Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Citoles iştahımı kesti, bu normal mi ?

Citoles iştahımı kesti, bu normal mi ?

admin admin -
10 0
Citoles iştahımı kesti

Antidepresan ilaçların çoğu yan etki olarak kilo aldırmakla birlikte, bu tür ilaçların yan etkileri kişiye göre değişebilmektedir. Citoles iştahımı kesti diye yorum yapan, bunun sebebini, yaşadığı durumun normal olup olmadığını soranlar için bu makalede cevap veriyorum.

Citoles iştahımı kesti

Citoles iştahımı kesti, şimdi ben ne yapmalıyım diyorsanız ilacın yan etkilerinde bu tür bir yan etkisinin görülebileceğinin yer almakta olduğunu belirteyim.

İlacın kişinin iştahını etkileyebilmektedir. İlacı kullandıktan sonra iştahının arttığından şikayet edenler olduğu gibi iştahımı kesti diyenler de mevcuttur.

İlacı henüz yeni kullanmaya başladıysanız ilacın yan etkilerinin azalması için bir iki hafta geçmesini beklemeniz gerekmektedir.

İlaç alerji yapmadıysa veya anormal bir iştah değişikliği ve aşırı kilo kaybı yapmadıysa sabırlı olup yan etkilerinin azalmasını beklemekte ve bu süreçte doktorun önerdiği şekliyle ilacı kullanmakta yarar vardır.

Citoles neden iştah keser ?

Citoles uyku, mutluluk, iştah gibi fonksiyonların düzenlenmesinden sorumlu olan serotonin hormonu seviyesinde değişiklik yapar. Bunun neticesi olarak bazı hastalarda iştah artışı veya iştah azalması gibi yan etkiler görülebilmektedir.

Citoles ilacının iştahı kesme etkisini genellikle zamanla azalır ve kilo kaybı yaratacak kadar etkili değildir. Zamanla vücut ilaca alışır ve yeni bir denge oluşur. Bu yüzden ilaç iştahınızı kesti ise genellikle endişe etmenize gerek yoktur.

Fakat istisnai durum yaşayan hastalar olabilir, aşırı bir iştah kaybı olduysa ve istemsizce kilo kaybı yaşıyorsa doktora danışmasında yarar vardır.

Citoles faydaları nelerdir?

Bu ilaç, depresyon (majör depresif durumlar) ve agorafobili (açık alan korkusu) veya agorafobisiz panik bozukluğu, sosyal anksiyete (kaygı) bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu ve obsesif-kompulsif (saplantı-zorlantı) bozukluk gibi anksiyete bozukluklarında kullanılır.

İlacın yaptığı şey vücuttaki serotonin hormonunun kullanım süresini, aktiflik süresini ve miktarını artırmaktır. Çünkü yukarıda sayılan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin ortak noktaları serotonin miktarlarının düşük olması, duygusal açıdan zayıf ve kırılgan olmaları ve mutsuz olmalarıdır.

Citoles suni olarak serotonin miktarını artırınca hasta beyin olarak eskisi gibi normal duygulara sahip olmaktadır. Yani beyindeki olumsuz düşünceler, karamsarlıklar, sebepsiz kaygılar kaybolmakta ve geleceğe yeniden umutla bakmaktadır.

İnsanlar geleceğe dair umutlarını geçmişte yaşadıkları olumsuz deneyimler neticesinde yavaş yavaş yitirmekte, başlarına gelmiş acı hadiseler nedeniyle gelecekte de benzer acılar, sıkıntılar çekeceklerini düşünerek abartılı kaygılar yaşamaktadırlar.

*HEMEN OKU: Geleceğe dair ne kadar umutsuzsun ? (Beck umutsuzluk testi ile bunu ölçebilirsin)

Citoles beyindeki bu tür olumsuz düşünceleri kovup hastanın geleceğe yeniden umutla bakmasını, yaşama yeniden bağlanmasını sağlamakta, iş, aile ve sosyal yaşamındaki tıkanıklığı, kısırlığı çözmektedir.

Fakat her ilaç gibi Citoles’in de bir takım yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkiler kişiden kişiye değişebilmektedir.

Mesela ilaç bazılarının iştahını artırmakta, bazılarının iştahını kesmektedir. Aslında ilacın yaygın görülen yan etkileri iştah kesilmesinden ziyade mide bulantısı, ishal, uyku bozukluğu, baş ağrısı, boşalma süresinin uzaması gibi yan etkileri olmaktadır.

Fakat ilaç herkeste farklı yan etki yapmaktadır.

*HEMEN OKU: Citoles 10 mg yan etkileri yorumlar

Citoles yan etkileri ne zaman geçer?

İlacın yaygın görülen yan etkileri en geç 2-3 hafta sonra tamamen geçer veya epey azalır. Fakat bazı yan etkileri, özellikle de cinsellik ve kilo ile ilgili olanları daha uzun devam edebilmektedir.

Citoles kaç saat sonra etkisini gösterir ?

Bazı hastalar sakinleştirici ilaçlar ile antidepresan ilaçların etki sürelerini karıştırmaktadır. (Her iki ilaç grubu da beyni sakinleştirdiği için)

Sakinleştirici özellikli bir ilacı, örneğin Tranko Buskas ı kullandığınız zaman bir saat sonra kafanızdaki rahatlatıcı etkisi başlar. Ama antidepresanlar öyle değildir.

Antidepresan kullanınca aynı gün veya ertesi gün sakinleştiren etkisini göremezsiniz. Citoles gibi bir antidepresanı düzenli olarak kullanırsanız ancak 2 hafta sonra etkisini hissetmeye başlarsınız, o da tam etki değildir. İlacın tam performans etki göstermesi için ilaç etken maddesinin vücutta yeterli konsantrasyon miktarına ulaşması gerekir ki bu süre de yaklaşık 4-6 haftadır.

Yani ilacı kullandıktan 1-1,5 ay sonra tam manada etkisini görmeye başlarsınız. Negatif manadaki etkilerini, yani yan etkilerini ise ertesi günden itibaren görmeye başlarsınız.

 Citoles ve Cipralex aynı mı ?

Bu iki ilaçların etken maddeleri aynıdır ve eczacılar birbirlerinin muadili olarak hastalara verirler. Citoles ile benzer isme sahip olan Citol ilacının etken maddesi sitalopram dır ve bu yüzden Citol ile Citoles birbirinin muadili değildir. Aslında Citoles’in etken maddesi essitalopram,  sitalopram a benzer bir maddedir ve benzer sağlık sorunları için reçete edilir ama birebir aynı etkili değildir.

Citol kullananlarda iştah kesilmesi daha yaygındır.

Citoles ne kadar süre kullanılmalıdır ?

İlaca başlarken  kullanım süresini tahmin etmek kolay değildir. Ama kullanım süresinin en az 6 ay olduğunu söylemek mümkündür. Yani ilaç en erken 6 ayda tedavi eder.

Eğer hasta kendini 6 ayda toparlayabilirse ilacı bırakabilir. Psikolojik sorunları olan hastalarda hastanın ilacı bırakabilmesi için ilaçsız da kafasının normal hale gelmesi gerekmektedir.

Bunun için de hastanın hayatında bir takım şeylerin yoluna girmesi gerekmektedir. Eğer hasta sadece ilaç kullanırken normal kafaya sahipse, hayatında eskisine göre olumlu gelişmeler olmadıysa, zamanın iyileştirici gücünü de hissetmediyse Citoles’i 6 aydan uzun süre kullanmak zorunda kalabilir.

Citoles saat kaçta içilmeli?

Citoles günde bir kere ve hep aynı saatte kullanılır. Aynı saat olduktan sonra sabah veya akşam fark etmez. Yani her sabah 8 veya her akşam 8 kullanılabilir.

Citoles’in kullanım saati yan etkilerinden kaynaklı şikayetlere göre ayarlanabilir. Mesela ilacı içince hastada uykusuzluk oluyorsa akşam yerine sabah içilir. Veya sabah içince gün boyu sersemlik yapıyorsa akşam içilir.

Bir kere içme saati ayarlanınca hep aynı saatte alınması gerekir. İlacın, aç veya tok alınması etkisi açısından bir fark yaratmaz. Yani ilacı aç veya tok içebilirsiniz.

İlaç mide bulantısı yaptıysa, ne şekilde daha iyi olursa (aç veya tok) o şekilde kullanabilirsiniz.

Citoles hap bağımlılık yapar mı?

Citoles hapları bağımlılık yapmaz ama hasta bu ilacı kullanmayınca sağlıklı bir ruh haline sahip olamıyorsa mecburen sürekli olarak kullanmak zorunda kalabilir.

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Citoles 10 mg kilo aldırır mı ? başlıklı makalemizde Citoles 10 mg kilo aldırır mı, citoles 10 mg kullananlar kilo aldırır mı ve Citoles kilo alanlar hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir