Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sosyal Fobi
  4. »
  5. Maruz Kalma Hastalığı

Maruz Kalma Hastalığı

admin admin -
11 0
Maruz Kalma Hastalığı ve Tedavisi

Maruz Kalma Hastalığı, insanlar çoğu zaman istemediği birçok olaya maruz kalabilir. Bunlar sevilen birinin kaybedilmesi, ciddi bir hastalık, kaza gibi olaylar olabilir.

Yaşanılan olaylar bir süre sonra etkisini yitirsede insanın psikolojisinde yer bırakır. Üzerinden zaman geçsede maruz kalınan olayların etkisi insan üzerinde kaygı, düşünce gibi durumlar oluşturabiliyor.

Anlattığımız bu insan tipi genel olarak yaşadığı olayları sürekli sürekli göz önüne getirerek olayla ilgili birçok şeyi tekrardan yaşamaya başlar. Birbiri ardını takip eden kabuslar ile birlikte rahat hareket etme olgusu tamamen yavaşlar.

Belirtileri Nelerdir?

Maruz Kalma Hastalığı ciddi denilecek kadar önemlidir. Sonuçları bazen psikolojik bunalım ve ardından katlanılamayacak hale gelebiliyor.

 Belirtileri 3 çeşittir;

  • Yaşanılan olayın sizde bıraktığı izlerden kurtulamamak; Beklenmedik bir şekilde oluşan herhangi bir durumun insan üzerinde bıraktığı etkinin sürekli tekrar edilmesi yani her zaman tekrar tekrar yaşanılıyormuş gibi hissedilmesidir.
  • Yaşanılan olayı hatırlamaktan sürekli kaçınmak; Olayın gerçekleştiği zaman orada bulunan insanlardan, anılardan, kötü hatıralardan sürekli kaçmak.
  • Her an tetikte olmak; Bir şeylere odaklanmaktan sürekli kaçınır hale gelmek, uyku ve anlık öfkelerde bunun içerisindedir.

Sebepleri Nelerdir?

Maruz Kalma Hastalığı,herhangi bir olayın ardından bazı insanlarda maruz kalma hastalığı oluşmaktadır. Bu hastalığın oluşma sebeplerinden en önemlisi yaşanan olayın ne kadar ciddi olduğudur.

Eğer yaşanılan olayda çok sevdiğiniz bir insanı kaybederseniz bu hastalığı geçirme ihtimaliniz fazlasıyla yüksek olacaktır. Bunun sebebi insan psikolojisinin bazı olaylara karşı çok kolay bozulabilmesidir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Maruz Kalma Hastalığı yaşayan herkesin genelde tedavi görmesi gerekmemektedir. Normal bir durumda hastalığı geçiren insan çevresinin etkisiyle kendisini toparlayabilmektedir.

Ama hastalığın belirtilerini gösterme süreci birkaç hafta uzuyorsa bu konu hakkında herhangi bir psikologdan destek almak fazlasıyla önemlidir. Bu hastalığı geçiren kişilerin tedavi süreci genelde olumlu sonuçlanmaktadır.

Aynı zamanda geçmişe göre kişinin yaşam kalitesinde artış gözlemlenir. Maruz kalma hastalığının tedavi yöntemlerinden bazıları şöyledir;

  • Bilişsel Davranış Tedavisi,
  • Maruz Kalma Terapisi,
  • Anksiyete ile Baş Etme Programları,
  • EDMR,
  • İlaç Tedavisi

Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra gelişen tıp sayesinde ortaya çıkan Nörofeedback tedaviside kullanılabilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Agorafobi nedir ? başlıklı makalemizde agorafobi, agorafobi belirtileri ve agorafobi modelleri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir