Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Efexor nasıl bırakılır ?

Efexor nasıl bırakılır ?

admin admin -
25 0
Efexor nasıl bırakılır

Hastalar şunu soruyorlar: Efexor’u kullandım, faydasını gördüm, peki şimdi nasıl bırakacağım, Efexor nasıl bırakılır ?

Bu makalede Efexor ilacını en kolay nasıl bırakabileceğiniz hakkında bazı ipuçları verilecektir.

Maalesef antidepresan ilaçlara başlama süreci kolay ve hızlı gelişirken, bırakmak ise sancılı ve uzun bir süreçtir.

Daha önce antidepresan kullanmayanlar ilk seferinde ilacı bırakırken zorlanabilirler. Bunun sebebi büyük ölçüde ilacı bırakırken nasıl hareket edeceklerini ve ilacı ne zaman bırakabileceklerini bilememeleridir.

Efexor nasıl bırakılır ?

Efexor ilacına başladıktan sonra ilk birkaç gün, hatta ilk birkaç hafta ilacın yeterince faydasını göremiyorsunuz. Efexor’un faydasını görebilmeniz ve iyileşebilmeniz için en az birkaç ay, çoğu hastada birkaç sene geçmesi gerekmektedir.

Uzun süre Efexor kullanınca beyin artık buna alışmakta ve ilaca adapte olarak normal kabul etmektedir. Efexor’a beyin alışınca ilacın eksikliği halinde beynin adapte olduğu düzenin bozulması nedeniyle yoksunluk şikayetleri yaşanmaktadır.

Efexor’u bırakmanın en kolay ve güvenli yolu 2-4 haftalık aralıklarla doz azaltımı yapılarak ilacı bırakmaktır. Örneğin günde 150 mg kullanan biri her iki veya dört haftada 37,5 mg eksilterek ilacı bırakır.

Hastanın ilacı bırakma zamanının geldiğine doktor karar vermeli ve bırakma süreci doktor tarafından izlenmelidir. Efexor ilacı bırakılırken doktor hastanın terapi desteği alması veya besin takviyesi almasını önerebilmektedir.

Hastanın da ilacı bırakmak için kendisini hazır hissetmesi önem taşımaktadır.

Efexor ne kadar süre kullanılmalı?

Efexor kullanmanın belirlenmiş bir süresi yoktur. Bazı hastalar için sadece birkaç aylık tedavi süresi yeterli olurken bazı hastalar yıllar boyunca hatta ömür boyu Efexor veya muadili ilaçlar kullanmaya devam etmektedir.

Hasta Efexor kullanmaya başladıktan bir süre sonra psikolojik sıkıntılarının hafiflediğini hissedecektir fakat ilacı kesmesine kendisi karar vermemelidir. Çünkü hastanın kendini iyi hissettiren şey Efexor’un sağladığı suni huzur ve sakinlik hissidir.

Hastanın ilaç olmadan da idare edip edemeyeceğine onu izleyen doktoru karar vermelidir. Bunun için de Efexor kullanılan dönemde düzenli bir doktor takibi gerekmektedir.

Günümüzde psikiyatri hastaları için düzenli olarak doktor takibinde olmak mümkün ise de gerek devlet hastanelerinde, gerekse de özel hastanelerde psikiyatristlerin hastaları için ayırdıkları zaman kısıtlı ve yetersizdir.

Eğer Efexor’u bırakma zamanlaması yanlış ise eski rahatsızlıklar yeniden nüksedebilmektedir. Bu sebeple gerekli olduğu durumlarda hastanın Efexor’u bırakacağı dönemde psikolojik terapilere katılması veya psikiyatrislerin özel seanslarına katılmasını önermekteyiz.

Psikiyatrist hastanın Efexor’ı bırakabileceğine kanaat getirdiği vakit ona bir bıraktırma takvimi çıkaracaktır. Efexor bırakma takvimi birkaç hafta veya birkaç ay sürmektedir.

Her bir doz eksiltmesi arasında en az 2 hafta olacak şekilde ilacın dozu yavaş yavaş aşağı çekilir ve doz eksilme sürecinde hastanın eski rahatsızlıklarının geri gelip gelmemesi takip edilir.

Efexor bırakılırken yoksunluk şikayetleri olması doğaldır fakat azar azar bırakıldığı için genelde bu şikayetler tolere edilebilir durumda olmaktadır. Bunun tersine ilaç aniden bırakılırsa çok şiddetli yoksunluk şikayetleri olmaktadır.

Efexor bırakma etkisi ne zaman geçer?

Efexor’a başlayınca vücut, özellikle de beyin bu ilacın etkilerine göre yeniden programlanır. Vücudun ilaca tam olarak adapte olması haftalar sürer ve adaptasyon tamamlanınca yeni oluşan durumu olması gereken bir durum gibi algılar.

Bu nedenle Efexor’u bırakınca vücut buna reaksiyon gösterir ve bir takım yoksunluk şikayetleri başlar.

Efexor’u bıraktıktan 2 gün sonradan itibaren yoksunluk şikayetleri başlamakta ve ilacı bıraktıktan 2-7 gün arası şikayetler bazı kişilerde epey şiddetli olabilmektedir.

Bu duruma çare olarak bazı hastalar ilacı bıraktığının ilk haftası işinden izin alıp zamanını evde geçirmeyi veya bazı keyif verici etkinliklerle zamanını değerlendirmeyi tercih etmektedirler.

Daha sonraki günler yoksunluk şikayetleri günden güne azalır. Doktor bir süre sonra ikinci doz düşümünü gerçekleştirir. Bu takdirde yoksunluk şikayetleri yeniden artabilir veya eskisi gibi bir süre devam edebilir.

Efexor’u bıraktıktan sonra aradan 2-3 hafta geçince yoksunluk şikayetlerin epey azalması beklenir. Şikayetlerin tamamen ne zaman kaybolacağını söylemek zordur, bu durum hastadan hastaya değişebilmektedir.

Bazı şikayetler ilacı bıraktıktan sonra ilk birkaç hafta içinde kaybolurken bazıları birkaç ay daha devam edebilir. Fakat en geç 6-8 aya kadar neredeyse hiçbir yoksunluk şikayetinin kalmayacağı beklenir.

Efexor’u bırakınca ne tür şikayetler görülür ?

İlacı bırakanlarda yaygın bir şekilde agresiflik, keyifsizlik, sinirlilik, uyku düzeninin bozulması, baş ağrısı, baş dönmesi ve sersemlik gibi şikayetler görülmektedir.

Bunlar genelde bir hafta içinde önemli derecede azalan veya kaybolan şikayetlerdir, bu sebeple hastanın sabırlı olması gerekir.

Efexor yasaklandı

Efexor’un yoksunluk şikayetleri arasında kafa karışıklığı, intihar etme isteği, ağız kuruluğu, yorgunluk, ishal, mide bulantısı, elektrik çarpması hissi, güçsüzlük hissi, kulak çınlaması, grip benzeri belirtiler, terleme, tansiyon çıkması, çarpıntı gibi şikayetler de yer almaktadır.

Efexor’u bırakma sürecinde intihar etme isteği ve saldırganlık gibi durumlar oluşabildiğinden hastanın bu süreçte yalnız bırakılmaması ve destek verilmesi önemlidir.

Efexor’u bırakan hastaların yaygın olarak şikayet ettiği konu erken boşalma şikayetlerinin başlamasıdır. Efexor hastalarda yaygın olarak boşalmanın gecikmesi şeklinde bir yan etkiye sebep olduğu için ilacı bırakınca hastalar erken boşalma sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Bu sorun da geçici olmakla beraber diğer şikayetlere nazaran daha uzun süreli olarak devam edebilmektedir.

Efexor vücuttan ne zaman atılır ?

Efexor’un etken maddesi olan Venlafaksin’in yarılanma ömrü yaklaşık olarak 4-5 saat olup eksini 10-11 saate kadar gösterir.

İlaç idrar yolu ile atılır ve alınan ilacın yaklaşık olarak %87’Sİ 48 saat sonra idrarla atılmış olur. İlacı tamamen kestikten sonra vücuttan tamamen atılması 3-4 gün veya daha uzun sürebilir.

Efexor’un yoksunluk şikayetleri, ilaç vücuttan tamamen atıldıktan sonra da devam eder. Çünkü bu şikayetler beynin Efexor eksikliğinde yeni düzene adapte olmaya çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Efexor xr bağımlılık yapar mı?

Efexor xr ilacını bırakınca yoksunluk şikayetleri görülür ama bunlar geçici şeylerdir. Efexor xr bağımlılık yapmaz. Bazı hastalar ilacı bırakma sürecini yanlış şekilde yaptığı için ilacı bırakamamakta ve bu sebeple ilacın bağımlılık yaptığını öne sürmektedirler.

Antidepresan bırakırken ne yapmalı?

Efexor veya başka bir antidepresanı bırakmaya hastanın kendisinin değil onu takip eden uzmanın karar vermesi gerekir. İlaç hastanın kendisini iyi hissetmesini sağladığı için bazı hastalar aslında tedavilerini tamamlamamış olsalar dahi iyileştim zannederek ilacı bırakmaya kalkmaktalar ve bu sebeple sorun yaşamaktadırlar.

Doktor hastanın antidepresan kullanmayı bırakabileceğini düşünürse ona bir bırakma takvimi çıkarır ve bu süreci izler. Süreç esnasında gerekirse başlangıçtaki planı değiştirebilir veya bırakma sürecinde daha hafif ilaçlar, besin takviyeleri veya bitki kürleri önererek sürecin kolay geçirilmesini sağlayabilir.

Antidepresan bırakınca hastaların yüzleşmek zorunda kaldığı konu gerçek hayatın ta kendisidir. İnsanların antidepresan kullanmalarının sebebi yaşamdaki olumsuzluklardır.

Antidepresan kullanmak bu olumsuz şartlara karşı farkındalığı azaltarak ve mutluluk hormonlarının seviyesini yükselterek destek sağlamaktadır. Antidepresan desteği olmayınca hasta yaşadığı hayatın olumsuzlukları ile yüzleşmek zorunda kalmaktadır.

Ya bu olumsuzlukları olduğu gibi kabul edecek ve buna göre hareket edecek veya bir çare arayacaktır.

Hasta sorunlarını çözemez, dertlerine çare bulamaz ise süreç onu başladığı yere tekrar getirecek yeniden antidepresan kullanmaya muhtaç hale gelecektir.

Antidepresan kullanmaya başlayanların bir çoğu ilk tedavilerinden bir süre sonra yeniden antidepresan kullanmaya mecbur hale gelmektedirler.

Psikolojik sorunların nüksetmemesi için hastanın sadece tedavi aşamasında değil antidepresanı bırakırken ve bıraktıktan sonra da çevresinden destek alması ve hayatında bazı olumlu gelişmeler olması gerekmektedir.

Yaşadığımız hayat bazen bizlere çözümsüz veya çözümü zor problemler sunar. Örneğin evlilik tercihinizi berbat yapmış, üstelik çocuk yapmış olabilirsiniz veya hem aileden fakir hem de tahsiliniz eksik olduğu için tatmin edici bir işe sahip olabilirsiniz.

Zor durumlardan kurtulmak için çabalamak insanın doğasında var fakat istenilen olmuyorsa da durumu kabullenmek ve hedefleri revize etmek eldeki seçenekleri daha iyi değerlendirmeye, kafa sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

İçinde bulunduğu durumu kabul etmek, hayatın olumsuzluklarıyla barışmak, geleceğin belirsizlikleri için kaygılanmayı, geçmişin pişmanlıkları için dövünmeyi bırakmak, tevekkül etmek antidepresanı bırakan kişiye süreci kolaylaştırmaktadır.

Bu konuda dine yönelmek, hırslı, rekabetçi, karamsar arkadaşlar yerine hayata pozitif bakan, kaderci yaklaşıma sahip olan ve destekleyici niteliği yüksek arkadaş ve yakınlarla daha fazla vakit geçirmek önerilmektedir.

Yeterli fiziksel aktivitenin sağlanması ve düzenli egzersiz yapılması, sosyal aktivitelere, gezilere katılım sağlanması, antidepresanı bırakırken oluşan hormonal dengesizliğin telafi edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Ömür boyu antidepresan kullanan var mı?

Ömür boyu antidepresan kullananlar bulunmaktadır. Ömür boyu antidepresan kullanmak vücuda zarar verse de gerektiği halde antidepresan kullanmamak hasta için daha tehikeli bir durumdur.

Antidepresan zekayı etkiler mi?

Antidepresan zekayı etkilemez ama var olan zekanın etkin kullanılmasını ve davranışlara dönüşmesini etkileyebilmektedir.

Antidepresan kullanmak hiçbir şekilde var olan zekayı eksiltmez ama antidepresan kullanan çoğu kişilerde tepkilerde gecikme ve unutkanlık, dalgınlık gibi yan etkiler görüldüğü için hastanın etrafındakilerde hasta için “eskisine göre aptallaştı” gibi düşünceler oluşabilmektedir.

Efexor gibi yeni nesil antidepresanların bu tür yan etkileri daha düşüktür.

Bkz. Efexor yasaklandı haberinin detayı

Bir önceki yazımız olan Efexor yasaklandı haberinin detayı başlıklı makalemizde Efexor KULLANANLAR MUTLAKA BAKSIN, efexor xr yasaklandı mı ve Efexor yasaklandı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir