Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Lyrica psikiyatri doktoru yazar mı ?

Lyrica psikiyatri doktoru yazar mı ?

admin admin -
32 0
Lyrica psikiyatri doktoru yazar mı

Lyrica ilacının kullanım alanlarından birisi yaygın anksiyete bozukluğu olup yaygın anksiyete bozukluğu psikiyatri bölümünün konusudur.

Dolayısıyla Lyrica reçete edebilecek branşlardan birisi psikiyatridir. Bununla birlikte psikiyatri doktorunun Lyrica reçete edebilmesinin bazı şartları bulunmaktadır.

Sağlık Uygulama Tebliğinde 4.2.25 – Antiepileptik ilaçların kullanım ilkeleri başlığının 3. fıkrasında;

(3) Pregabalin (kombinasyonları dahil) yaygın anksiyete bozukluğu endikasyonunda ödenmez.

İfadesi yer almaktadır.

Lyrica’nın etken maddesi pregabalindir. Bu ifadeden “eğer hasta yaygın anksiyete bozukluğu şikayetiyle doktora giderse ve doktor Lyrica reçete ederse hasta ilacın ücretinin tamamını kendi cebinden vermek zorunda kalacağını” anlamaktayız.

Lyrica ilacını psikiyatri doktorunun reçete edebilmesi mümkün olmakla birlikte bazı koşulların sağlanması gerekir.

Lyrica psikiyatri doktoru yazar mı ?

Lyrica ilacı fibromiyalji, nöropatik ağrıların dindirilmesi, epilepsi gibi nöbet geçirmeye neden olan rahatsızlıklarda nöbet geçirmeyi önleyici olarak reçete edilmektedir.

İlacın diğer bir kullanım alanı ise yaygın anksiyete bozukluğudur. Uzun süredir devan eden ve ilaçsız olarak kontrol altına alınamayan anksiyete bozukluğu rahatsızlığı yaygın anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmakta olup bu rahatsızlık klasik antidepresanlar ile tedavi edilemediğinde beyne hücum eden olumsuz düşünceleri kesmek için Lyrica reçete edilmektedir.

Sağlık Uygulama Tebliğinde Lyrica gibi pregabalin etken maddeli ilaçların reçete edilmesine bir takım sınırlamalar ve koşullar getirilmiştir. Lyrica bağımlılık yapan bir ilaç olduğu için yanlış veya kötü maksatlı (uyuşturucu madde veya kafa yapsın diye kullanımları engellemek için) olarak kullanılmasın diye sadece yeşil reçete ile satılmaktadır.

Bu ilaç kolay yazdırılabilen bir ilaç olsa idi suç örgütleri ve madde bağımlıları sürekli olarak bu ilacı temin etmek için doktora müracaat ederlerdi.

Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan bazı kısıtlamalar nedeniyle daha önce kendisine tanı konmamış, rapor çıkmamış kişiler doğrudan aile hekimi, devlet hastanesi psikiyatristi veya özel hastane psikiyatristine gittiklerinde doktorlar bu ilacı hemencecik reçete etmeyeceklerdir.

Lyrica reçete ettirebilmek için evvela hastanın gerçekten bu ilaca ihtiyacı olup olmadığının tespiti gerekmektedir.

Sağlık Uygulama Tebliğinde, 4.2.35.A – Nöropatik ağrıda ilaç kullanım ilkeleri başlığında;

“Pregabalin (kombinasyonları dahil); üçüncü basamak sağlık kurumlarında romatoloji, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nefroloji, ortopedi, geriatri ve beyin cerrahisi uzman hekimleri tarafından veya bu uzman hekimlerden birinin düzenlediği 1 yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.” denilmektedir.

Pregabalin Lyrica’nın etken maddesidir. Pregabalin etken maddeli bir ilacı reçete ettirebilmek için evvela 3. basamak sağlık kuruluşuna yani bir üniversite hastanesine (özel veya devlet fark etmez) veya eğitim-araştırma hastanesine müracaat edip , “anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nefroloji, ortopedi, geriatri ve beyin cerrahisi” gibi branşlardan birine gidip rapor çıkartmak gerekir.

1 yıl süreli rapor çıkınca psikiyatri doktoruna veya başka bir uzman hekime rapor süresince lyrica reçete ettirilebilir. Eğer Lyrica yaygın anksiyete bozukluğu nedeniyle reçete edildiyse devlet ilaca katkı sağlamaz.

Bunun haricinde 3. Basamak sağlık kuruluşuna gitmeden de Lyrica reçete ettirebilmek mümkündür.

Şöyle ki;

Sağlık Uygulama Tebliğinde 4.2.35.B-Kronik kas iskelet ağrısı ve fibromiyaljide ilaç kullanım ilkeleri başlığı altında;

“Prospektüsünde kronik kas iskelet ağrısı ve/veya fibromiyalji endikasyonu olan ilaçlar; romatoloji, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve algoloji uzmanları tarafından veya bu hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak yine bu hekimlerce reçete edilebilir.” denilmektedir.

Eğer Lyrica’yı fibromiyalji ağrısı, kronik kas iskelet ağrısı gibi sebeplerle kullanacaksanız “romatoloji, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve algoloji uzmanları” bu ilacı reçete edebilmekte ve rapor verirler ise rapor süresi boyunca pskiyatri doktoru da dahil olmak üzere diğer uzman hekimler hastaya Lyrica reçete edebilmektedirler.

SUT da 4.2.25 – Antiepileptik ilaçların kullanım ilkeleri başlığı altında;

“Pregabalin (kombinasyonları dahil) ve zonisamit, nöroloji uzman hekimi tarafından veya bu uzman hekimce düzenlenen 1 yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimler tarafından reçete edilebilir.” denilmektedir.

Özetle; Lyrica’yı psikiyatri doktoruna reçete ettirebilmek için öncelikle yukarıda sayılan diğer branşlardan rapor çıkarttırmak gerekmektedir.

*HEMEN OKU: Lyrica raporu nasıl çıkarılır ?

Bir önceki yazımız olan Lyrica zararları başlıklı makalemizde Lyrica ömür boyu kullanıırmı, Lyrica yan etkileri ve Lyrica zararları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir