Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Citoles uyku yapar mı ?

Citoles uyku yapar mı ?

admin admin -
10 0
Citoles uyku yapar mı

Bu makalede Citoles uyku yapar mı sorusuna cevap vereceğim. Makalede ayrıca aşağıdaki sorulara cevap verilecektir:

  • Citoles sersemlik yapar mı ?
  • Citoles hangi saatlerde kullanılır ?
  • Citoles kafa yapar mı ?
  • Citoles ilacının yan etkileri nelerdir ?
  • Citoles faydaları nelerdir ?
  • Citoles kullanırken nelere dikkat edilmeli?
  • Citoles yan etkileri ne kadar sürer ?
  • Citoles hafif mi ?
  • Citoles etkisi ne zaman başlar ?
  • Citoles korkulara iyi gelir mi?
  • Citoles ve Prozac aynı mı?

Citoles uyku yapar mı ?

Kaygı sorunları olanlarda, depresyonda veya depresyona yatkın kişilerde sıkça uyku sorunlarına da rastlamaktayız. Citoles ilacı hastalarda ruh halini iyileştirerek uzun vadede ruhsal rahatlama ve bunun sonucunda rahat uykuya dalma sağlayabilmektedir.

Ancak her hastada ilacın etkisi bu şekilde olmayabilmektedir. Bazıları ilacın uyku yapma etkisini sakinleştirici ilaçlara yakın bir etki olarak tarif ederken, bazıları uyku yapmadığını, bazıları ise tam tersine uykusuzluk yaptığını ifade etmektedir.

*HEMEN OKU: Citoles 10 mg yan etkileri yorumlar

İlacın kullanıcı yorumlarından anlaşıldığı üzere ilacın uyku yapıp yapmaması konusu hastasına göre değişebilmektedir. İlacın kullanma talimatını incelediğimizde ilacın yan etkileri arasında “uykusuzluk” ve “uyku hali” gibi yan etkileri olduğunu görmekteyiz.

İlaç bazı hastalarda sanki uyuyacakmış gibi uyku hali yaratabiliyor ama hastanın asıl uyuyacağı zaman uyku hormonları yeterli konsantrasyona ulaşamayabiliyor.

Bazı hastalar ise ilacın uyuttuğunu ve sabahları kalkarken zorlandıklarını ifade etmektedirler.

Açıklamam biraz karışık oldu ama bu ilacın klasik uyku ilaçları kadar veya sakinleştiriciler kadar uyku yapan bir ilaç olmadığını söylemek mümkün. Her ne kadar hastaların kaygılarını giderdiği için bazı hastalarda uykuya dalmayı kolaylaştırsa da bazı hastalarda ters etki yapıp uyku düzenini bozabilmektedir.

Citoles uyku ve uyanıklığı düzenleyen serotonin hormonu üzerinde etkili olduğu için vücut ilaca alışana kadar hasta bir süre uyku sorunları çekebilmektedir.

Eğer hasta ciddi manada uyuma sorunu çekiyorsa doktorlar Citoles’in etkisi başlayana kadar kullanmak üzere Tranko Buskas gibi bir sakinleştirici reçete edebilmektedirler. Bu sayede hasta ilacın faydasını görene kadar “uykusuzluk” şikayetlerinden pek etkilenmemektedir.

Citoles sersemlik yapar mı ?

Citoles sersemlik yapabiliyor ama bu yan etki çoğu hastada ilaca ilk başlanılan günlerde yaşanıyor ve hafif şiddette yaşanmaktadır. Eski antidepresanlarda gündüz sersemliği ve gece uykusunun ağır olması gibi yan etkiler vardı ama Citoles o kadar ağır bir ilaç değil.

Ayrıca Citoles’in neden olduğu sersemlik bir süre sonra epey azalıyor veya tamamen kayboluyor.

Citoles hangi saatlerde kullanılır ?

Citoles’in hangi saatlerde kullanılacağı önemli değildir. Önemli olan günde tek doz kullanılacak olan ilacı her gün aynı saatte almak ve doz atlamamaya çalışmaktır.

İlaç uyku konusunda aşırı etki yaptıysa, hasta gece çok ağır uyuyup sabah kalkamıyorsa veya tam tersine hastanın uyku düzenini bozduysa akşam yerine sabah alınır.

Eğer ilacın yan etkileri gündüzleri daha çok görülüyorsa bunları azaltmak için akşamdan akşama içilir.

Citoles kafa yapar mı ?

Citoles kafa yapmaz, az da içseniz çok da içseniz kafa yapan bir ilaç değildir. Ama ilacın kişiye göre etkileri değişebilmektedir. Ayrıca insanlar “kafa yapma” tabirini farklı anlamlarda kullanabilmektedirler.

İlacın esrar veya uyuşturucu kullanmışçasına bir kafa yapmayacağı kesin. Fakat dozu fazla kaçınca veya bir takım ilaçlarla, alkolle karıştırdığınız zaman insana değişik bir kafa verebiliyor.

Kesinlikle kafa yapmak için kullanılacak bir ilaç değil. Çünkü ilacın aşırı dozu kalp ritmini bozabiliyor veya karaciğer ömrünü kısaltabiliyor. Yani uygun şekilde kullanmazsanız sağlık açısından kötü sürprizlere gebe bir ilaç. Prospektüsündeki doza göre kullanırsanız da kafa yapmıyor.

İlaç bazı hastaları “manik faz” a sokabiliyor. Bu hasta için tehlikeli bir şey. Bu duygu kafa yapma gibi bir duygu ama hasta manik fazda kendisine ve çevresine zarar verebilme potansiyeline girmektedir.

Citoles ilacının yan etkileri nelerdir ?

Citoles ilacının yaygın görülen yan etkileri mide bulantısı, ağız kuruluğu, ishal ve baş ağrısıdır ama merak etmeyin bu tür yan etkiler çabuk geçiyor. Birkaç hafta sonra neredeyse kayboluyor.

İlacın uyku düzeni üzerinde etkileri var. Vücut ilaca alışana kadar uyku düzenini alt üst edebiliyor, geceleri uykusuz bırakabiliyor, gündüzleri ise uyuma isteği uyandırabiliyor. Bu tür yan etkiler de çoğunlukla geçici ama geçmediği de oluyor.

İlacın cinsellik üzerindeki olumsuz yan etkileri maalesef daha uzun süreli devam ediyor.

İlacın iştah üzerinde etkileri var. Bazı hastalarda iştah artışı, bazılarında ise iştah kesilmesi yapabiliyor.

İlacın kullanma talimatına yan etkileri şunlardır:

Çok yaygın:

• Bulantı • Baş ağrısı

Yaygın:

• Burunda tıkanıklık veya akma (sinüzit) • İştahta azalma veya artma • Endişe, huzursuzluk, anormal rüyalar, uykuya geçmede zorluk, uyku hali, sersemlik, esneme, titreme, deride karıncalanma • İshal, kabızlık, kusma, ağız kuruluğu • Terleme artışı • Kas ve eklemlerde ağrı (artralji ve miyalji) • Cinsel bozukluklar (ejakülasyonda gecikme, ereksiyon sorunları, cinsel dürtüde azalma ve kadınlarda orgazm bozuklukları) 10/11 • Yorgunluk, ateş • Kilo artışı

Yaygın olmayan: • Kurdeşen (ürtiker), döküntü, kaşıntı (prürit) • Diş gıcırdatma, ajitasyon, sinirlilik, panik atak, sersemlik, konfüzyon durumu • Uyku bozukluğu, tat almada bozukluk, bayılma (senkop) • Göz bebeklerinde büyüme (midriyazis), görme bozukluğu, kulak çınlaması (tinnitus) • Saç dökülmesi • Aşırı adet kanaması • Adet dönemi düzensizliği • Kilo kaybı • Kalp atımında hızlanma • Kol ve bacaklarda şişlik • Burun kanaması

Seyrek:

• Saldırganlık, depersonalizasyon, (kişinin vücudunun tümü ya da bir kısmına yabancılaşması şeklinde daha farklı bir algılayış içine girilmesi), halüsinasyon ( hayal görme) • Kalp atışında yavaşlama

Citoles faydaları nelerdir ?

Citoles beyindeki kara bulutları dağıtıyor. İlacın faydası en net ve kısa bir şekilde böyle anlatılabilir. Hastanın psikolojik şikayetlerinden kurtulması sadece ilaçla olacak bir şey değil ama bu ilacın cidden faydası var.

İlaç hastanın ruh halini suni bir şekilde pembeye çeviriyor. Aslında var olan dertleri umursamamasını sağlıyor. Böylece hastanın yaşamına normal insanlar gibi devam etmesini sağlıyor. Citoles kullanan hastaların bu ilacı kullandığını bilmeyen bir kişinin tahmin etmesi zordur. Yani ruh hali çökkün birini o derece normal hale getiriyor ve ciddi yan etkileri de yok.

Citoles kullanırken nelere dikkat edilmeli?

En önemlisi doktor takibine devam etmek ve ilacı düzenli olarak kullanmak. İlacın kullanma talimatında hangi ilaçlarla birlikte kullanılmayacağı ve hangi durumlara dikkat edileceği yazmaktadır.

İlaca başlayan kişi bir miktar yan etki yaşayacaktır. Önemli olan bu yan etkiler ilaç alerjisinden mi kaynaklı yoksa olağan yan etkiler mi bunu ayırt edebilmelidir.

Bu sebeple ilaç kullanmadan önce mutlaka kullanma talimatı iyice birkaç kez üstünden geçerek okunmalıdır.

Özellikle birkaç noktayı vurgulamak gerekirse;

Eğer hasta başka antidepresan kullanıyorsa, uyku ilacı veya sakinleştirici kullanıyorsa bunları doktora bildirmesi gerekir. Kafasına göre bu tür ilaçları birlikte kullanırsa sağlığı tehlikeye girebilir. Buna dikkat etmek gerekmektedir.

Hastada kalp ritmi konusunda sorunlar varsa Citoles kullanmak hastanın durumunu kötüleştirebilir. Ölümcül bir tehlike yaratabilir. Hasta kalp sorunlarını ve kullanıyorsa kullandığı kalp ilaçlarını psikiyatristine söylemelidir.

Citoles yan etkileri ne kadar sürer ?

Citoles ilacının bazı yan etkileri yaklaşık bir iki hafta sürmektedir. İştah, uyku, cinsellik üzerindeki yan etkileri ise ilacı kullandığın müddet devam edebilmektedir.

Citoles hafif mi ?

Citoles nispeten hafif ve yan etkisi az bir antidepresandır. Etki olarak da her ne kadar majör depresyon için reçete edildiği kullanma talimatında yazsa da depresyondan ziyade daha hafif psikolojik sorunlar, örneğin sosyal bozukluk, panik bozukluk gibi şikayetler için daha fazla reçete edilmektedir.

Citoles etkisi ne zaman başlar ?

Citoles etkisi 2-3 haftadan sonra başlar, 4-6 haftada tam etkisine ulaşır.

Citoles korkulara iyi gelir mi?

Citoles korkulara iyi gelir.

Citoles ve Prozac aynı mı?

Bu ilaçlar her ikisi de antidepresandır ve benzer psikolojik sorunlar için kullanılır. Fakat etken maddeleri farklı olduğu için birbirinin muadili değildirler.

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Citoles iştahımı kesti, bu normal mi ? başlıklı makalemizde Citol kilo kaybı, Citoles iştahımı kesti ve Citoles kilo verdim hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir