanız gerekiyor. Çünkü hangi ortama girerseniz girin ortama ayak uydurmaya çalışmanızla birlikte doğal olarak kaygı seviyesinde de daha fazla sorunlar ortaya çıkacaktır. Daha fazla kaygı duyacaksınız. Bu durumda sizleri ister istemez olumsuz şekilde etki altına almaya başlayacaktır.

  • Zihninizi negatif düşüncelerden uzaklaştırın

Günümüzde yaygın bir hal almaya başlayan sosyal fobiden uzak kalmanız mümkündür. Onlardan birisi de zihninizi negatif düşüncelerden arınmanız gerekir. Kesinlikle zihniniz de olumsuz düşüncelere yer vermeyin. Her şey kötü olacak, iyi değilim, neden her şey beni buluyor, neden mutlu değilim gibi düşüncelerden kesinlikle sakınmanız gerekecektir. Tam aksine olumlu şeyler düşünmeye de başlayın.

Bir önceki yazımız olan Kaç Çeşit Anksiyete Bozukluğu Vardır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir