Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Laroxyl nasıl bırakılır ?

Laroxyl nasıl bırakılır ?

admin admin -
15 0
Laroxyl nasıl bırakılır

Eğer Laroxyl nasıl bırakılır , bunu bilirseniz bu ilaç kolay bırakılabilen bir ilaçtır. Bu makalede Laroxyl ilacının bırakma sürecinin nasıl yönetileceği, bırakma kaynaklı yoksunluk şikayetleri için neler yapılabileceği hakkında bilgi verilecektir.

Laroxyl bağımlılık yapan bir ilaç değildir ama aniden bırakmak bir takım yoksunluk şikayetlerine neden olabilmektedir.

Laroxyl ilacını bırakmaya hastanın kendisi karar vermesi doğru değildir. Bu hususu doktor ile birlikte değerlendirerek karar verilmelidir. Eğer doktor hastanın Laroxyl ilacını bırakabileceğine kanaat ederse önce dozu azaltarak hastanın durumunu takip eder.

Hastanın kontrollerinde bir sorun olmaz ise dozu kademeli olarak indirerek bırakılır. Gerekirse eğer hasta uzun süredir bu ilacı kullandığı için bırakması zor olacaksa alternatif ilaçlar da reçete edilebilir.

Makalenin ilerleyen kısımlarında ilacı bırakınca görülebilecek yoksunluk şikayetleri ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı, bırakma sürecinde bırakmayı kolaylaştırmak için reçete edilebilecek ilaçlar yer almaktadır.

Laroxyl ilacının tarihçesi

Laroxyl ilacı patent süresi geçtiği için ucuza satılan jenerik bir ilaçtır. Bu ilaç ilk olarak Elavil ismiyle yurt dışında satışa çıktığında pahalıydı (1950, 1960 lı yıllardan bahsediyorum)

Laroxyl trisiklik grubu antidepresandır. Yeni nesil antidepresanlara göre yan etkileri fazladır. Ama ilk çıktığı yıllarda trisiklik grubu antidepresanlar depresyon şikayetler için en iyi çareydi.

Daha sonraki yıllarda (80’lerden itibaren) seçici serotonin geri alım inhibitörleri (örn., Prozac, Zoloft, vb.) ve atipik depresanlar (örn., Effexor, Cymbalta, Wellbutrin, vb.) piyasaya çıkınca Laroxyl gibi trisiklik antidepresanların kullanımı azalmıştır.

Günümüzde psikiyatri doktorları depresyon veya kaygı şikayetleri için trisiklik antidepresanlar yerine yeni nesil antidepresanları reçete etmeyi tercih etmektedir. Çünkü yan etkileri daha azdır.

Bununla birlikte hastada kronik ağrı, uykusuzluk şikayetleri varsa Laroxyl reçete edilmeye devam edilmektedir.

Laroxyl etki mekanizması

İlacın terapötik özellikleri, beyindeki birçok farklı nörotransmiterin, özellikle de norepinefrin ve serotoninin geri alımını engelleme yeteneğinden kaynaklanmaktadır.

İlaç, nörotransmitterin geri alımını bloke ettiğinde, beyindeki nöronların, nörotransmitter salındıktan sonra onu yeniden absorbe etmesine izin vermez. Bu, beyinde ve omurilikte bu nörotransmiterlerden daha fazlasının mevcut olduğu anlamına gelir. İlk depresyon teorileri, klinik depresyonun nedeninin beyindeki belirli nörotransmiterlerin eksikliği olduğu fikrini geliştirdi ve Laroxyl gibi ilaçların, beynin bu nörotransmitterlerden daha fazlasına sahip olmasını sağlayarak major depresyon semptomlarını hafiflettiğine inanılmaktadır.

Laroxyl ilacı aşağıdaki şikayetler için reçete edilmektedir:

  • Kronik ağrının tedavisi.
  • Fibromiyalji tedavisine yardımcı olmak.
  • Migren baş ağrısının tedavisi olarak.
  • Çocuklarda gece yatak ıslatma tedavisinde kullanılır.
  • Uykusuzluk şikayetleri için.

Yukarıdakilere ilave olarak depresyon ve kaygı şikayetlerinde yeni nesil antidepresanların kafi gelmediği durumlarda Laroxyl gibi trisiklik antidepresanlar reçete edilmeye devam edilmektedir.

Laroxyl kafa yapar mı, bağımlılık yapar mı ?

Bazı insanlar Laroxyl ilacının mutluluk, haz verebileceğini, kafa yapabileceğini düşünmektedirler ama bu doğru değil. Laroxyl beyindeki nörokimyasal dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olur, aşırı miktar alınsa dahi aşırı derecede mutlu etme, coşku hissettirme, kafa yapma etkisi yapmaz.

Aşırı doz alınırsa veya alkol ile alınırsa toksikite etkisi olabilir.

Laroxyl kesilince yoksunluk şikayetleri meydana gelebilir ama bağımlılık yapmaz.

Laroxyl bırakılınca aşağıdaki durumlarda yoksunluk şikayetleri fazla olabilmektedir:

  • İlacı aniden kesmek
  • İlacı uzun süre kullanmak
  • İlacı yüksek doz kullanmak

*Hemen oku: Laroxyl 25 mg kullananların yorumları

Metabolizmadaki bireysel farklılıklar, duygusal yapı vb. gibi diğer faktörler, kişinin ilacı bıraktıktan sonra yoksunluk şikayetleri yaşayıp yaşamayacağında etkilidir.

Laroxyl ilacını kesince yaşanacak yoksunluk şikayetlerinin derecesi  Valium gibi benzodiazepinler veya  OxyContin gibi opioid ilaçlar ile karşılaştırıldığında daha düşük olmaktadır.

Sekiz haftadan uzun süredir antidepresan ilaç kullanan ve aniden ilacı kullanmayı bırakan kişilerin yaklaşık yüzde 20’sinde bazı yoksunluk semptomları geliştiği ve bu semptomların çoğunun çok hafif olduğu görülmektedir.

Laroxyl kullanımıyla ilişkili olarak bırakmaya ilişkin güvenilir rakamlar mevcut değildir. Bazı kişiler çok hafif semptomlar gösterebilir; bazıları ise daha yoğun olark şikayetleri yaşayabilir.

Laroxyl ilacını bırakınca ortaya çıkabilecek yoksunluk şikayetleri

  • Baş dönmesi ve baş ağrısı.
  • Bulantı, kusma, iştah kaybı, ishal, kas ağrıları, eklem ağrıları, ateş, titreme ve terleme gibi diğer fiziksel belirtiler.
  • İştah kaybı, anksiyetede artış, sinirlilik, yorgunluk, uykusuzluk, konsantrasyon sorunları, huzursuzluk, hafıza sorunları, ışık veya ses gibi çevresel uyaranlara karşı aşırı duyarlılık ve ağlama nöbetleri (ruh hali değişimleri) gibi psikolojik belirtiler.
  • Duyarsızlaşma duyguları (sanki gerçek değilmiş gibi hissetmek), şiddetli depresyon, panik ataklar ve hatta intihar eğilimi (çok nadir) dahil olmak üzere daha ciddi psikolojik belirtiler.
  • Yoksunluk sırasında kişinin grip olmuş gibi hissetmesi (örn. baş ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı vb.).
  • İlacı bırakınca nadir kişilerde halüsinasyon görme, bipolar bozukluk veya psikotik bozukluk gibi rahatsızlıklara benzer şikayetler yaşama sorunları görülmektedir.

Laroxyl ilacını bırakma süreci

Laroxyl gibi nörotransmiter serotonini etkileyen antidepresan ilaçlar, eğer kişi ilacı 6-8 haftadan uzun süre kullandıktan sonra aniden bırakırsa, yoksunluk şikayetleri yaşatabilmektedir.

Laroxyl ilacını kesince başlayan yoksunluk şikayetleri çoğu kişide 1-3 hafta arası devam etmektedir.

Yoksunluk şikayetleri, ilacı bıraktıktan 2-3 gün veya 1 hafta sonra zirveye ulaşır, daha sonra düşüşe geçer.

İlacı bırakmanın yarattığı yoksunluk şikayetleri çoğu kişide hafif düzeydedir ve çabuk geçmektedir.

Laroxyl tedavisini bırakanların çoğu yaşadığı hissi soğuk algınlığı ve grip hastalığının neden olduğu kırgınlık hissine benzemektedir.

Laroxyl tedavisini kesenlerden bazılarında anksiyete veya depresyon gelişebilmektedir.

Hasta yeniden Laroxyl almaya başlayınca 24 saatten itibaren yoksunluk şikayetleri düzelmektedir.

Laroxyl ilacını kesince yaşanacak şikayetlerin tüm listesini Laroxyl bırakınca ne olur? Başlıklı makaleden okuyabilirsiniz.

 

Laroxyl ilacı bırakma süreci nasıl yönetilir ?

Hasta intihara meyilli hissetmeye başlamadığı veya başka bir hastalığın sonucu olarak halüsinasyon görmeye başlamadığı sürece, Laroxyl tedavisinin bırakılmasının önemli derecede tehlikeli olduğu düşünülmemektedir.

Herhangi bir yoksunluk sendromu yaşayan herkes, potansiyel olarak tehlikeli olabilecek işlevsel sorunlara yol açabilecek konsantrasyon, muhakeme ve hafıza sorunları yaşayabilir. Ayrıca kusma ve ishal yaşayan kişiler dehidrasyon riski altında olabilir ve bu da önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Laroxyl alan ve ilacı bırakmak isteyen herkes bunu yalnızca doktorun rehberliği altında yapmalıdır.

Laroxyl ilacının kesilmesiyle ilişkili olası yoksunluk semptomlarına yönelik standart prosedür, doktorun hastayı birkaç hafta boyunca giderek azalan bir programa yerleştirmesidir. Bu azaltma programı hekimin gözetimi ve gözetimi altında gerçekleştirilir.

Hekim, hastanın herhangi bir yoksunluk belirtisi yaşamamasını sağlayacak ilacın dozuyla başlar. Daha sonra doktor belirli aralıklarla dozu yavaş yavaş azaltmaya çalışır. Hastanın tepkileri izlenir ve doktor, hastanın bu düşük dozajda herhangi bir önemli yoksunluk semptomu yaşamamasını sağlar. Bu süreç, kişi Laroxyl ilacını tamamen kesene kadar devam eder.

Bazı durumlarda doktorlar baş ağrısı, mide bulantısı vb. gibi spesifik semptomları tedavi etmek için başka ilaçlar kullanabilir; ancak şu anda Laroxyl yoksunluğu gidermek için tasarlanmış özel bir ilaç yoktur.

Laroxyl ilacını bırakmanın yan etkileri çoğu kişi için hafif olduğundan,  neredeyse her hastada azaltma yaklaşımının kullanılması yeterli görünmektedir .

 

İlgili yazı: Laroxyl yan etkileri yorumlar

İlgili yazı: Laroxyl neden kaldırıldı ?

 

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Laroxyl bırakınca ne olur ? başlıklı makalemizde Laroxyl aile hekimi yazabilir mi, Laroxyl bağımlılık yapar mı ve Laroxyl bir anda bırakılır mı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir