Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Lustral terleme yapar mı ?

Lustral terleme yapar mı ?

admin admin -
24 0
anksiyete ve alkol

Antidepresan ilaç kullanırken beklenmeyen yan etkilerine karşı dikkatli olmak gerekir. Peki Lustral terleme yapar mı, gece terlemesi neyin belirtisi ?

Bir antidepresana başlamak önemli bir karardır ve doktor bu yönde karar verirse ilacı aksatmadan almak gerekir. Ancak antidepresan özellikli ilaçlar bir çok kişide tolere etmesi zor yan etkilere sahiptirler. Ayrıca ilaç etkileşimlerine karşı da dikkatli olmak gerekir.

Bu nedenle muayene esnasında hasta kullandığı ilaçları, daha önce kullanıp alerji sorunu yaşadığı veya yan etkilerinin yüksekliği nedeniyle kullanımını yarıda bıraktığı ilaçları doktoruna belirtmelidir.

Antidepresanlar genellikle uzun vade ile kullanılırlar ve bu nedenle de başlarken yararı veya zararı iyi düşünülerek doktor tavsiyesi doğrultusunda başlanılmalıdırlar.

Lustral bir çok antidepresana kıyasla yan etkileri fazla rahatsızlık vermeyen, alerji veya ilaç etkileşimi nedeniyle hastayı zor durumda bırakmayan bir ilaçtır. Ancak hafife alınmayacak bazı yan etkileri bulunmaktadır.

Bu yan etkileri arasında;

  • Ağız kuruluğu,
  • İshal,
  • Cinsel isteksizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Sıcak basması,
  • Kas ağrısı,
  • İştahsızlık,
  • Yorgunluk,
  • Kendini hasta, kırgın hissetme,

Gibi şikayetler yer almaktadır.

Lustral terleme yapar mı ?

Lustral’in yaygın görülen yan etkileri arasında terleme şikayeti bulunmaktadır. (10-100 kişide bir görülmektedir.) Lustral kullanımı sonrası terleme şikayetleri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.

Yaygın görülen terleme şikayeti genellikle döküntü şikayetleri ile birlikte gelişmektedir. Bu tür şikayetlerin ilaç kullanmaya başladıktan 2 hafta sonra azalması beklenir. Eğer tolere edilemeyecek düzeyde seyrederse doktora başvurmak gerekir.

Lustral nadiren soğuk terleme şikayetine neden olur. Soğuk terleme kişinin sıcak etkisi olmadan terlemesidir. Vücudunun savaş verdiğinin işaretidir. Lustral kaynaklı soğuk terleme genellikle geçici bir durumdur ve vücut ilaca alıştıktan sonra bu tür şikayetler düzelir.

Lustral kullanırken dikkat edilecek noktalardan birisi Serotonin Sendromu’dur. Kişi gece veya gündüz aşırı terliyorsa, ayrıca sersemlik, kas sertliği, sarhoş gibi hissetme, yüksek ateş, huzursuzluk, ishal, yüksek tansiyon, nabız artışı, aşırı mutluluk hissi gibi şikayetler yaşıyorsa Serotonin Sendromuna girmiş olabilir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır.

Serotonin Sendromu nedir ?

Serotonin Sendromu serotonerjik ilaçların aşırı doz alımı (veya normal doz alınsa dahi hastaya dozun fazla gelmesi) veya serotonerjik etkili iki ilacın etkileşiminden kaynaklanan bir ilaç reaksiyonudur. Nadir görülen bir durumdur ancak ölüm riski olduğundan dikkat edilmesi gerekir.

Serotonin Sendromunun semptomları oldukça fazladır. Tolere edilebilecek düzeyde ise doktorlar bu tür şikayetleri atlamayı tercih ederler. Ancak bazı durumlarda hipotermi, çoklu organ yetmezliği ve ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Aşırı terleme bir Serotonin Sendromu belirtisi olmakla beraber, hastaya Serotonin Sendromu koyabilmek için hastada terlemeyle birlikte yüksek ateş, ishal, huzursuzluk, sarhoşluk derecesinde mutluluk gibi bazı şikayetlerin de olması gerekir.

Serotonin Sendromu nedenleri

Serotonin Sendromuna neden olan şeyler genellikle  Lustral’in dozunun hastaya fazla gelmesi veya hastanın Lustral ile birlikte başka bir antidepresan ilaç kullanımıdır. Lustral’in yan etkisini artıran şeylerin tüketilmesi (örneğin greyfurt suyu) de bir sebep olabilir.

Lustral seçici serotonin geri alım  inhibitörü grubu bir ilaç olup mutluluk hormonu olan serotoninin vücutta daha aktif olmasını sağlar. Eğer kişi benzer nitelikte bir ilacı yakın geçmişte kullanmışsa veya kullanması gerekenden daha yüksek doz Lustral kullanmışsa vücutta serotonin toksitesi (serotonin zehirlenmesi) oluşmaktadır.

Lustral gibi serotonin üzerinde etkili olan ilaçlar beyin sapı ve spinal kordaki 5-HT1A ve 5-HT2 reseptörlerini uyararak serotonerjik nörotransmisyonu artırmaktadırlar. Eğer bu uyarılma fazla olursa Serotonin Sendromu oluşmaktadır.

Serotonin Sendromunun tedavisi nasıl yapılır ?

Eğer hastanın şikayetleri fazla değilse 24 saatliğine ilaç alımının durdurulması şikayetleri ciddi derecede azaltmaktadır.

Hasta nöbet geçiriyor tarzda huzursuz ve yüksek ateşe sahip ise mutlaka hastaneye götürülmelidir.

Serotonin Sendromu ile karşılaşmamak için neler yapılmalıdır?

Öncelikle hastanın ilacı kullanmadan önce Lustral’in prospektüsünü okuması gerekir. Bu ilacın bir çok başka ilaç ile etkileşime girdiği, hatta bazı yiyeceklerin, içeceklerin Lustral’in etkilerini artırdığı veya azalttığı bilinmektedir.

Lustral 50 mg’lik ve 100 mg’lik tabletler halinde satılmakta olup daha önceden 50 mg’lik olanı kullanan birisi daha sonra 100 mg’lik olana geçtiğinde günde aynı tablet sayısı kadar ilaç kullanırsa Serotonin Sendromu gibi şikayetlerle karşılaşabilir.

Lustral’e küçük dozlarla başlanmaktadır. İlaca yüksek doz ile başlanırsa bu tür şikayetler görülebilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Lustral çene kasılması yapar mı ? başlıklı makalemizde Lustral çene kasılması, Lustral çene kasılması yapar mı ve Lustral yan etkileri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir