Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Laroxyl bırakınca ne olur ?

Laroxyl bırakınca ne olur ?

admin admin -
15 0
Laroxyl bırakınca ne olur

Laroxyl bırakınca ne olur sorusu oldukça zeki ve bilinçli bir soru. Antidepresanlara başlamak kolay, bırakmak ise meşakkatlidir. Bir antidepresanı aniden kestiğiniz zaman bazı yoksunluk sendromları gelişir ve hasta ilacı bırakamayacağını zanneder.

Bazen ilacı bırakmanın yarattığı şikayetler o denli fazladır ki bu süreci atlatmak için başka bir ilaç kullanmak gerekebilir.

Laroxyl ilacına başlarken Laroxyl bırakınca ne olur, bunu bilmeniz ve nasıl bırakılacağını bilmeniz faydalı olacaktır.

Laroxyl bir anda bırakılır mı?

Laroxyl ilacı bir anda bırakılmaz. Dozu aşamalı olarak azaltılarak bırakılır. Bir anda bırakırsanız en az bir hafta yoksunluk şikayetleri yaşarsınız ve bu şikayetler bazen oldukça şiddetli olabilmektedir.

Öyle ki bazı hastalar bıraktığına pişman olup geri başlamaktadır.

Özetle; Laroxl’i bir anda bırakmamak gerekmektedir. Bırakma zamanının geldiğine doktorunuzla birlikte karar vermeniz lazımdır. Doktor bırakma sürecindeki doz değişimlerini, bırakma süresini ayarlayacak ve gerekirse ilacın yerine geçmek üzere daha hafif etkili bir ilaç reçete edebilecektir.

Daha detaylı bilgi için ŞURADAN bilgi alabilirsiniz.

Laroxyl bağımlılık yapar mı?

Laroxyl bağımlılık yapan bir ilaç değildir. Kesilmek istendiği vakit aşamalı olarak kesilebilir.

Fakat bu konuda sorun olabilecek bazı hususlar bulunmaktadır.

Birincisi Laroxyl ilacı belli bir sebebe binaen reçete edilmekte ve ilaç kullanırken önceki şikayetler ilaç sayesinde engellenmiş olmaktadır. İlacı bırakınca eski şikayetlerin geri gelip gelmeyeceğini tespit etmek gerekmektedir.

Nitekim ilacı bırakan bazı hastalarda bu yönde sorun olmuş ve tekrardan başlanılmıştır. Bkz. Laroxyl 25 mg kullananların yorumları

İkincisi, ilacı bırakmak isteyenlerden bazıları doktora danışmadan aniden ilacı kesmişler ve karşılarına çıkan yoksunluk sendromlarıyla başa çıkamamış ve ilaca geri başladıkları için Laroxyl ilacının bağımlılık yaptığını iddia etmektedirler.

Bir ilacın bağımlılık yapıp yapması ilacı kullananların kişisel fikrine bağlı bir durum olmayıp bağımlılık yapan ilaçlar uzmanlarca tıbbi açıdan değerlendirilerek tespit edilmektedir.

Ülkemizde bağımlılık yapan ilaçlar yeşil veya kırmızı reçete ile satılmakta ve reçete olmaksızın eczaneden satın alınamamaktadır.

Laroxl ile beyaz reçeteli (normal reçeteli) bir ilaçtır. Bu ilacı eczaneden reçetesiz olarak da satın alabilirsiniz. Laroxl bağımlılık yapan bir ilaç değildir. Nasıl kullanacağınızı, nasıl bırakacağınızı bilirseniz sorun olmayacaktır.

Laroxyl nasıl kesilir?

Laroxyl ilacının kesilip kesilmemesi kararı hastadaki şikayetlerin durumuna göre doktor tarafından verilmelidir.

İlacın ne kadar süredir kullanıldığı, hangi doz kullanıldığı, hastanın genel durumu, ilacı ne için kullandığı gibi konular doktor tarafından değerlendirilerek doktor tarafından bir bırakma takvimi hazırlanır.

Laroxyl ilacını bırakmaya yardımcı olmak üzere etkileri ve yan etkileri daha hafif olan başka bir ilaç reçete edilebilir veya bitkisel ürün önerilebilir. DEVAMI….

Laroxyl neden kaldırıldı?

Laroxyl neden kaldırıldı sorusuna ŞU makalede cevap vermiştik.

Laroxyl hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Laroxyl monoamin oksidaz inhibitörleri grubu ilaçlarla kullanılmaz. Bu ilaçlar selejilin, izokarboksazid, fenelzin ve tranilsipromin etken maddeli ilaçlardır.

Laroxyl rahatlatır mı?

Laroxyl kullanan hastaların bir çoğu ilacın rahatlattığı yönünde yorum yapmıştır. Bkz. Laroxyl 10 mg kullananların yorumları

Laroxyl ne zaman içilmeli?

Laroxyl ilacı uyutan, uyuşuk hissettiren, araç ve makine kullanmaya kısmen engel olan bir ilaç olduğu için bu tür yan etkiler gündüzleri fazla görülmesin diye bu ilaç akşamları içilir.

Yatmadan yarım saat veya 1-2 saat önce içilmektedir.

Laroxyl alkolle alınırsa ne olur?

Laroxyl alkolle alınırsa ilacın uyutma etkisi artmaktadır. Hasta ilacı aldıktan 1-2 saat sonra sızar.

Laroxyl ilacının alkol ile alınması tavsiye edilmemektedir. Çünkü ilaç ve alkol etkileşime girmektedir.

Laroxyl panik atağa iyi gelir mi?

Panik atak hastalarına Laroxyl reçete edildiği olmaktadır fakat Laroxyl ilacının kalp ile ilgili yan etkileri olduğundan (çarpıntı, düzensiz atım vs) panik atak hastalarını daha kötü etkileme ihtimali de bulunmaktadır. (Çarpıntı, düzensiz atım başlayınca kalp krizi geçiriyorum, ölüyorum zannediyorlar)

Panik atak hastalarına Laroxyl reçete edilmesinin sebebi bu hastaların bir çoğunun aynı zamanda uyku sorunları yaşıyor olmalarıdır. Hasta gece rahat uyusun diye Laroxyl reçete edilmektedir.

Laroxyl aile hekimi yazabilir mi?

Laroxyl ilacını aile hekimi yazabilir ama buna mecbur değildir. Gerekli görürse hastayı ilgili branşa da sevk edebilir. Laroxyl beyaz reçeteli olmakla birlikte ağır bir ilaçtır. Bu yüzden hastaya reçete edilirken doktor hastayı muayene etmek ve şikayetlerini tam olarak tespit etmek isteyecektir.

Psikiyatri ilaçları faydalı mı?

Psikiyatri ilaçları faydalıdır ama bazılarının yan etkileri yüksek olduğu için fayda/zarar hesabı yapılarak reçete edilmektedir.

Laroxyl sürekli kullanılır mı?

Laroxyl reçete etme süresi hastalığın çeşidine göre ve hastanın durumuna göre değişebilmektedir. Örneğin hastanın migren ağrıları nedeniyle Laroxyl reçete edildiyse hastanın bu ilacı aylarca, hatta yıllarca kullanması gerekebilmektedir.

Laroxyl etkisi ne zaman başlar?

Laroxyl ilacının antidepresan etkilerini en erken olarak bir iki hafta kullanmak gerekmektedir. Sakinleştirici, uyutucu etkisi ise birkaç saat içinde başlamaktadır. Etkisini tam olarak göstermeye başlaması ise 1 ayı bulabilmektedir.

Bkz. Laroxyl 10 mg kullananların yorumları

Laroxyl tehlikeli mi?

Laroxyl ilacını kullanma talimatına uygun olarak kullanılırsanız tehlikeli değildir. Alkol ile veya birlikte kullanılmaması gereken bir ilaçla kullanırsanız, yada ileri derecede kalp, karaciğer rahatsızlığınız var ise Laroxyl kullanmak tehlikeli olabilmektedir.

Laroxyl kimler kullanır?

Laroxyl ilacı trisiklik grubu antidepresandır. Bu yüzden depresyon ve anksiyete hastaları için reçete edilmektedir. Günümüzde yeni nesil antidepresanların yan etkileri daha düşük olduğu için Laroxyl ilacın antidepresan maksadıyla kullanılması azalmıştır, kullanılırsa da başka bir antidepresanı desteklemek maksadıyla reçete edildiği olmaktadır.

Günümüzde Laroxyl ilacı hafif antidepresanların yeterli olmadığı depresyon, panik atak, kaygı bozukluğu hastalarına rahat uyusun, gevşesin diye antidepresan olarak, ayrıca migren ve bazı başa çıkılması zor baş ağrısı türlerinde şikayetleri azaltmak için, bel, boyun, sırt ağrıları yaşayanlar, fibromiyalji ve sebepsiz ağrı şikayetleri yaşayanlarda şikayetlerini azaltmak amacıyla reçete edilmektedir.

Laroxyl reçete edilen diğer bir grup ise sinir ağrıları (nöropatik ağrılar) çeken hastalardır.

Laroxyl hangi grup antidepresan?

Laroxyl trisiklik grubu antidepresandır.

Psikiyatri ilaçları sicile işlenir mi?

Kişinin sabıka kaydı ile psikiyatrik geçmişinin bir ilgisi yoktur. Fakat kişinin sağlık geçmişi e nabızda çıkmaktadır.

Bir işe girmeye Laroxyl kullanmak engel değildir. Asker, polis, pilot, kaymakam, vali de dahil olmak üzere Laroxyl kullanmak bunlara engel olmaz, sicile işlemez.

Laroxyl 10 mg fazla içilirse ne olur?

İlacı fazla içince hasta uykuya dalar ve uzun süre uyur. Eğer çok fazla içmiş ise ilaç zehirleyebilir ve hastanın hayati tehlikesi oluşur.

Eğer dozu hafif aşmış ise yan etkilerini fazla görebilir.

Laroxyl bırakınca ne olur ?

Laroxyl bırakınca yoksunluk belirtileri görülebilmektedir. İlacı bırakanların %20’sinde yoksunluk şikayetleri görüldüğü iddia edilse de %20’lik kısım, ilacı bıraktıktan sonra kayda değer şikayeti olanlardır, gerisi de yoksunluk şikayetleri yaşamakta ama ciddiye alınacak boyutta değildir.

Laroxyl ilacı kademeli olarak kesilirse yoksunluk şikayetleri daha az görülür. Aniden bırakılırsa daha şiddetli şikayetler görülür.

İlacı bırakma değil de bir iki gün unutma veya ara verme gibi durum olursa hastada, grip benzeri kırgınlık hali, uykusuzluk, kabus görme, huzursuzluk, sinirlilik hali görülmektedir.

Laroxyl’i en az 6-8 hafta kullanınca yoksunluk şikayetleri görülebilmekte, ne kadar uzun süreli kullanılırsa kesilince yoksunluk şikayetleri o kadar fazla olmaktadır.

Eğer birkaç haftadan az Laroxyl kullanıldıysa yoksunluk şikayetleri görülmemekte veya zayıf görülmektedir.

Laroxyl bırakınca görülen yoksunluk şikayetleri şunlardır:

  • Uyku düzeninde bozukluk
  • İştahsızlık
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Bulantı, kusma
  • Kas ağrıları
  • Ateş, titremei eklem ağrıları, terleme
  • Anksiyede artış, sinirlilik, huzursuzluk
  • Işık, ses gibi çevresel uyarılardan rahatsız olma
  • Hafıza sorunları
  • Depresyon
  • Panik atak
  • İntihar eğilimi
  • Yaşadığı hayatı gerçek değilmiş gibi hissetmek
  • Ağlama nöbetleri
  • Değişken ruh hali
  • Grip olmuş gibi kırgınlık, yorgunluk, güçsüzlük

Laroxyl ilacını bırakınca başlayan yukarıdaki şikayetler 3 gün ila 1 hafta arasında en şiddetli durumuna ulaşmaktadır. Laroxyl bırakınca yaşanılan yoksunluk şikayetleri 1-3 hafta sürmekte ve çoğu hastada hafif seyretmektedir.

Eğer hasta yeniden ilaca dönerse 1 günde bu şikayetler düzelmektedir.

Laroxyl bırakınca yoksunluk şikayetleri ile nasıl başa çıkılacağı ve ilacın nasıl bırakılacağı aşağıdaki makalede yer almaktadır.

İlgili yazı: Laroxyl nasıl bırakılır ?

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Laroxyl neden kaldırıldı ? başlıklı makalemizde Laroxyl neden kaldırıldı, laroxyl nedir ve Laroxyl yan etkileri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir