Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Misol kanser yapar mı ?

Misol kanser yapar mı ?

admin admin -
57 1
Misol kanser yapar mı

Antidepresan ilaçlar oldukça fazla yan etkiye sebep oldukları ve uzun süreli kullanıldıkları için hastalarda bir takım endişelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadırlar.

Kanser hastalığının bir çok türü bulunmakta olup bunların ortaya çıkış nedenleri, nelerin kanseri tetiklediği tam olarak tespit edilmemiştir.

Bununla birlikte bazı ilaçların kanser oluşumunu hızlandırdığı veya kanser sürecini daha kötüye götürdüğü üzerinde yoğun şüpheler bulunmaktadır.

Misol kullanıcıları da Misol kanser yapar mı diye merak etmektedirler. Misol, vücudun hormonal dengesini etkilediği için hormonlardan etkilenen bazı kanser türlerini tetikleyebileceği ihtimali bazı hastalarca değerlendirilmektedir.

Misol kanser yapar mı ?

Misol ilacının kanser yapabileceği hususunda ilacın kullanma talimatında bir bilgi bulunmamaktadır. Ne ilacın yan etkileri ne de dikkat edilecek hususların yer aldığı bölümlerde Misol ile kanser ilişkisine dair bir bilgi bulunmamaktadır.

Dolayısıyla Misol kanser yapar veya yapabilir diye bir şey iddia etmek doğru olmaz. Bununla birlikte bir ilacın kanser yapıp yapmadığı çok uzun ve çok kapsamlı bir süreç gerektirmektedir. Misol’ün kanser yapmayacağına dair bir bilimsel kanıt da yoktur.

Peki hastalar Misol’ün kanser yapma ihtimali hakkında ne düşünmeli ?

Misol’ün kanser yaptığına dair herhangi bir kanıt olmadığı için şimdilik biz bunu bu şekilde kabul ediyoruz. Ortada delil yok iken Misol kanser yapabilir diye düşünmek ve bu sebeple tedaviyi aksatmak doğru olmayacaktır.

Ayrıca hastaların içine su serpen bir bilgi daha vereyim:

Misol’ün etken maddesi olan Sertralin’in farelerde meme kanseri ve bazı diğer kanser türlerinin ilerlemesine engel olduğuna dair  bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Şöyle ki;

Meme kanseri, lösemi, cilt kanseri, beyin tümörleri ve akciğer kanseri hücreleri büyümeleri ve çoğalması için serin ve glisin isimli amino asitlere ihtiyaç duymaktadırlar.

Misol ilacında da bulunan sertralin etken maddesi glisin ve serin üretimini yavaşlattığı için kanserin ilerlemesini de yavaşlatmaktadır.

Şimdilik Sertralin etken maddeli bir kanser ilacı olmasa da belki ilerleyen yıllarda kanser hastalarına yardımcı tedavi olarak Misol gibi sertralin etken maddeli bir ilaç verilebilir. Bu bir ihtimal elbette. Belki de böyle bir şey olmayacak.

Ancak yine de Misol’ün kanser yapmaktan çok kanseri engellemeye olan etkisi daha önde görünüyor.

Kanser riski konusunda Misol kullananların fazla endişe etmelerine gerek yok fakat bu Misol’ün masum ve tamamen zararsız bir ilaç olduğu anlamına gelmemektedir.

Misol kullanmaya başlayan bir hastanın bazı olası zararlara karşı dikkatli olması gerekmektedir.

Misol zararlı mı ?

Misol bir takım yan etkileri ve zararları olan bir ilaçtır. Hastanın Misol’den istifade edebilmesi için bu zararlara bir ölçüde katlanması gerekir. Eğer zararı faydasından fazla olursa doktor ilacı bıraktıracaktır.

Misol’ün bazı zararları şunlardır:

Karaciğer’i yorması: Misol büyük ölçüde karaciğer’de metabolize olur. Bu sebeple karaciğere yük getirir. Eğer hasta genel olarak sağlıklı ise ve karaciğerinde bir sorun yok ise endişe etmesine gerek yoktur. Ancak yine de zaman zaman karaciğer fonksiyonlarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmek için test yaptırmalıdır.

Eğer hastada evvelden karaciğer rahatsızlığı var ise Misol kullanımı karaciğer rahatsızlığını artırabilir. Eğer hastanın Misol kullanması mecburi ise ve aynı zamanda karaciğer kaynaklı bir rahatsızlığı var ise doktor ilacın daha düşük doz uygulanmasını isteyecektir.

Böbrek yetmezliği riskine yol açması: Misol ilacı, vücuttan idrar ile atılır. Bu sebeple böbreklere ekstra yük getirir. Böbrek yetmezliği olanların dikkatli olması gerekir fakat doz ayarlaması yapılması gerekli değildir.

Yaşlılarda hiponatremi riski doğurması: Misol bir çeşit elektrolit dengesizliği olan hiponatremi sorununa yol açabilir. Bu sorun da çarpıntı, koma, zihinsel işlevlerin kötüleşmesi gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Bu sebeple Misol yaşlılarda daha düşük doz kullanılır.

Diyabete neden olabilmesi: Misol bazı hastalarda glukoz dalgalanmalarına ve diyabete neden olabilmektedir. Eğer hastada önceden diyabet var ise Misol’e başlarken bu durumu doktora söylemeli ve ilacı kullanırken glisemik kontrollerini titizlikle yaptırmalıdır.

Akatizi riski: Misol kullananlarda rahatsız edici ve sıkıntı verici olarak tanımlanan bir hareketlilik durumu olabilmektedir. Hastalar yerinde duramama, sürekli hareket etme isteği içinde olma gibi şikayetlere sahip olabilmektedirler. Bu sorunların görülmesine akatizi denilmektedir.

Glokom: Sinsi ilerleyen ve ciddi görme kayıplarına yol açan glokom hastalığı Misol kullanımına bağlı olarak da oluşabilmektedir.

Kilo aldırma riski: Bu konuyu Misol 50 mg kilo aldırır mı başlıklı makalede açıklamıştım.

Cinsel işlev sorunları: Her ne kadar bu maddeyi listenin sonuna koymuş olsam da Misol kullanıcıların başlıca dertlerinden biridir. Cinsellik insan hayatında önemli bir yeri olan bir konu olup en fazla haz alınan birkaç şeyden biridir.

Cinsellik gibi önemli bir zevk unsurunun yavanlaşması, hazzın düşmesi bir çokları için kabul edilebilir bir şey değildir. Misol hem kadınlarda hem de erkeklerde haz azalmasına yol açabilmektedir. Bu sorun bazılarında geçici veya hafif, bazılarında kalıcı veya ciddi boyutlarda olabilmektedir.

İlgili yazı: Misol 50 mg etkisini nezaman gösterir ?

İlgili yazı: Misol 50 mg kullananlar yorumlar

İlgili yazı: Misol reçetesiz alınır mı ?

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Misol 50 mg reçetesiz alınır mı ? başlıklı makalemizde Misol 50 mg reçetesiz alınır mı, Misol kaç günde fayda eder ve Misol kim yazabilir hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. Aliye ürgen - -

    Slm oncelikle simdiden tsekurler daha once de baska ilac kulandin 6 aydir misol kulaniyorum sadece arada unutuyorum bende asri takinti var hic bi faydasi yok suanda ama gece uyurken dislerimi okadar sikarak uyuyorumki uyandigimda dilim yara olmus sadece bu canimi cok yakiyo sebeni ne oyeeene bilirmiyim🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir