Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Regapen kullananların yorumları

Regapen kullananların yorumları

admin admin -
41 0

Regapen pregabalin etken maddeli ve yeşil reçeteyle satılan bir ilaçtır. Reçetesiz satılmaz. Bu ilaç yaygın olarak aşağıdaki 3 rahatsızlık için reçete edilmektedir.

  1. Epilepsi hastalığı
  2. Nöropatik ağrılar
  3. Yaygın anksiyete bozukluğu

A-Epilepsi hastalığı: Diğer adı sara olan epilepsi hastalığı kronik seyreden ve beyinde bulunan bazı nöronların ani ve kontrolsüz deşarj yapması nedeniyle hastanın istemsiz kasılmalar yapmasına, duyusal ve bilinç değişikliği yaşamasına yani nöbet geçirmesine neden olan bir hastalıktır.

Hasta nöbet geldiğinde çok garip davranışlar sergileyerek yere düşer, bayılır, ağzından köpük çıkar, ellerini kasılmadan ötürü yumruk yapar. Bir süre sonra başına ne geldiğini hatırlamayacak şekilde bilinci tekrar yerine gelir.

Epilepsi hastaları, nöbet geçirdikleri için ehliyet almaları zordur.

Regapen epilepsi hastalığının tedavisinde diğer epilepsi ilaçlarına ilave olarak kasılma, nöbet engelleyici işlevler için kullanılmaktadır.

B-Nöropatik ağrılar: Nöropatik ağrılar merkezden uzak sinirlerin (periferik) hasar görmesi nedeniyle sinir hücrelerinin sebepsiz ağrı üretmeleridir. Sinir hücresi hasarlar şeker veya zona hastalığı gibi hastalıklar sebebiyle olabilir veya başka bir sebebi olabilir.

Nöropatik ağrılar, iğne sokması, elektrik çarpması, bıçak sokması gibi tarif edilen ağrılardır. Regapen hasarlı sinir hücrelerinin kendi kendilerine deşarj yapmasını baskılayarak nöropatik ağrıları tedavi eder.

C-Yaygın anksiyete bozuklukları: Yaygın anksiyete bozuklukları normal anksiyeye bozukluklarının ileri ve farklı boyuttaki halidir. Örneğin kişi yaşadığı kaygı ve korkunun sebebi yoktur ve bunu uzun süredir yaşamaktadır.

Mesela anne, babası sağlıklıdır ama sürekli olarak onların öleceği kaygısı taşır veya bebeğini camdan atacağı endişesi taşır, bakkala bile gidecek olsa peşine insanlar takılacak diye takılır.

Bir kişinin aklında bu tür düşünceler sürekli geliyorsa ve bunları aklından bir türlü defedemiyorsa Regapen merkezi sinir hücrelerini baskılayarak daha az kötümser düşüncenin beyinde belirmesini sağlamaktadır.

Regapen kullananların yorumları

Regapen bilinçsiz kullanıldığında kişiye zarar verebilecek bir ilaçtır. Ayrıca bağımlılık yapabilmektedir. Bu sebeple yeşil reçete ile satılmaktadır. Bkz. Yeşil reçete raporu nasıl alınır ?

Regapenin etken maddesi olan pregabalin bir gabapentinoiddir ve belirli kalsiyum kanallarını inhibe ederek etkisini göstermektedir.

Bu ilacı kullanmadan önce hastanın bilmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır:

Birincisi; Regapen’i doktor kontrolünde kullanmak gerekir. Bu ilaca başladıktan sonra doktor ilacın etkileri ve yan etkilerini değerlendirerek doz değişikliğine gitme ihtiyacı hissedebilir. Ayrıca zamanı gelince hastadan aşamalı olarak ilacı kesmesini isteyecektir.

Hastanın doktor kontrolünü aksatması, ilaca ara vermesi, kafasına göre ilacı kesmesi, yeniden başlaması, dozunu kendi kendine ayarlamaya başlaması uygun değildir.

İkincisi; Regapen bazı kişilerde alerji yapabilir. Bu durumda bunu normal bir yan etki olarak görmeyip doktora gitmek gerekir. Regapen kullanmaya başladıktan sonra hastada, yüzde, dilde, dudaklarda, boğazda şişme, cilt döküntüsü olursa alerji yapmış demektir, bu durumda derhal kesilmelidir.

Üçüncüsü; Regapen uyku hali ve baş dönmesi gibi yan etkilere sahiptir. Eğer yaşı ilerlemiş birisi bu ilacı kullanacaksa yüksekten veya merdivenlerden düşmemesi ihtimaline karşı dikkatli olunmalıdır. Aynı şekilde görevi gereği yükseklerde çalışanlar veya iş makinası kullananlar bu konuda dikkatli olmalıdır.

Dördüncüsü;Regapen bazı hastalarda geçici olarak görme kaybına veya bulanık görmeye yol açabilmektedir. Bu tür bir sorun olursa doktora danışmak gerekir.

Beşincisi; Regapen bazı hastalarda kilo alımına yol açabilmektedir. Eğer hastada bu tür bir sorun olursa dozun ayarlanması için doktora başvurmak gerekir.

Altıncısı;Regapen kullanan kişi aynı zamanda şeker hastası ise şeker ilaçları ile Regapen’in aynı anda kullanımı ile ilgili olarak doktora danışmak gerekir.

Yedincisi;Kalp yetmezliği olan hastalarda Regapen kullanımı risklidir. Eğer hastanın kalp hastalığı var ise ve yaşı ileri ise bunu doktora bildirmelidir.

Sekizincisi;Regapen uzun süreli kullanımda böbrek yetmezliğini tetikleyebilmektedir. Evvelden böbrek sorunları yaşayanlar veya Regapen kullanmaya başladıktan sonra idrara çıkmada azalma yaşayanlar bunu doktora bildirmelidir.

Dokuzuncusu; Regapen kullanmaya başladıktan sonra hastada intihar düşünceleri oluşuyorsa kısa sürede doktora başvurmalıdır.

Onuncusu;Daha evvelden alkol bağımlılığı sorunu olanlar doktoruna bunu söylemelidir.

Onbirincisi; Regapen bazı hastalarda nöbete yol açabilmektedir. Bazı hastalarda ise bu ilacı bırakınca nöbet sorunları olabilmektedir.

Onikincisi; Önceden beyin, karaciğer, böbrek fonksiyonlarında bozukluk olan kişiler Regapen kullanınca bu şikayetleri artabilmektedir.

Onüçüncüsü;Regapen bazı hastalarda solunum güçlüğü şeklinde yan etkiye sahiptir. Özellikle de 65 yaş üstü hastalarda bu sorun yaşanmaktadır. Eğer hasta bu tür bir sorun olursa doktora başvurmalıdır.

Regapen yorumlar

A.Ö: ”Regapen’i fibromiyalji sorunu için 6 müddetle kullandım. İlk ay neredeyse hiç faydası olmadı diyebilirim. 4 haftadan sonra ağrılarımda belli belirsiz azalmalar oldu ama fibromiyalji sorunum devam etti.

Günlük 75 mg ile başladım daha sonra günlük 300 mg kadar doz yükseldi.

Doktor Regapen’e ilave olarak başka ilaçlar da reçete etti. 6 ayın sonunda şikayetlerim epey azaldı ama bende kabızlık ve kilo alma gibi sorunlar oldu. Doktorum şikayetlerimiz daha da azaltılması için daha kuvvetli bir ilaç yazabileceğini fakat onların da yan etkilerinin olacağını, Regapen kullanmaya devam ettikçe kilo alımının da devam edeceğini söyledi.

Ben Fibromiyaljini ilaçsız tedavisi var mı diye sorduğumda “Hareketsiz ve stresli şehir yaşantısı fibromiyaljiyi tetikliyor, köye yerleşip çiftlik hayatı yaşarsan belki fibromiyaljiden kurtulabilirsin. Vücudun önemsiz ağrıları bile önemli algılıyor ve sinirlerin tepki veriyor, eğer gerçek acılara, ağrılara daha fazla maruz kalırsan, fibromiyalji ağrılarından belki kurtulabilirsin” dedi. Netice olarak Regapen’i kademeli olarak kestim ve o doktora bir daha gitmedim. Fibromiyalji ağrıları ile birlikte yaşamaya alışmaya çalışıyorum.”

S.S: “Ben bir keresinde nöbet geçirmiştim. Hafif düzeyde epilepsim varmış. Doktor diğer ilaçların yanında Regapen de reçete etti. Regapen’in faydasını gördüm. Çok ciddi bir yan etkisi de olmadı. Yaşım 16.”

T.I:”Daha evvel omurilik soğanını etkileyen bir enfeksiyon geçirmiştim. Bu enfeksiyonun tam olarak düzelmesi bir seneden fazla olmuştu. Ben sorunun düzeldiğini zannetmiştim ama meğer yaşadığım enfeksiyon bazı sinir hücrelerime zarar vermiş. Aradan birkaç sene geçtikten sonra bacaklarıma bıçak batması ve ellerimde karıncalanma şeklinde şikayetler olmaya başladı.

Nöroloji doktoruna gittim. Diğer branş doktorları bu tür sorunları anlamıyor. Eğer sinirsel ağrı şikayetleriniz var ise kesinlikle nöroloğa gitmelisiniz. Doktor nöropatik ağrıların var dedi ve Regapen reçete etti.

Regapen ilk hafta olumlu yönde bir etki etmedi. Fakat hafif derecede yan etkileri oldu. Kafa yaptı demiyorum ama değişik bir kafa yapısı verdi (ben sevmedim bunu) Sonraki haftalar etki etmeye başladı. 1 sene sonra nöropatik ağrılarım epey azaldı.

Regapen’i ruh halimi değişken bir hale sokması nedeniyle hiç sevmedim ama ağrılarımı geçirdi, faydalı bir ilaç.”

F.Y: “Annem şeker hastası, sürekli olarak oram ağrıyor, buram ağrıyor diye yakındığı için en sonunda doktora götürmüştüm. Kadın naz yapıyor zannetmiştim meğer şeker hastalığı nedeniyle sinir hücreleri yıpranmış ve suni ağrı sinyali yayıyormuş.

Regapen annemin yakınmalarına iyi geldi. İlacı kullanmaya başladıktan bir iki hafta sonra ağrılarından şikayet etmemeye başladı.

Doktora “ilacı ne kadar süre kullanacak” diye sordum. “Ağrıları geçene kadar” dedi. Annemin ağrıları 6-7 ay sonra büyük ölçüde geçince Regapen’i bıraktık ama ilacı bırakınca ağrılar yeniden başladı.

Üstelik ilacı önce bırakıp daha sonra bırakmak annemin bağırsaklarına ve kafasına iyi gelmedi. Hafızası bulanıklaştı kadıncağızın. Mecburen kullanıyor ilacı, kesinlikle masum bir ilaç değil, yan etkileri yüksek.”

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Regapen 300 mg reçetesiz alınır mı ? başlıklı makalemizde Regapen 300 mg hangi doktor yazar, Regapen hangi doktor yazar ve Regapen reçetesiz alınır mı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir