Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Fulsac kafa yapar mı ?

Fulsac kafa yapar mı ?

admin admin -
40 0
Fulsac kafa yapar mı

Bazı ilaçların kafa yapma etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple beyin fonksiyonlarına etkisi olduğu bilinen Fulsac kafa yapar mı diye soranlar bulunmaktadır.

Bu soru genellikle iki maksat için sorulmaktadır:

  • Birincisi yaşadığı hayattan memnun olmayıp bir süreliğine yaşadığı hayatı unutup bambaşka bir boyuta geçmeyi isteyenler vardır. Bu kişiler kah alkol ile kah sokak satıcılarından temin ettikleri uyuşturucu maddeler ile veya benzer etkiyi yapan sakinleştirici, uyuşturucu özellikteki ilaçlar ile kafayı bulmaktadırlar.
  • İkinci olarak Fulsac’ın normal hayat akışını etkileyebileceğinden endişelenenler vardır. Eğer bir ilaç kafa yaparsa, araç veya makine kullanmak sorun olacaktır, iş yerinde sorun olacaktır. Bu yüzden kullanılacak ilacın tedavi edici nitelikte olması fakat kafa yapmaması istenir.

 Fulsac kafa yapar mı ?

Bu soruya cevap vermeden önce ilacın farmakolojik özelliklerinden ve ne işe yaradığından bahsetmek gerekir.

Fulsac, Fluoksetin etken maddesine sahiptir. İlaç depresyon (sekiz yaş üstü),  obsesif kompulsif bozukluk (yedi yaş ve üstü), panik bozukluğu, bulimia, aşırı yeme bozukluğu, adet öncesi disforik bozukluk, bipolar depresyon için kullanılır. Ayrıca ve tedaviye dirençli depresyon için başka ilaçları destekleyici mahiyette kullanılır.

Fulsac ayrıca sosyal kaygı bozukluğu (sosyal fobi), yetişkinlerde travma sonrası stres bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu, Raynaud fenomeni ve seçici mutizm gibi rahatsızlıklar için de reçete edilmektedir.

Fluoksetin etki mekanizması

Serotonin ve norepinefrin hormonlarının depresyon rahatsızlığı ile ilişkili olduğu 1970’li yıllarda keşfedilmiştir. Depresyonlu hastaların beyin omurilik sıvısında serotonin hormonunun düşük konstantrasyonda olduğu, ayrıca depresyon hastalarının trombositlerinde daha az sayıda serotonin alım bölgesi bulunduğu tespit edilmiştir.

Presinaptik serotonin (5HT1A) reseptörleri dorsal rafe çekirdeğindedir ve prefrontal kortekse yansır. Fluoksetin etkilerini, presinaptik terminalde bulunan geri alım taşıyıcı proteini bloke ederek, serotoninin presinaptik serotonin nöronlarına geri alımını bloke ederek gösterir. Fluoksetin ayrıca 5HT2A ve 5HT2C reseptörlerinde hafif aktiviteye sahiptir.

Fluoksetin, serotonin hormonundan daha uzun süre yararlanmayı sağlar ve bu sayede yukarıda sayılan rahatsızlıklara iyi gelir. Fakat yarılanma ömrü uzun olduğundan belirgin olarak etkileri 2 ila 4 haftada ortaya çıkar.

Fulsac kafa yapar mı sorusunun cevabı:

Kafa yapıcı ilaçlar etkilerini birkaç saat veya birkaç dakikadan itibaren göstermeye başlarlar. Fulsac ise en az 2 haftadan itibaren etki etmeye başlar. Dolayısı ile eczaneden kafa yapsın diye satın alınabilecek bir ilaç değildir. Bkz. Fulsac reçetesiz alınır mı?

2 veya 4 hafta sonrasında kafa yapar mı diye merak edenler olursa cevap: Hayır Fulsac kafa yapmaz. Fulsac uyuşturucu madde benzeri bir etkiye sahip değildir. Uyuşturmaz, sarhoş etmez, kafayı mutlu etmez.

Fulsac mutlu eder mi?

Fulsac doğrudan mutlu etmez ama mutlu olabilmesinin önündeki bir takım engelleri kaldırır. Depresyon rahatsızlığının karakteristik bir özelliği serotonin seviyesinin düşük olması nedeniyle hasta mutluluk verici bir olay yaşasa bile mutluluk hissini duyamaması, yaşamın nimetlerinden yararlanmak için içinde bir motivasyon hissi olmamasıdır.

Fulsac serotonin hormonundan daha fazla istifadeyi sağlayarak hastanın mutluluk hissini ve yaşama istediğini geri getirir. Fakat bu sebepsiz bir mutluluk hissi duyma veya keyif verici madde kullanırken olduğu gibi gerçeklik duygusunun yitirilmesi değildir.

Fulsac alkol ile birlikte alınırsa ne olur ?

Fulsac’ın alkol ile birlikte alınması tavsiye edilmemektedir. Bazıları Fulsac alkol ile alınırsa veya yüksek doz kullanılırsa ne olur, kafa yapar mı diye sormaktadırlar.

Fulsac alkol ile birlikte alınırsa sızmayı çabuklaştırır. Kişinin uykusu gelir, sersemlik hissi yaşar ve çabucak sızar. Fakat uykusu çok kaliteli olmayacaktır. Kabuslar görme olasılığı yüksektir. Uyanınca sersemlik, çölde kalmışçasına bir susuzluk, baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetleri yaşayacaktır.

Fulsac yüksek doz alınırsa beyin fonksiyonlarında anormallikler görülebilir. Örneğin hasta kendini aşırı iyi hissedebilir veya tam tersine gergin veya sinirli hissedebilir.

Fulsac’ı kafa yapsın diye kullanmak isteyenler

Fulsac’ı kafa yapsın diye kullanmak isteyenler hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Bununla birlikte belki de ihtiyacı olan şey yine de Fulsac’dır. İnsanoğlu sabırsızdır ve bir an önce içine düştüğü kötü durumdan kurtulmak ister. Bunun için de kısa vadeli çareler arar.

Depresyon, ruhsal çöküntü veya kafada sürekli aynı düşüncelerin tekrarlanması gibi sorunlar yaşayanlar için çare keyif verici maddeler kullanmak değil tıbbi yardım almaktır. Uyuşturucu maddeler tedavi etmez fakat psikiyatrist takibinde antidepresan kullanmak hastayı tedavi edebilir.

Fulsac kullanmak isteyenlere bir hatırlatma

Fulsac ilacı gençlerde (24 yaş altı kişiler) intihar isteğini artırabilmektedir. Bu sebeple gençlerin kullanırken dikkatli olması ve çevresinden destek alması gerekir.

Fulsac ile zayıflayanlar

İştahı azalttığı için Fulsac ile zayıflayanlar bulunmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi için bkz. Fulsac ile zayıflayanlar

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Fulsac sabah mı akşam mı ? başlıklı makalemizde Fulsac ne zaman etkisini gösterir, Fulsac ne zaman içilir ve Fulsac sabah mı akşam mı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir