Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Laroxyl neden kaldırıldı ?

Laroxyl neden kaldırıldı ?

admin admin -
22 0
Laroxyl neden kaldırıldı

Piyasada bulamayanlar için Laroxyl neden kaldırıldı sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Laroxyl oldukça uzun zamandır piyasada olan bir ilaç. Fakat bazen eczanede bulamadığınız olmaktadır.

Bazen eczacı Laroxyl üretilmiyor diyor, bazen gazete ve internette çeşitli yasaklama haberlerine rastlıyorsunuz, ürün piyasadan çekilmiş kaldırılmış diyorlar.

Daha sonra yeniden ilaç eczanelere geliyor, kaldırıldıydı, sonradan yeniden üretime başladı falan diyorlar.

Bu makalede Laroxyl neden kaldırıldı sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle belirtmek gerekir ki farmakoloji sektörü şifa dağıttığı kadar para kazanmaya endeksli bir sektör ve bu sebeple bu sektörün firmaları birbirleri hakkında yalan ve çarpıtma haberler de çıkarabiliyor.

Laroxyl neden kaldırıldı ?

Laroxyl neden kaldırıldı sorusuna belgeler üzerinden cevap vereceğim. Bu sorunun doğru cevabı sadece anksiyete.net web sitemizde yer almaktadır. Makalemizin ilerleyen kısımlarında merak edilen Laroxyl neden kaldırıldı sorusuna resmi belgeler üzerinden cevap bulacaksınız.

Öncelikle Laroxyl hakkında bilgi vereyim:

Laroxyl ilacının etken maddesi amitriptilin dir. Bu ilaç depresyon şikayetlerini azaltmak, migren atağını önlemek, uykusuzluk şikayetlerini gidermek, yeme bozukluğu, DEHB, bipolar bozukluk, anksiyete, psikotik bozukluklar ve bazı ağrı türleri için reçete edilmektedir.

Laroxyl ilacının bazı yan etkileri şunlardır:

İlacın yaygın görülen yan etkilerini ağız kuruluğu, görme değişiklikleri, uykululuk (sedasyon), yorgunluk, iştah veya kilo değişiklikleri, kabızlık, ishal, bulantı, kusma , mide rahatsızlığı , ağız ağrısı, alışılmadık tat, siyah dil, normalden daha az idrara çıkma, cinsel istekte azalma olarak sayabiliriz.

İlacı kullandıktan sonra alerjik belirtiler (nefes almada, zorluk, yüz, dudak, dil, boğaz bölgelerinde şişme gibi şikayetler alerjik belirtidir) olursa ilaç kullanımın kesilip derhal doktora gidilmesi gerekmektedir.

İlacı kullanırken aşağıdaki şikayetler olursa doktora haber veriniz:

  • Ani uyuşukluk veya güçsüzlük, görme veya konuşma sorunları, kol veya bacakta şişlik veya kızarıklık;
  • Olağandışı düşünceler veya davranışlar;
  • Bayılacakmışsınız gibi sersemlik hissi;
  • Göğüs ağrısı veya baskısı, çenenize veya omzunuza yayılan ağrı, mide bulantısı , terleme;
  • Kalp çarpıntısı;
  • Zihinsel karışıklık, halüsinasyonlar;
  • Nöbet geçirme (konvülsiyonlar);
  • Ağrılı veya zor idrara çıkma;
  • Şiddetli kabızlık ;
  • Kolay morarma, alışılmadık kanama veya
  • Ateş, titreme, boğaz ağrısı , ağız yaraları.

Laroxyl kullanacaklar bunları okusun !

Yakın zamanda kalp krizi geçirdiyseniz Laroxyl kullanmamalısınız .

  • Son 14 gün içinde izokarboksazid , linezolid , metilen mavisi enjeksiyonu, fenelzin , rasagilin , selegilin veya tranilsipromin gibi bir MAO inhibitörü kullandıysanız Laroxyl kullanmayınız .
  • Eğer 24 yaşından küçükseniz, Laroxyl gibi bir antidepresanı ilk kez kullanmaya başladığınızda intihar düşünceleriniz olabilir. Tedavinizin en azından ilk 12 haftası boyunca düzenli doktor kontrolü gerekmektedir.

İlaca başladıktan sonra aşağıdaki sorunlar görülmeye başladıysa bunları doktorunuza söyleyiniz:

  • Önceki zamanlara göre ruh hali veya davranış değişiklikleri,
  • Kaygının artması,
  • Panik atak nöbeti,
  • Uykusuzluk şikayetinin artması
  • Dürtüsel, sinirli, tedirgin, düşmanca, agresif, huzursuz, hiperaktif (zihinsel veya fiziksel) hissetme,
  • Depresyondaymış gibi hissetme, intihar etmeyi veya kendinize zarar vermeyi düşünme.

Bunların haricinde Laroxyl ilacının glokomu atağını tetikleyebileceğini de ifade etmek isterim.

Laroxl reçete ettirmek için muayene olurken doktorunuza aşağıdaki hususlar hakkında bilgi veriniz:

  • Yakın zamanda kalp krizi geçirdiniz mi ?
  • Son 14 gün içinde MAO inhibitörü kullandınız mı ? (Bazı MAO inhibitörleri: izokarboksazid, linezolid, metilen mavisi enjeksiyonu, fenelzin, rasagilin, selegilin, tranilsipromin )
  • Son 5 hafta içinde sitalopram , essitalopram , fluoksetin ( Prozac ), fluvoksamin , paroksetin , sertralin ( Lustral), trazodon veya vilazodon gibi bir “SSRI” antidepresan kullandınız mı ?

Sizde aşağıdaki rahatsızlıklar var mı ?

  • Bipolar bozukluk (manik-depresyon) veya şizofreni ;
  • Akıl hastalığı veya psikoz;
  • Karaciğer hastalığı;
  • Kalp hastalığı;
  • Kalp krizi, felç veya nöbetler ;
  • Diyabet (Laroxyl kan şekerini yükseltebilir veya azaltabilir);
  • Glokom
  • İdrara çıkma sorunları.

 

  • Laroxyl İlacına başlayan gençlerde intihar düşüncesi oluşabilmektedir. Öyle bir şey olursa doktora söyleyiniz. Ayrıca aileniz ve etrafınızdakileri bu konuda uyarınız, siz göz kulak olsunlar.
  • Hamileyseniz veya emziriyorsanız bunları da doktorunuza bildirin.

Yukarıda yazılanları okuduysanız Laroxyl ilacının bilinçsiz kullandığınız zaman sağlığa ne kadar zararlı olabileceğini de anlamışsınızdır. Fakat Laroxyl neden kaldırıldı sorusunun cevabı ilacın içerdiği riskler ve yan etkiler değil.

Gelelim esas meseleye; Laroxyl neden kaldırıldı ?

Eğer eczacınız size Laroxyl kaldırıldı derse inanmayınız. İlaçlara zam geleceği vakit elindekini satmamak için müşteriye bu numarayı eczacılar çekebiliyorlar veya zam açıklanan kadar depodan eczanalere dağıtım olmuyor.

Eğer sosyal medyada Laroxyl ile ilgili yasaklandı veya kaldırıldı şeklinde haber görürseniz, bunlar gerçek dışıdır. Farmakoloji firmaları birbirlerine bu tür itibar suikastı yapabilmektedirler.

Bir internet kaynağında viral olarak Laroxyl neden kaldırıldı ? diye haber yapılıyor, ondan sonra diğer mecralara yayılıyor, gerekli negatif algı sağlanınca ertesi gün her yerden Laroxyl neden kaldırıldı ? haberi kaldırılıyor.

Laroxyl şu an piyasada fakat bir zamanlar kaldırılmış idi. Bunun sebebini açıklayacağım:

İnternette Laroxyl neden kaldırıldı sorusuyla ilgili olarak Türk Tabipler Birliğinin Laroxyl üreticisi Roche hakkında yaptığı suç duyurusu haberi yer almaktadır.

Habere göre 2,5 yaşındaki bir çocuk babaannesinin Laroxyl ilacını şeker yemiş zehirlenmiş, bunun üzerine Türk Tabipler Birliği üyeleri Dr. Şükrü Hatun ve Dr. Erdem Gönüllü  “Neden bu denli tehlikeli olabilecek ilacın ambalajı kilitli değil, kolay açılabiliyor” diye suç duyurusunda bulunmuş.

Bu suç duyurusundan bir şey çıkmamış. Yani Laroxyl neden kaldırıldı ? sorusunun cevabı bu değil.

İŞTE CEVAP ŞU !

Laroxyl bir zamanlar popüler antidepresanlar arasında idi. Yeni nesil antidepresanlar piyasaya çıkınca trisiklik grubu anidepresanların satışı azaldı. Yukarda Laroxyl ilacının yan etki ve risklerini açıkladık. Vereceği faydaya göre zararları da olan bir ilaç.

Satışların azalması ve karlılığın azalması nedeniyle Laroxyl ilacını üreten Roche firması bu ilaçla birlikte birkaç ilacın haklarını bir Türk firması olan Deva Holding’e sattı.

Aşağıda Deva Holding’in KAP’a bildirdiği satış sözleşmesinin ekinden bir bölüm yer almaktadır.

Laroxyl neden kaldırıldı
Laroxyl neden kaldırıldı

ŞİRKETİMİZ TARAFINDAN EASTPHARMA SARL’A YAPILAN ROYALTİ ÖDEMELERİ HAKKINDA BİLGİ. (*)

Deva Holding A.Ş.’nin % 82.24 oranında hissesine sahip olan EastPharma S.a.r.l. 14 Mart 2008 tarihi itibariyle F.Hoffmann-La Roche ile “Satın Alma Sözleşmesi” imzalamıştır. Sözleşmeye göre EastPharma S.a.r.l., F.Hoffmann-La Roche (Roche) şirketine ait Türkiye’de ruhsatlı 8 ürünün pazarlama, satış, ihracat ve ruhsatlama haklarını devralmaktadır. Bu 8 üründen biri (Biteral/Tiberal) için Rusya ve tüm Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracat hakkı da EastPharma S.a.r.l.’a devredilmektedir. “Satınalma Sözleşmesi”ni kapsayan ürünler ve molekül isimleri şöyledir.

• Aurorix (Moklobemid),

• Azo Gantrisin (Sülfizoksazol + Fenazopiridin HCI) ,

• Bactrim (Sülfametoksazol,

• Biteral/Tiberal (Ornidazol),

• Laroxyl (Amitriptilin HCI),

• Oceral (Oksikonazol)

• Temetex (Diflukortolon valerat) / Impetex (Diflukortolon valerat+ Klorkinaldol),

• Tilcotil (Tenoksicam)

EastPharma Sarl, imzalanmış olan Sözleşme’deki tüm haklarını, Sözleşme hükümlerine istinaden,

bağlı ortaklıklarına, alt lisanslama yoluyla tümüyle veya kısmen kullandırabilecek ya da tümüyle veya kısmen devir-temlik yapabilecektir. Bu bağlamda EastPharma Sarl,

Sözleşme’de,

Ürünlerden Oceral’i SABA İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Saba)’ye, kalan diğer tüm ürünleri ise Deva’ya, kendi takdirinde olarak, ya tüm malvarlığı değerleriyle birlikte (ruhsat ve diğer hak ve borçlarıyla) devredeceğini, ya da bu malvarlığı haklarından onları yararlandırmak üzere

kendilerine ilgili ürün bazında münhasır lisans hakkı vereceğini belirtmektedir. Sonuç olarak, tüm haklardan 7 tanesi Deva’ ya 1 tanesi Saba’ya (Oceral) devredilmiştir.

Söz konusu sözleşme sonucunda, nihai olarak, Deva ve Saba, adları yukarıda listelenen Ürünlerin ruhsat sahibi olmakta ve mevcut ürünlerine ilaveten, sözleşme konusu ürünleri de Türkiye’de pazarlayıp satmaktadır.

Bunun dışında daha sonra EastPharma, Roche ile başka ürünler için bir de “Lisans ve Tedarik Sözleşmesi” imzalamıştır. Bu sözleşmeye göre EastPharma, Roche şirketine ait Türkiye’de ruhsatlı 8 ürünün daha pazarlama, satış ve ruhsatlama haklarını lisans sözleşmesi süresince devralmaktadır. Sözleşme süresi 5 yıl olup, EastPharma S.a.r.l.’nin opsiyonunda 3 yıl daha uzatılabilecektir.

Anlaşılacağı üzere, Laroxyl ilacının Roche’den Deva Holding’e devredilmesi sürecinde ilaç bir süre piyasadan kaldırılmıştır.

Bunun haricinde ilacın üretimine ara verilmesine neden olabilecek bazı sebepler olabilir ve bu sebeplerden ötürü zaman zaman piyasada olmadığı zamanlar olabilir.

Netice itibariyle Laroxyl ilacı hala üretimde olan, yasaklama almamış bir ilaçtır. İlacın etken maddesi olan Amiptrilin ülkemizde sadece Laroxyl ilacında bulunmaktadır.

İlgili yazı: Laroxyl 25 mg kullananların yorumları

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Laroxyl 10 mg kullananların yorumları başlıklı makalemizde Laroxyl 10 mg hangi hastalıklarda kullanılır?, Laroxyl Kullananların yorumu ve Laroxyl yan etkileri Yorumlar hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir