Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Regapen kandan kaç günde çıkar ?

Regapen kandan kaç günde çıkar ?

admin admin -
36 0
Regapen kandan kaç günde çıkar

Yeşil reçeteli ilaç kullananların bazı konularda endişeleri bulunmaktadır. Örneğin Regapen gibi pregabalin ekten maddeli bir ilaç kullandığınız zaman bazı gerekçelerle sağlık raporu almak istediğiniz zaman sorun yaşayabilirsiniz.

Örneğin ehliyet alacaksınız veya astsubay veya polis olacaksınız, ya da hakimliğe, savcılığa başvuracaksınız. Bu tür başvurular için sizden tam teşekküllü bir hastaneden olumlu sağlık raporu isterler.

Bu raporu alabilmek için birkaç branşa muayene olmak zorundasınız ve bunlardan biri de ruh sağlığı ve hastalıkları bölümüdür. Muayene için doktora gittiğiniz zaman eskiden kullandığınız ilaçlar ve hastalıklar çıkacaktır.

Doktor sizden kan ve idrar tahlili isteyecek ve bunlarda bazı maddelere rastlayacaktır. Diyelim ki kanınızda pregabalin (Regapen ilacının etken maddesi) çıktı. Bu durumda, bir kişinin kanında pregabalin çıkması o kişide;

Epilepsi (sara)

Kaygı bozukluğu

Gibi rahatsızlıklar olabileceğinin bir işarettir.

Ya da o kişi sırf kafa yapsın diye Regapen kullanmış olabilir. Bkz. Regapen kafa yapar mı ?

Ehliyet alırken veya bazı önemli memuriyet kadrolarına atanırken kişinin ileri derecede sara hastası olması veya anksiyete sorunları olması olumlu sağlık raporu almasını zorlaştırmaktadır.

Bkz. Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Eğer kanda pregabalin etken maddesi çıkarsa doktor hastayı daha detaylı olarak incelemektedir. Bu sebeple Regapen kullanıcıları sağlık raporu almadan bir süre önce bu ilacı kesmektedir.

Regapen kandan kaç günde çıkar ?

Regapen ilacının kandan tamamen atılması yaklaşık olarak 32-35 saattir. Bunun hesabı şu şekilde yapılmaktadır:

Regapen ilacının etken maddesi olan pregabalin maddesinin yarılanma ömrü 6,3 saattir. Bir ilacın yarılanma ömrü ilacın plazma (kan) konsantrasyonunun orijinal değerinin yarısına düşmesi için geçmesi gereken süredir.

Bir ilacın vücuttan atılması 5 ila 5,5 yarılanma ömrü sürmektedir. Buna göre pregabalin etken maddesinin yarılanma ömrü 6,3 saat olduğuna göre en az 5 x 6,3 = 32 saat , en fazla 5,5  x 6,3 = 35 saat olmaktadır.

Yani Regapen’in kandan çıkma süresi yaklaşık 32 ila 35 saat civarıdır. Bu süreler kesinlik ifade etmemekte, bazı kriterlere göre değişebilmektedir.

Örneğin kişinin;

  • Karaciğer rahatsızlığı olması,
  • Böbrek rahatsızlığı olması,
  • Yaşı,
  • Kilolu veya zayıf olması,
  • Genetik durumu,
  • Genel tıbbi öyküsü,
  • Başka bir ilaç kullanıp kullanmadığı,

Gibi hususlar Regapen’in kandan çıkma süresini etkilemektedir.

Kanında Regapen çıkmasını istemeyen kişi ihtiyatlı davranmak isterse en az 48  bekleyip öyle kan tahlili vermelidir.

Öte yandan Ragapen’in idrarda kalış süresi daha uzundur. Regapen idrardan tamamen temizlenmesi için en az 5-6 gün geçmesi gerekmektedir.

Sağlık raporu alırken karşınıza çıkmaz ama Regapen ilacının vücuttaki izi tamamen ne zaman kaybolur diye merak ediyorsanız, Regapen saçtan ancak 90 günde atılmaktadır.

Regapen nasıl bırakılır ?

Regapen i birden kesmek veya dozunu aniden düşürmek hastada bazı yoksunluk belirtileri görülmesine yol açmaktadır:

Bunlardan bazıları:

  • Uykuya dalamama,
  • Sinirlilik huzursuzluk,
  • İlaca özlem duyma,
  • Baş ağrısı,
  • Sebepsiz anksiyete,
  • Ruh hali değişiklikleri,
  • Hızlı nabız atması, çarpıntı,
  • Nöbet geçirme,
  • Depresif ruh hali
  • Mide bulantısı
  • İshal,
  • İntihar hissi,
  • Bilinç bulanıklığı

Şeklindedir.

Yukarıda sayılan yoksunluk şikayetleri ilacı kestikten sonra ilk birkaç gün şiddetli görülür, daha sonra azaltır. Bu şikayetlerin tamamen ortadan kaybolması birkaç haftayı bulabilir.

Regapen yavaş yavaş dozu azaltılmak suretiyle zamana yayılarak bırakılır. İlacın kullanma talimatında ilacın en az 1 haftalık süre ile kademeli olarak azaltılarak bırakılacağı yer almaktadır.

Eğer yüksek doz ve uzun süreli olarak Regapen kullanıldıysa bırakma süresi de uzamaktadır.

Örneğin; Regapen 1-2 ay kullanıldı ise bırakmak için 1 hafta yeterli olabilmektedir. Eğer 6 aydan uzun süre kullanıldıysa 2 haftada bırakılması daha uygun olmaktadır.

Örnek bırakma dozu şu şekildedir:

Günde 300 mg Regapen kullanan ve sadece 1-2 ay bu ilacı kullanmış bir hastanın bu ilacı bırakması için bir hafta yeterli olabilmektedir.

İlk 3 gün günde 150 mg, sonraki günler iki günde bir 150 mg kullanıp kesilir.

Eğer hasta uzun süreli olarak Regapen kullandıysa bırakmak için 2 hafta gerekmektedir.

Normalde günde 300 mg Regapen kullanan bir hasta, ilacı bırakırken ilk hafta günde 150 mg, ikinci hafta günde 75 mg Regapen kullanır ve keser.

Regapen bağımlılık yapar mı ?

Eğer uzun süreli kullanılırsa, zamanla hastanın vücudu Regapen e alışabilir ve tolerans geliştirebilir. Bunun sonucunda ise aynı etkiyi elde etmek için hasta daha yüksek doz Regapen kullanmak zorunda kalabilmektedir.

Yüksek doz ve uzun süreli Regapen kullanımı  hastada fiziksel bir bağımlılığa yol açabilmektedir. Hasta yoksunluk şikayetlerini yaşamamak için sürekli olarak Regapen kullanmak isteyebilmektedir.

Regapen e bağımlı olmak veya olmamak hastaya göre değişebilmektedir. Bazı hastalarda Regapen kullanımını sonlandırmak için ciddi bir bağımlılık programı uygulamak gerekebilmektedir.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ? başlıklı makalemizde Kırmızı reçete hakim savcılık, Kırmızı reçete memurluğa engel mi ve Kırmızı reçete polisliğe engel mi hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir