Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Lyrica raporu nasıl çıkarılır ?

Lyrica raporu nasıl çıkarılır ?

admin admin -
38 0
Lyrica raporu nasıl çıkarılır

Bir çok hasta rapor çıkartmanın yolunu bilmediği için ihtiyacı olduğu halde Lyrica ilacını temin edememektedir. Bu makalede Lyrica raporu nasıl çıkarılır diye soranlara yol göstereceğiz.

Lyrica ilacı doğru şekilde kullanıldığı zaman klasik ağrı kesicilerin yapamadığı kadar faydalı ve etkili bir ilaçtır. Fakat “öfori” etkisi olduğu için madde bağımlıları kafa yapma amaçlı reçete ettirmeye başlamış, bunun üzerine de kontrole tabi ilaçlar listesine girmiştir.

Şimdilerde Lyrica ilacını düzenli olarak reçete ettirebilmeniz için elinizde bir rapor olması lazım ve bu rapor da her sağlık kuruluşundan alabileceğiniz bir rapor değildir.

Lyrica raporu nasıl çıkarılır ?

Lyrica raporu çıkartabilmek için önemli olan bazı kriterler bulunmaktadır.

  • Birincisi rahatsızlığın rapor çıkartmaya uygun olması gerekmektedir.
  • İkincisi hastanın raporu vermeye yetkili bir doktora veya sağlık kuruluşuna gitmesi gerekmektedir.

Öncelikle Lyrica ilacını ve ne işe yaradığını, hangi rahatsızlıklar için kullanıldığını anlatayım:

Lyrica sinir sistemini etkileyen pregabalin etken maddeli bir ilaçtır. İlacın en önemli etkisi sinir hücrelerinin kontrolsüz sinyal deşarjını kesmesi bloke etmesidir.

Bilindiği üzere sinir sisteminin çalışması nöronların, yani sinir hücrelerinden oluşan ağda his iletiminin sağlanması ile mümkün olmaktadır.

Bazı hastalarda sinir hücreleri fake sinyal üretmekte veya abartılı sinyal deşarjları olmaktadır. Bu tür sorunların kaynağı bazı sinir hücrelerinin hasar görmesi olabileceği gibi beyindeki bir hasar nedeniyle sinir hücrelerinin yanlış komutlandırılması da olabilmektedir.

Epilepsi hastalarında beyinin bazı bölgelerinde bir hasar mevcut olup beyinin zaman zaman yanlış sinyal göstermesi nedeniyle hasta nöbet geçirir. Hastanın yorgun, aç veya uykusuz olması nöbet geçirme riskini artıran faktörlerdir.

Lyrica epilepsi hastalığının sinir sisteminde neden olduğu kontrolsüz sinyal deşarjlarını keserek nöbet geçirme riskini azaltır.

Fake sinyal deşarjı beyinden kaynaklanmayıp sinir hücrelerinin hasar görmüş olması nedeniyle de olabilmektedir. Örneğin diyabet veya zona gibi hastalıklar sinir hücrelerini hasara uğratıp fake ağrı sinyalleri göndermesine neden olmaktadır. Kaza, yaralanma sonrasında oluşan omurilik zedelenmesi de nöropatik ağrılara yol açabilmektedir.

Bu tür ağrılara nöropatik ağrı denilmekte olup klasik ağrı kesiciler nöropatik ağrılara fayda etmemekte, sadece Lyrica gibi sinyal kesiciler ile ağrı dindirilebilmektedir.

Lyrica’nın üçüncü bir kullanım alanı yaygın anksiyete bozukluğudur. Yaygın anksiyete bozukluğu, kaygı bozukluğu rahatsızlığının ilerlemiş ve kontrol edilemez boyuta gelmiş hali olup klasik antidepresanların çare olamadığı durumlarda beynin kaygı, stres, korku, üzüntü sinyallerini kesmesi için Lyrica kullanılır.

Bunların haricinde Lyrica sebebi anlaşılamamış kas iskelet ağrıları ve fibromiyalji için de reçete edilmektedir.

Nöropatik ağrılar için Lyrica raporu nasıl çıkartılır ?

Nöropatik ağrıları çabuk geçmeyen ve yıllarca Lyrica kullanımını gerektiren ağrılardır. Sağlık Uygulama Tebliğinde nöropatik ağrılar için Lyrica gibi Pregabalin etken maddeli ilaçlara rapor verilmesi hakkında aşağıdaki hüküm bulunmaktadır:

“Pregabalin (kombinasyonları dahil); üçüncü basamak sağlık kurumlarında romatoloji, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nefroloji, ortopedi, geriatri ve beyin cerrahisi uzman hekimleri tarafından veya bu uzman hekimlerden birinin düzenlediği 1 yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.”

Üçüncü basamak sağlık kuruluşları üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ve özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleridir.

Bu kuruluşlardan birine giderek romatoloji, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nefroloji, ortopedi, geriatri ve beyin cerrahisi bölümlerinden birine muayene olunur. Uzman hekim uygun görürse hastaya 1 yıl süreli pregabalin raporu verebilecektir. Daha sonra gerekirse bu rapor aynı doktora gidip uzatılabilmektedir.

Epilepsi hastalığı için Lyrica raporu nasıl çıkartılır ?

Epilepsi hastalığında Lyrica epilepsi ilaçlarına ilave olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple hastaya epilepsi tanısı koyan doktor Lyrica raporu verebilir.

Sağlık Uygulama tebliğinde epilepsi hastalığı için pregabalin etken maddeli ilaçların raporlanması ile ilgili olarak aşağıdaki husus yer almaktadır:

“Pregabalin (kombinasyonları dahil) ve zonisamit, nöroloji uzman hekimi tarafından veya bu uzman hekimce düzenlenen 1 yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimler tarafından reçete edilebilir.”

Yani epilepsi hastalığı için Lyrica raporu çıkartabilmek için nöroloji doktoruna gitmek gerekmektedir.

Fibromiyalji ve kas-iskelet ağrıları için Lyrica raporu nasıl çıkartılır ?

Sağlık Uygulama Tebliğinde bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki husus yer almaktadır:

“Prospektüsünde kronik kas iskelet ağrısı ve/veya fibromiyalji endikasyonu olan ilaçlar; romatoloji, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve algoloji uzmanları tarafından veya bu hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak yine bu hekimlerce reçete edilebilir.”

Yani fibromiyalji veya kronik kas-iskelet ağrısı için Lyrica raporu çıkartılacak ise romatoloji, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve algoloji doktorlarından birine gitmek gerekmektedir.

Sağlık Uygulama Tebliğinde “Pregabalin (kombinasyonları dahil) yaygın anksiyete bozukluğu endikasyonunda ödenmez.” Denilmekte olup yaygın anksiyete bozukluğu rahatsızlığı için Lyrica raporu çıkarılmasına dair bir husus yer almamaktadır.

Bir önceki yazımız olan Lyrica psikiyatri doktoru yazar mı ? başlıklı makalemizde Aile hekimi Lyrica yazabilir mi, Lyrica Kimler yazabilir ve Lyrica psikiyatri doktoru yazar mı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir