Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Dideral sakinleştirici mi ?

Dideral sakinleştirici mi ?

admin admin -
32 0
Dideral sakinleştirici mi

Tıp eğitimi almayan kişilerde tıbbi terimleri birbirine karıştırma durumu olabilmektedir. Bu makalede Dideral sakinleştirici mi ? sorusuna cevap verirken öncelikle sakinleştirici nedir, Dideral hangi maksatlarla kullanılır, sakinleştirici etkisi var mıdır, sakinleştirici ilaç grubuna girer mi sorularını da yanıtlayacağım.

Dideral sakinleştirici mi ?

Bazı gerekçelerle hastanın vücut fonksiyonlarının yavaşlatılması gerektiği durumlar oluşabilmektedir. Örneğin kendisine veya çevresine zarar verecek derecede psikolojik durumu bozulan bir kişinin yatıştırılması için sakinleştirici verilmesi gerekebilmektedir.

Veya kalp krizi geçirme riski olan birinin damarlarının gevşetilmesi ve kalp atış hızının yavaşlatılması için ilaç verilmesi gerekebilmektedir.

Dideral kronik kalp hastalarının kullandığı tansiyon düşürücü nitelikte bir ilaçtır. Dideral etkisini, stres, kaygı, korku, öfke gibi durumlarda aktifliği artan hormonları baskılamak, bir bakıma hastayı sakinleştirmek suretiyle yerine getirmektedir.

Dideral’in sakinleştirici etkisi olduğu doğrudur fakat “sakinleştirici ilaçlar” kategorisine girmemektedir. “Sakinleştirici ilaç” denildiğinde bu ilaçların bazı ortak özellikleri bulunmaktadır. Dideral “sakinleştirici ilaç”ların özelliklerinden bazılarını karşılamamaktadır.

Sakinleştirici ilaçlar birkaç dakika veya birkaç saat gibi çok hızlı etki etme süresine sahiptirler ve bu sürelerde beklenilen faydayı tam olarak gösterebilirler. Dideral ilacı da birkaç saat içinde etki etmeye başlasa da etkisini tam olarak göstermesi için düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Sakinleştirici ilaçlar geçici olarak ve kısa süreli olarak kullanılırlar. Dideral ise hastanın ihtiyacına göre uzun süreli de kullanılabilmektedir.

Sakinleştirici ilaçlar, hastayı kısa sürede sakinleştirmek için kullanılırlar. Dideral ise hastayı sakinleştirmekten ziyade tansiyonu düşürmek veya kalp krizi riskini azaltmak gibi maksatlarla kullanılmaktadır.

Sakinleştirici ilaçların merkezi sinir sistemini kuvvetli derece etkileyen uyuşturucu özellikleri bulunmaktadır. Dideral de sinir sistemini etkilemekle birlikte sakinleştirici ilaçlar kadar sinir sistemini uyuşturan bir etkisi bulunmamaktadır.

Sakinleştirici ilaçlar uyku ve uyuşukluk, hareket yavaşlaması yaparlar, Dideral’in bu yöndeki etkileri zayıf veya yoktur.

Sakinleştirici ilaçlar yeşil reçetelidir ve doktor kontrolünde kullanılır. Dideral eczaneden reçetesiz de alınabilmektedir, yeşil veya kırmızı reçeteli değildir.

Dideral ne amaçlarla kullanılır ?

Dideral’in yaygın kullanım alanı yüksek tansiyonu düşürmektir. Yüksek tansiyon sorunu kalp krizi riski oluşturmakta ayrıca damar ve organlara zarar vermektedir. Hipertansiyon sorunu olan hastalara tansiyonlarını belli bir seviyede tutabilmeleri için Dideral gibi kalp yavaşlatıcı, kan damarı gevşetici ilaçlar verilmektedir.

Dideral hipertansiyon hastalığında diüretik (idrar söktürücü) ve başka tansiyon ilaçları ile birlikte reçete edilmektedir.

Dideral hipertansiyon hastalığından başka;

  • Angina
  • Migren
  • Anksiyete
  • Esansiyel tremor

Rahatsızlıkları için de reçete edilmektedir.

Angina, kalp kasının yetersiz kanlanması sonucu göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, basınç, ağrı gibi şikayetlerle kendini gösteren bir rahatsızlık olup bunlar aynı zamanda koroner arter hastalığı belirtileridir.

Esansiyel Tremor, ellerde, bacaklarda, seste, gövde de ve kalçada görülen ritmik titremeye yol açan nörolojik hastalık olup Dideral bu kişilerde şikayetleri azaltmaktadır.

Dideral kalp krizi geçiren veya kalp krizi geçirme riski olan kişilere de reçete edilmektedir.

Adrenal bezde gelişen nadir, genellikle kanserli olmayan bir tümör olan Feokromositoma tedavisi ve ameliyat öncesinde de reçete edilmektedir.

Dideral’in sakinleştirici etkisi var mı ?

Dideral’in vücudu ve beyni sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte sakinleştirici ilaçlar ile karşılaştırıldığında “sakinleştirici” etkisi daha düşüktür.

Dideral vücutta ne yapar ?

Dideral kalp atış hızını yavaşlatır ve kalbin kan pompalamasını kolaylaştırır. Bu sayede yüksek tansiyonu düşürür, vücudun çalışmasını yavaşlatır.

Dideral uyku yapar mı ?

Bilindiği üzere klasik sakinleştiriciler aynı zamanda uyku getiren, uykuya dalmayı kolaylaştıran etkilere sahiptirler. Dideral ise stres hormonlarını baskılamak suretiyle sakinlik veren bir ilaç vermekle birlikte uyku getirme hususunda klasik sakinleştiricilere nazaran etkisi zayıftır.

Dideral uygu yapabileceği gibi tam tersine uyku kalitesini de bozabilir, ayrıca yorgunluk hissi ve sersemliğe neden olabilir.

Dideral cesaret verir mi?

Bazı kişiler aşırı stres ve kaygı nedeniyle toplum önünde konuşma yapma, üniversite sınavına girme, mülakata girme gibi durumlarda oldukça berbat performans sergilemektedir. Dideral kısmen sakinleştirme etkisi yaptığı için bu tür şikayetleri olanlar aşırı stres ve kaygının yarattığı tutukluk etkisini kırmak ve cesaret almak için Dideal kullanmayı düşünmektedirler.

Dideral’in cesaret verdiğine dair bir tespit bulunmamaktadır. Tam tersine adrenalin hormonunu baskıladığı için cesaret kırıcı etki yapması muhtemeldir. Dolayısıyla cesaret verici bir ilaç olarak kullanılmamalıdır.

Dideral etkisini ne zaman gösterir ?

Dideral ilacını kullandıktan sonra etkisini 1 ila 4 saat arasında göstermeye başlar. Dideral’in yüzde yüz etki etmeye başlaması ve istenilen faydayı vermesi için 1 hafta geçmesi gerekebilir.

Dideral nabzı ne kadar düşürür ?

Dideral nabız düşürücü etkiye sahiptir. Bununla birlikte nabız düşürücü etkisi kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Kiminde çeyrek Dideral 90 olan nabzı 2 saat sonra 70’in altına düşürebilmekte, kiminde ise 100 olan nabzı 2 saat sonra ancak 90 civarına düşürebilmektedir.

Dideral’in önceden gelen bir kullanım düzenine bağlı olarak kullanmak ve ani doz artışlarından sakınmak gerekir.

Dideral zehirlenmesi nedir ?

Eğer Dideral ilacı olması gerekenden yüksek doz kullanılırsa, baygınlık, baş dönmesi ve titreme gibi şikayetler olur. Buna Dideral zehirlenmesi denir. Bu durumda tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Dideral sınav stresi için kullanılır mı ?

Dideral ilacını aşırı heyecan ve kaygı şikayetleri için kullanmayı düşünenler ve kullananlar bulunmaktadır. Dideral bu maksatlarla üretilmiş bir ilaç değildir ve istenilen faydayı sağlamayabilir.

Dideral migren için kullanılır mı?

Dideral migren hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Eğer bu maksatla kullanılırsa başlangıç aşamasında günde 2 veya 3 kere 40 mg olup hastanın verdiği yanıta göre bu doz daha sonra bir haftalık aralıklarla artırılarak günde 80-160 mg’ya kadar çıkarılabilir.

Bir önceki yazımız olan Efexor nasıl bırakılır ? başlıklı makalemizde Efexor bırakma aşaması, Efexor bırakma etkisi ne zaman geçer ve Efexor bıraktıktan sonra yan etkileri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir