Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Regapen 300 mg reçetesiz alınır mı ?

Regapen 300 mg reçetesiz alınır mı ?

admin admin -
40 0
sosyal fobili gergin adam

Doktora gitmeden tavsiye üzerine ilaç kullanmak, hele de bu bağımlılık yapabilecek bir ilaç ise bu sağlığı riske atmaktır. Bununla birlikte Regapen 300 mg reçetesiz alınır mı ? diye soranlar vardır.

Bu makale hem Regapen 300 mg reçetesiz alınır mı ? sorusuna cevap verilecek hem de nasıl reçete ettirilebileceği konusunda detaylı bilgiler verilecektir.

Öncelikle Regapen 300 mg ilacını yakından tanıyalım:

İlaç adı: Regapen

Üretici firma:İlko İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Etken maddesi:Pregabalin (300 mg)

Kullanım alanları: Çeşitli anksiyete sorunları, epilepsi hastalığı, nöropatik ağrılar. (Detaylı bilgiler makalenin devamında verilecektir)

Reçete türü:Yeşil

Regapen 300 mg reçetesiz alınır mı ?

Regapen 300 mg, sinir sistemini etkileyen ve bağımlılığa dönüşme ihtimali bulunan bir ilaçtır. Bu sebeple yeşil reçete ile satılmaktadır.

Ülkemizde reçeteli ilaçların bazıları eczacılarca reçete aranmadan da satılabilmektedir. Fakat Regapen bunlardan biri değildir. Eczacı Regapen’i reçete olmadan asla satmaz. Çünkü yeşil reçeteli ilaçlar sağlık kurumunun takibindedir ve bir eczacı reçete olmaksızın Regapen satarsa bunun müeyyidesi ile karşı karşıya kalır.

Bazı hastalar kah tehdit ederek, kah reçetesini sonradan yazdırırım diyerek eczacıdan Regapen satmasını istemektedirler. Fakat bundan istedikleri neticeyi alamayacaklardır.

Peki hastalar neden ısrarla Regapen i reçetesiz olarak satın almak isterler ?

Bunun bazı sebepleri bulunmaktadır:

Birincisi; arkadaş, eş, dost tavsiyesi ile ilaç kullanma alışkanlığına sahip insanlarımız bulunmaktadır. Birisi  bir arkadaşına bir sağlık sorunu için Regapen 300 mg ilacının iyi geldiğini söylediğinde, bu tavsiyeyi alan kişi denemek maksadıyla reçetesiz olarak Regapen 300 mg i kullanmak istemektedir.

İkincisi; doktordan randevu alma, hastaneye gitme, tahlil, tetkik yaptırma işi bazılarına külfetli geldiği için bu ilacı eczaneden reçetesiz almak isteyenler vardır.

Üçüncüsü; Madde bağımlılığı eğilimi olanlardan bazıları Regapen 300 mg gibi bağımlılık etkisi yapan ilaçları kafa yapar ümidiyle reçetesiz olarak kullanmak istemektedir.

Bkz. Regapen kafa yapar mı ?

Dördüncüsü; Kişi kendine Regapen veya muadili bir ilaç gerekebileceğini düşünmekle birlikte yeşil reçeteli bir ilaç kullanırsa daha sonra ehliyet veya memurluk gibi konularda bunun karşısına sorun olarak çıkabileceğinden endişelenir.

Bkz. Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Regapen 300 mg reçetesiz alınmaz, doktora rica etmeyle veya kişinin kendinde hastalık beyan etmesine göre sırf beyana dayanarak reçete edilmez.

“Bu ilacı nasıl ve kime reçete ettirebilirim, hangi doktorlar Regapen yazabilir?” diye soruyorsanız bilgi vereyim.

  • Birincisi; Aile hekiminin Regapen reçete etme yetkisi bulunmakla birlikte, aile hekimi hastanın uzman doktordan raporu olmadan Regapen reçete etmez. Bkz. Yeşil reçete raporu nasıl alınır ?
  • İkincisi; kişinin hastalığına, rahatsızlığına uygun bir bölüme gitmesi ve muayene, tetkiklerden sonra ilgili branş doktorunun bu ilacı reçete etmesidir.

Regapen reçete etme süreci ile ilgili yaşanabilecek olası birkaç senaryo aşağıdaki şekildedir:

Birinci hasta;

Kişinin çeşitli anksiyete sorunları vardır ve tanıdığı birinden Regapen’in bu tür sorunlara iyi geldiğini duymuştur. Bu ilacı reçete ettirmek için aile hekimine gider ve anlatmaya başlar:

“İş yerinde stres yükü altında eziliyorum, eşimle veya yakınlarımla bir takım kronik problemler var, kimse bana değer vermiyor, güvenebileceğim hiç arkadaşım yok, kimse beni düşünmüyor, kendimi değersiz hissediyorum, hergün yataktan yorgun kalkıyorum, sebebini bilemediği ağrılarım var vs..”

Aile hekimi kişinin öyküsünü dinler ve geçmişinde Regapen veya muadili bir ilaç kullanmadıysa, bu konuda bir raporu falan yok ise ilaç reçete etmekten kaçınır ve hastayı ruh sağlığı ve hastalığı doktoruna (psikiyatrist) yönlendirir.

Psikiyatrist hastanın öyküsünü dinledikten sonra bu tür sorunlara fiziksel bir sorunun yol açıp açmadığını veya hastanın madde kullanıp kullanmadığını anlamaya çalışır.

Eğer muayene öyküsünde çok ekstra bir şeyler çıkmaz ise kan ve idrar tahlili ile yetinebilir. Aksi takdirde hastayı diğer bazı branşlara da muayene olması için sevk edebilir, duruma göre MR, ultrason gibi tetkikler isteyebilir.

Eğer hastada ekstra sorunlar yok ise sadece çoğu insanımızın yaşadığı türden psikolojik sorunlar var ise direk yeşil reçeteli bir ilaç yazmak yerine Lustral gibi beyaz reçeteli ve daha hafif etkili bir antidepresan reçete eder.

Psikiyatristin anksiyete bozukluğu şikayetleri için Regapen reçete etmesi için hastadaki anksiyete şikayetlerinin uzun süreli ve sebepsiz gerçekleşen yaygın anksiyete şikayetleri olması gerekir.

Örneğin kocası evi terk edince terk edilme konusunda kaygı yaşayan birine Regapen reçete edilmez, beyaz reçeteli bir anti depresan reçete edilebilir. Çünkü hastanın yaşadığı hem geçici hem de sebepli bir anksiyetedir.

Eğer hasta uzun süredir terk edilme kaygısı yaşıyor ve aslında bunun için endişelenecek bir sebep yok ise bu duygudan bir türlü kurtulamıyor ve bu durum iş ve aile yaşamını etkiliyor ise doktor hastaya Regapen reçete edebilir.

İkinci hasta;

İkinci hasta sebepsiz ağrılar yaşayan biri olsun. Esasen her ağrının bir sebebi bulunmakla birlikte görünürde açıklaması olmayan bir ağrı diyelim. Regapen nöropatik ağrılar için de reçete edilmektedir.

Nöropatik ağrılar, sinir hücrelerinin hasar görmesi nedeniyle sebepsiz yere ağrı sinyali yaymasıdır. Bu ağrılar elektrik çarpması, iğne sokulması, zonklama, batma, vurma, sızlama, karıncalanma gibi şekillerde olabilmektedir.

Regapen sinir sistemini baskılayarak bu tür fake ağrıları azaltır, hatta keser.

Bu tür şikayetleri olan kişinin Nörologa yani sinir bilim uzmanına gitmesi gerekir. Nöroloji uzmanı hastayı muayane edip öyküsünü dinledikçe sinir hasarını tespit etmek için EMG, EEG gibi bazı tespit yöntemlerini uygulayacaktır.

Eğer sinir hasarı küçük boyutta ise maalesef bu yöntemlerle sorun teşhis edilemeyebilir. Nöroloji uzmanı hastanın yaşadığı sorunun başka bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını da tespit etmek isteyecektir.

Eğer hastada nöropatik ağrı sorunu olduğu tespit edilirse Regapen reçete edilir. Nöropatik ağrıların teşhisi zor olduğu için teşhis yapılamazsa hasta ortopedi bölümüne sevk edilebilir.

Ortopedi bölümü hastanın yaşadığı ağrıların kaynağını bulmaya çalışır. Acaba hastada fiziksel bir yaralanma, doku, eklem hasarı vs var mıdır ? Bazen nöropatik ağrı zannedilen bir ağrı doku zedelenmesi veya bağ yırtılması kaynaklı da olabilir. Gerekirse hastadan MR istenir.

Eğer hastada fiziksel hiçbir sebep yok iken ağrı çekiyor ise doktor Regapen reçete edebilir ama başka kategoride bir ağrı kesici reçete etmesi de mümkündür.

Üçüncü hasta;

Üçüncü hasta, nöbet, kasılma şikayetleri olan bir hasta olsun. Regapen epilepsi hastalığı için de reçete edilmektedir. Eğer hastada epilepsi var ise bu EEG’de çıkar. Bunun için öncelikle Nöroloji doktoruna muayene olmak gerekmektedir.

Nöbet, kasılma şikayetleri başka rahatsızlıklar nedeniyle de yaşanabildiğinden doktor sorunun tam olarak kaynağını tespit etmeden Regapen reçete etmeyecektir.

İlgili yazı:

Regapen kullananların yorumları

Bir önceki yazımız olan Regapen kafa yapar mı ? başlıklı makalemizde Regapen 300 mg kafa Yapar mı, Regapen 300 mg kafası ve Regapen 300 mg uyuşturucu hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir