Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Misol nasıl bırakılır ?

Misol nasıl bırakılır ?

admin admin -
36 0
Misol nasıl bırakılır

Misol’ü bırakırken birden değil de dozu azaltılarak birkaç hafta bırakılmaktadır. Misol’ü kesinlikle doktor kontrolünde kullanmanızı ve doktora danışmadan bırakmamanızı öneriyoruz.

Eğer Misol’ü bırakma aşamasına gelmiş iseniz doktorunuz size bir bırakma takvimi çıkaracak ve ilacı haftada bir veya iki haftada bir dozu azaltarak size ilacı bıraktıracaktır.

Makalenin ilerleyen kısımlarında örnek bir bırakma takvimi vereceğim.

Misol nasıl bırakılır ?

Misol’ün etki etmeye başlaması uzun sürmektedir. İlaca başlarken vücut ilaca tepki gösterir ve bir takım yan etkiler görülür. Daha sonrasında yan etkiler zamanla azalır ve vücut Misol’e alışır.

Misol’ü bırakırken, vücut buna direnecek ve aynı başlarken olduğu gibi bırakırken de bir takım yan etkiler gösterecektir.

Misol’ü bırakırken eğer kademeli olarak doz azaltılarak bırakılırsa hasta birkaç hafta bazı şikayetler yaşar ve sonunda şikayetleri ortadan kalkar. Bazı hastalarda Misol’ü bırakmanın yan etkileri birkaç ay sürebilse de çoğu hastada 2-3 haftaya kadar şikayetler ortadan kalkmış olur.

Eğer Misol kademeli azaltma yöntemiyle değil de birden bırakılırsa yoksunluk şikayetleri epey rahatsızlık verici olmaktadır.

Misol’ü bırakınca ne gibi şikayet görülmektedir ?

Misol’ü bırakanlarda görülen en yaygın şikayetler titreme, uyku bozukluğu, sersemlik, duyularda bozukluk, baş ağrısı, mide bulantısı (bazen kusma şikayeti ile birlikte görülür) şeklindedir. Bu şikayetler hafif, orta veya yüksek şiddetle olabilmektedir.

Misol’ü bırakanların yaklaşık dörtte birinde yukarıda sayılan şikayetler belirgin şekilde görülmektedir. Kalan dörtte üçlük kısım ise neredeyse hiç şikayet yaşamamakta veya önemsenecek boyutta bir şikayet yaşamamaktadır.

Bu kısma cinsellik yönüyle bir parantez açacak olursak, Misol’ü bırakanlarda bir süre erken boşalma şikayetleri baş gösterebileceğini ve bu şikayetlerin çoğu kişide kalıcı olmadığını belirtmek isterim.

Misol’ü bıraktıktan sonra yoksunluk şikayetleri fazla olursa;

Nadiren de olsa bazı hastalarda Misol’ü bırakınca aşırı derecede yoksunluk şikayetleri yaşanabilmektedir.  Bu durumda doktor daha hafif bir ilaç reçete edebilir veya Misol’ü bırakma sürecini geciktirebilir. Ya da hastaya sabretmesini tavsiye edebilir.

Misol’ü erken kesmenin riski nedir ?

Bazı hastalar Misol’ü doktora danışmadan bırakmak isteyebilmektedirler. Kendilerini birkaç hafta boyunca iyi hissedince ilaçsız da idare edebileceğini düşünerek Misol’ü bırakanlar bulunmaktadır.

Misol’ü bu şekilde zamanından önce kesmenin bazı sakıncaları vardır.

Öncelikle hastaların ilaç kullanırken kendilerini iyi hissetmeleri ilacın suni olarak iyi hissettirmesi sayesindedir. İlacın etkisi geçince karamsarlık ve hüzün geri gelebilmektedir. Bazı hastalarda intihar etme isteği dahi olabilmektedir.

Bu durumda ilacı erken kesen kişi yeniden ilaca sarılmaktadır. Misol’ü bırakmak için doktorun hastayı sürekli kontrol etmesi ve hastanın psikolojik sorunlarının geçtiği tarihten itibaren 6 ay daha ilaç kullanılması gerekmektedir.

Doktor hastanın öyküsünü dinleyerek ve fiziksel muayenedeki gözlemlerinden hastanın Misol’ü bırakmaya hazır olup olmadığını tespit edecektir.

Eğer doktor hastanın Misol’ü bırakma zamanının geldiğine karar vermiş ise ilacın dozunu azaltmasını ister. Hasta bir veya iki hafta azaltılmış doz kullandıktan sonra yeniden doz azaltır.

Bir hafta, on gün veya iki hafta sonra hasta yeniden doktora gelir ve uygun görürse doktor yine doz azaltır ve bu şekilde devam edilerek sonunda Misol tamamen kesilir.

Misol bırakma takvimi

Misol ilacı bırakılırken en az bir hafta aralıklarla (10 gün veya 15 gün de olabilir) kademeli olarak doz azaltılmaktadır.

Misol’ün bırakma süreci 2 ila 4 haftadır. Doktor bu süreyi daha uzun da tutabilir.

Örnek bırakma takvimi aşağıdaki şekildedir:

Örneğin hasta günde 150 mg kullanıyorsa;

10 gün 100 mg;

Sonraki 10 gün 50 mg;

Kullanarak 20 günde ilacı bırakabilir. Bu süreç doktor tarafından izlenir. Eğer hastada yoksunluk şikayetleri görülüyorsa 50 mg’den sonra kesilmeyip bir 10 gün daha 25 mg kullanılarak kesilebilir.

Eğer hasta uzun süredir Misol kullanıyorsa veya yüksek doz kullanıyorsa bırakma süreci de uzun olacaktır.

Misol nasıl bırakılır yorumlar

Ayşe E. (30 yaşında, ev hanımı)” Depresyon nedeniyle yaklaşık 2 sene Misol ve aynı etken maddeye sahip ilaçlardan kullandım. Kilo almaya başladığım için ilacı doktora sormadan kestim. Titreme ve baş ağrısı şikayetleri oldu.

Yeniden ilaca başlamak zorunda kaldım.6 ay daha kullandım ve yeniden bırakmayı denedim. Yine aynı şikayetler oldu. Bu sefer dişimi sıktım ve şikayetlerim geçti.

Fakat bu sefer de depresyon şikayetim nüksetti. Doktora gittim. İlacı psikolog desteği ile bırakmam gerektiğini söyledi. Birkaç seans psikoloğa gittim. Psikolog moral verici laflar söylüyor, fazla faydasını göremedim. Daha sonra psikoloğa gitmeyi bıraktım. Verdiğim paraya değmediğini düşündüğüm için.

Şu an günde 50 mg Misol kullanıyorum, yetiyor. Başlayınca bırakması zor olan bir ilaç”

Egemen T. (20 yaşında, ailesi ile kalıyor) ”Ailemin ısrarı ile psikiyatriste gittim. Ailem arkadaşlarım ile fazla vakit geçirmediğim için asosyal olduğumu düşünüyor. Ben ise yalnızken daha mutluyum, o yüzden kendimi hasta hissetmiyorum. Doktor sosyal fobi ve panik bozukluk tanısı koydu. Vadesi belirsiz şekilde günde 100 mg Misol kullanacakmışım. (Günde 25 mg ile başladım, daha sonra 50 mg ve 100 mg’ye çıktı)

Ben halimden memnundum. Bu sebeple ailemden gizli olarak ilacı kesmeyi denedim. Bir hafta gözüme uyku girmedi. Öyle nalet bir ilaç. Sonra yeniden ilaca başladım. Mecburen kullanıyorum. Faydası olduğundan emin değilim ama bırakınca yan etki yapıyor”

Murat A. (53 yaşında, mühendis) “Eşimden boşanınca Misol’e başladım. 3-4 senedir kullanıyorum, iyiyim. Eskiden ara sıra alkol kullanıyordum. Misol’e başlayınca alkol’ü de bıraktım, çünkü efkar sorunum yok, pamuk gibiyim. Doktor zaman zaman ilacı bırakabilme ihtimalimi soruyor. Yani ilaç iyi geliyor mu, ilaçsız da idare eder misin diyor. Böyle iyiyim, ilacı bıraksam alkole başlarım diyorum. O zaman devam et Misol’e diyor. Yıllardır durum böyle. İstesem bırakabilir miyim bilmiyorum. Bırakanlar varmış ama ben bırakmak istemiyorum, hiç bırakmayı denemedim.

Bir arkadaşım antidepresan kullanıyordu. Daha sonra bıraktı. Bırakınca madde kullanmaya başladı. Kafa bir kere bozulunca yeniden ayarlamak zor. Belki gençlikteki bunalımlar veya kısa süreli travmalar idare edilir de yaş belli bir yere gelince ve sıkıntılar büyüyünce bir şeylere sığınmak zorundasınız.

İlaca başlarken iyi düşünün, bırakmak istemeyebilir veya isteseniz de bırakamayabilirsiniz. Gerçi doktorum bana bazen belki bırakabilirsin, Misol kuvvetli bir ilaç değil diyor.”

 

İlgili yazı: Misol kanser yapar mı ?

İlgili yazı: Misol 50 mg etkisini nezaman gösterir ?

İlgili yazı: Misol 50 mg kullananlar yorumlar

İlgili yazı: Misol reçetesiz alınır mı ?

Bir önceki yazımız olan Misol 50 mg uyku yapar mı ? başlıklı makalemizde Misol 50 mg kullanıcı yorumları, Misol 50 mg uyku yapar mı ve Misol uyku yapar mı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir