Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Misol 50 mg reçetesiz alınır mı ?

Misol 50 mg reçetesiz alınır mı ?

admin admin -
58 0
Misol 50 mg reçetesiz alınır mı ?

Tavsiye üzerine ilaç kullanmak uygun bir şey değil ama ülkemizde epey yaygın bir durumdur. İnsanlara doktora gitmek yerine tanıdık tavsiyesi ile eczaneden reçetesiz ilaç aldırmaya iten bazı sebepler vardır.

Ülkemizin sağlık sisteminin durumu herkesçe malum. Özel hastaneler ticarethane mantığı ile çalışıyor, devlet hastanelerinden randevu almak zor. Randevu alabilsen bile tetkikler ve bekleme süreleri hesaba katılırsa epey bir zaman heba oluyor.

İyi bir doktora denk gelirsen ne ala, değilse seni başka yerlere yönlendirip bölüm bölüm gezdiriyor. Veya hastanın derdini tam dinlemeden ilaç reçete ediyor. Devlet hastanelerindeki doktorların muayene süreleri kısıtlı olduğundan ve araya kaynak yapanlar nedeniyle psikolojik sorunu olanlar randımanlı şekilde yararlanamıyor.

Ne doktorları eleştirmek, ne de reçetesiz ilaç almaya çalışanları yargılamak haddime düşmek ama herkesin kabul ettiği bazı gerçekler var. İnsanlar sağlık sistemindeki arızalar nedeniyle yılmış durumda ve çeşitli sebeplerle doktor yüzü görmeden reçetesiz ilaç satın almaya çalışıyorlar.

Misol 50 mg reçetesiz alınır mı ?

Antidepresanlar reçete olmaksızın satın alınamaz diye bir algı var ama bu doğru değil. Yeşil veya kırmızı reçeteli ilaçların reçetesiz satılmadığı doğrudur ama beyaz reçeteli antidepresanlar da var.

Beyaz reçeteli antidepresanları reçetesiz olarak eczaneden satın alabilmeniz mümkün. Peki bu aradaki farkın sebebi nedir derseniz;

Birincisi beyaz reçeteli antidepresanlar kırmızı veya yeşil reçeteli ilaçlara göre daha hafif etkilidirler, bağımlılık yapma özellikleri yoktur.

İkinci olarak beyaz reçeteli antidepresanlar uzun süreli kullanılır. Bu sebeple hastalar yıllardır kullandığı ilacın dozunu, süresini neredeyse doktor kadar bilir.

Esasen beyaz reçeteli ilaçlar çok masum ilaçlar değildir ve onların da reçetesiz alınmaması gerekir ama hastalar sürekli kullandığı bir ilacı her seferinde doktora reçete ettirmek zorunda kalsaydı, zaten yoğun olan psikiyatri servisleri tamamen kilitlenirdir. Bu sebeple devletimiz beyaz reçeteli antidepresanların eczanelerden reçetesiz olarak satın alınmasına göz yummaktadır.

Misol 50 mg kırmızı reçeteli mi ?

Misol 50 mg kırmızı reçeteli bir ilaç değildir. Kırmızı reçeteli ilaçlar, güçlü ağrı kesiciler, uyuşturma özelliği olan güçlü anestezik ilaçlar, bazı dikkat eksikliği ilaçlarıdır. Kırmızı reçeteli ilaçlar madde bağımlılarının eline geçmesin diye devlet tarafından izlenmekte ve reçetesiz satılmamaktadır.

Misol 50 mg  yeşil reçeteli mi ?

Bağımlılık yapma etkisi olan antidepresanlar yeşil reçetelidir. Ayrıca bazı sakinleştirici ilaçlar ve uyku ilaçları ile psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar yeşil reçetelidir.

Misol 50 mg’nin uyuşturma özelliği veya bağımlılık yapma özelliği olmadığı için yeşil reçeteli değildir.

Misol 50 mg hangi reçete ?

Misol 50 mg beyaz reçetelidir. Beyaz reçeteli ilaçların büyük çoğunluğunu reçetesiz olarak eczaneden satın alabilirsiniz. Misol de bunlardan birisiniz. Aynı aspirin veya boğaz gargarası alır gibi eczaneden reçetesiz olarak Misol 50 mg satın alabilmeniz mümkündür.

Misol 50 mg’yi reçetesiz alabiliyor olmanız bu ilacın aspirin veya boğaz gargarası kadar hafif bir ilaç olduğunu göstermez. Misol 50 mg eğer bilinçsiz kullanılırsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir hatta ölüm riski bile oluşturabilir.

Misol 50 mg hangi rahatsızlıklar için reçete edilir ?

Depresyon: Sürekli olarak kendini mutsuz hissetme, hiçbir şeyden zevk alamama halidir.  Depresyonun başlıca iki çeşidi vardır:

  • Kronik depresyon
  • Major depresyon

Kronik depresyon hastalarının şikayetleri majör depresyona göre daha az olsa da daha uzun sürelidir. Hatta hastalar yaşadığı hayat biçimini normal zannedebilirler, depresyonda olduklarını fark etmeyebilirler.

Major depresyon: Şikayetleri kronik depresyona göre daha ağırdır. Öyle ki hastanın işe ve aile hayatını belirgin bir şekilde etkiler. Fakat kronik depresyona göre daha kısa süredir hastada mevcuttur.

Her iki depresyon türünde de hasta hayattan keyif alamaz durumdadır ve hep mutsuz ve üzüntülüdür. Karamsardır. Düşünce dünyası kısırlaşmıştır. Haz alamamaktadır. Normalde keyif vermesi gereken şeyler keyif vermemektedir.

Sosyal fobi: Sosyal fobi kişinin kendini yetersiz hissetmesi nedeniyle insan içine çıkmaktan çekinmesi halidir. Genellikle gençlerde görülür. Sık eleştirilen ve hayat başarısı düşük olan, yakın zamanda başarısız deneyimleri olan, boşanmış veya işini kaybetmiş olan kişilerde görülür. Bu kişiler sürkli olarak kendini eleştirir ve başkalarının eleştirilerinden haddinden fazla çekinirler.

Travma sonrası stres bozukluğu: Hayatta bazen insanın başına kaldıramayacağı şeyler gelir ve bir süre kendini toparlayamaz. Mesela anne, babası ummadığı zamanda vefat edebilir, işini kaybedip finansal krize girebilir, yuvası yıkılabilir, kaza geçirebilir, sevdiğinden ayrılabilir vs.

Bu tür hadiseler insanda travmaya sebep olur ve bazen ilaç olmadan eski haline dönemeyebilir. Bu kişiler için Misol toparlanmaya yardımcı olur.

Obsesif kompulsif bozukluk: Saplantılı olarak bir şeylere takılma hastalığıdır. Düzen takıntısı, sayma takıntısı, temizlik takıntısı, cinsel takıntılar, şüpheci takıntılar ve daha bir çok takıntı çeşidi bulunmaktadır.

OKB hastalığının altında yatan ciddi sebepler vardır. Bu rahatsızlık uzun süredir devam eden sorunların ve kötü yaşam kalitesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Üstelik tedavisi de uzun sürer. Hastanın yaşamını olumsuz etkileyen sosyal ilişkilerini bozan bir rahatsızlıktır.

Bir çok OKB hastasının çevresindeki insanlarla, hatta en yakınları ile sorunları vardır.

Premenstrüel disforik bozukluk: Regl dönemi yaklaşırken kadınlarda bir takım huzursuzluk ve gerginlik hali yaşandığını herkesin malumudur. Ayın belli dönemlerinde adet gören kadınlar, sinirlilik, anksiyete, gerginlik, öfke ve huzursuzluk, hassasiyet, kilo artışı, keyifsizlik, ruh halinde dalgalanmalar yaşayabilmektedirler.

Bunun sebebi kadınlarda düzenli olarak belli zamanlarda hormonal değişim yaşanmasıdır. Üreme ile alakalı hormonların seviyelerinin değiştiği, yani birinin azalıp diğerin arttığı, tabiri caizse nöbet değişimi olduğu dönemlerde yukarıda bahsedilen şikayetler olmaktadır.

Bazı kadınlarda bu tür şikayetler hafif derecede olur veya hiç hissedilmez, bazılarında ise kuvvetli derecede hissedilir.

Bu şikayetleri azaltmak için serotonin mekanizması üzerinde etkili olan antidepresanlar (mesela Misol) kullanılmaktadır.

Yukarıda bahsedilen rahatsızlıklar farklı rahatsızlıklar olsa da bunların hepsine iyi gelen bir çözüm vardır:

Serotonin seviyesini yükseltmek

Serotonin hormonu seviyesi yükseldiği zaman mutsuzluk, kaygı, üzüntü gibi şikayetler azalmakta ve bunların yerini sakinlik ve huzur almaktadır. Hatta mutluluk hissini duyamayan depresyon hastaları bile yeniden eskisi gibi hayattan haz alır hale gelmektedirler.

Misol’ün etken maddesi olan Sertralin SSRİ grubu bir antidepresandır. Bu grup ilaçlar beynin kullandığı serotoninin parçalanmak üzere hücreye geri girmesini engelleyerek serotonin seviyesini artırırlar. Bu da suni bir şekilde hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

Misol kim yazabilir ?

Aile hekimleri ve yukarıda yer alan rahatsızlıklarla ilgili bölümlerin doktorları Misol yazabilir. Aile hekimleri daha önceden Misol kullanmamış kişiye ilk defa Misol reçete etmekten çekinebilirler.

Misol’ü genellikle psikiyatri bölümü doktorları yazsa da gerekirse diğer doktorlar da yazabilir.

Misol kaç günde fayda eder ?

Misol ilacının ilk etkileri ilacı kullanmaya başladıktan 7-14 gün sonra başlar ve 4-6 haftada etkisini tam olarak göstermeye başlar. Tedavi süresi ise en baştan belli olmaz, hasta sürekli olarak doktora gider ve doktor hastanın ilacı kesebileceğini düşündüğü vakte kadar ilaca devam edilir.

Misol mutluluk ilacı mı?

Misol keyif verici veya içince kafa yapan, mutlu eden bir ilaç değildir. Mutsuzluğu azalttığı doğrudur ama içince direk mutlu eden bir ilaç değildir.

 

İlgili yazı: Misol kanser yapar mı ?

İlgili yazı: Misol 50 mg etkisini nezaman gösterir ?

İlgili yazı: Misol 50 mg kullananlar yorumlar

İlgili yazı: Misol reçetesiz alınır mı ?

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Misol 50 mg etkisini ne zaman gösterir ? başlıklı makalemizde Misol 50 mg etkisini nezaman gösterir, Misol 50 mg kullananlar yorumlar ve misol hemen etki eder mi hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir