Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

admin admin -
54 0
anksiyeteli adam iş yerinde atak geçiriyor

İşverenler eleman seçerken bazı kriterleri dikkate almaktadırlar. Çalıştıracağı personelden yeterli verimi alabilmek için mesleki yeterliliğin yanı sıra fiziksel ve ruhsal olarak sağlam olması da gerekmektedir.

Bilindiği üzere memuriyete atama yapılırken sağlık raporu aranmaktadır. Bir çok özel kurumsal firma da personel alımlarında sağlık raporu istemektedir.

Bu sağlık raporu aile hekiminden alınabilecek basit bir rapor değildir. İşe girerken tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu alınmaktadır.

Heyet raporunda;

  • Dahiliye,
  • Genel cerrahi,
  • Kulak, burun boğaz,
  • Göz hastalıkları,
  • Nöroloji,
  • Ruh sağlığı ve hastalıkları,

Konularında uzman olan doktorların imzaları bulunmaktadır. Yani bir işe girmek için bu doktorlara muayene olmak ve istenen tetkikleri yaptırmak gerekmektedir.

Eğer daha önceden kırmızı reçeteli ilaç kullandıysanız, kullandığınız ilaçlar ve geçirdiğiniz rahatsızlıklar, size verilen ilaç raporları sağlık sisteminde yer almakta olup sizi muayene eden doktor sağlık raporuna imza atmadan önce bazı hususlardan emin olmak isteyecektir.

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Mesleklerin sağlık gereksinimleri aynı değildir. Örneğin bir savaş pilotu ile bir zabıt katibinden istenilen sağlık koşulları aynı değildir.

Bazı kırmızı reçeteli ilaçlar, madde bağımlılığından kurtulmaya çalışan kişilere ve ağır psikolojik rahatsızlıkları olan kişilere reçete edildiği için bazı mesleklere kırmızı reçeteli ilaç kullanan kişiler kabul edilmemektedir.

Kırmızı reçeteli ilaçlar hastanın düşünsel ve fiziksel kabiliyetlerini kısıtladığı için bazı mesleklere atama yapılırken buna dikkat edilmektedir.

Bununla birlikte kırmızı reçeteli ilaçların çeşitleri ve kullanıldığı rahatsızlıkların sayısı oldukça fazladır. Örneğin kırmızı reçeteli ilaçlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) rahatsızlığı olan çocuklara, doğum sancısını azaltmak amacıyla anne adaylarına veya ameliyat ağrılarını azaltmak istenen hastalara da kırmızı reçeteli ilaç verilebilmektedir.

Bu nedenle mesleğe girişlerde kırmızı reçeteli ilaç kullanmış olmaktan ziyade kırmızı reçeteli ilacı hangi rahatsızlık için kişinin kullandığı, rahatsızlığının devam edip etmediği önemlidir.

Memuriyetin bir çok dalı için eskiden kırmızı reçeteli ilaç kullanmak sorun olmamaktadır. Özel sektörde de durum aynıdır.

Fakat memuriyetin bazı dalları ile özel sektördeki bazı meslekler için kırmızı reçeteli ilaç kullanmak istenmeyen bir durumdur.

İşçi ve memur atamalarında kırmızı reçete nedeniyle sorun çıkabilecek meslekler;

  • Şöforlük,
  • Pilotluk,
  • Askeriye,
  • Polis,
  • Hakim,
  • Savcı,
  • Üst düzey bürokratlar,
  • Kaymakam,
  • Müfettiş,

Şeklinde sayılabilir.

Eğer hasta madde bağımlılığı tedavisi veya ağır psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle kırmızı reçeteli ilaç kullanıyorsa sadece yukarıdaki branşlar için değil her tür memuriyete girişte de sorun yaşayabilecektir.

Eğer kişi kırmızı reçeteli ilaçları DEHB veya ameliyat ağrısı gibi geçici sebeplerle kullandıysa yukarıdaki mesleklere girişte sorun olmayacaktır.

Özel sektörde ise kırmızı reçeteli ilaç kullanımı sadece kişide önemli psikolojik sorunlar var ise veya mesleği üst düzey dikkat gerektiriyor ise sorun olmaktadır.

Kırmızı reçete sicile işler mi ?

Kırmızı reçeteli ilaçların tutulduğu bir sicil yoktur, adliyeden temiz kağıdı alırken karşınıza çıkmaz.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ? başlıklı makalemizde Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi, Kırmızı reçeteli ilaçları hangi doktorlar yazabilir ve Kırmızı ve yeşil reçete prosedürü hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir