Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Cipralex ne zaman etki eder ?

Cipralex ne zaman etki eder ?

admin admin -
33 0
cipralex ne zaman etki eder

Hayatın zorlu koşulları bazen beynimizi çaresiz bırakabilmektedir. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli fark sorunları çözmede beynini üst seviyede kullanmasıdır.

Fakat sorun şu ki bazen insanoğlu kendini öyle bir çıkmaza sokar ki ne kadar düşünürse düşünsün çözüme giden yolu bulamaz. Ya da hayat koşulları onu çaresiz bırakacak derecede köşeye sıkıştırır.

Mesela ölüm, mesela senden kat be kat güçlü biriyle mücadele etmek, mesela kontrol edilemez trajik hadiseler…

Bunların sonucunda endişe, korku ve üzüntüler kontrol edilemez seviyeye gelir ve beyni kilitler. Çok çalışan makinenin motorunun ısınıp kendini kapatması veya bilgisayarın donması gibi bir durumdur bu.

Eğer beyin çaresiz kalıp pes ederse, fobiler, depresyon, takıntı ve kaygı bozuklukları ile alakalı psikolojik rahatsızlıklar baş göstermektedir. Bu rahatsızlıkların ortak yanı beynin mantıklı düşünme fonksiyonlarını minimize etmesidir.

Halbuki insanın en güvendiği organı beynidir. Eğer psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle beyin fonksiyonları sekteye uğramaya başlamış ise örneğin kişi aşırı kaygıları nedeniyle günlük faaliyetlerine odaklanamıyor, temel seviyede dahi çözüm üretemiyor, insan içine çıkmak istemiyor, hatta yataktan kalkma azmini bile kendinde bulamıyor ise artık ilaca başvurmanın zamanı gelmiştir.

Cipralex, majör depresyon (yani depresyonun en etkilisi), yaygın anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu rahatsızlığının müzmin ve şiddetli hale gelmiş biçimi), panik bozukluk (yersiz yere korku veya kaygıya kapılıp nöbet geçirir tarzda panik olma durumu), okb (bazı şeyleri takıntı haline getirip bazı davranış bozuklularından medet umma hali, örneğin temizlik hastalığı) gibi ciddi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan fakat yan etkileri nispeten az olan bir antidepresandır.

Cipralex yeni nesil antidepresanlardan olup hastaların organlarına fazla zarar vermeden, beyinlerini fazla uyuşturmadan istenilen faydaları sağladığı için bazıları tarafından mucize ilaç olarak tanımlanmaktadır. Bkz. Cipralex mucizesi

Cipralex mucizesi başlıklı makalemde ilacın ne zaman ve ne derece etkili olduğuna dair yorumlara yer vermekle birlikte bu makalede Cipralex ne zaman etki eder ?sorusunda soru cevap şeklinde cevap vermeyi planladım.

Cipralex ne zaman etki eder ?

Cipralex ilacının etkileri ile ilgili bilgileri aşağıdaki başlıklar altında bulabilirsiniz.

Cipralex etkin maddesi nedir ?

Cipralex ilacının etken maddesi essitalopram olup SSRİ grubu bir antidepresandır. Beyaz reçeteli olarak satılmaktadır

Cipralex etki mekanizması nasıl çalışır ?

Cipralex diğer SSRI grubu ilaçlar gibi mutluluk ve yaşam sevinci hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun hücreler tarafından emilmesini önlemek ve bu sayede serotonin aktivitesini artırmak suretiyle işlev görmektedir.

Cipralex etki mekanizması şu şekildedir:

Cipralex etken maddesi olan essitalopram presinaptik nöronda bulunan sodyuma bağımlı serotonin taşıyıcı proteine ​​bağlanarak işlev görmektedir.

Serotonin taşıyıcı protein serotonini sinaptik yarıktan presinaptik nörona geri alarak çalışır. Serotonin taşıyıcı protein , essitalopram tarafından inaktive edildiğinde, bu durum, sinaptik yarıkta serotonin miktarını artırmaktadır.

Serotonin veya 5-hidroksitriptamin (5-HT), ruh hali, algı, hafıza, öfke, saldırganlık, korku, stres tepkisi, iştah, bağımlılık ve cinsellik gibi çok çeşitli insan davranışsal süreçlerini modüle etmektedir.

Bunların gerçekleşmesi için kortikal, limbik, orta beyin ve arka beyin bölgeleri gibi beyin bölgeleri birden fazla serotonin reseptörü çalışmaktadır.

Beyinde 5-HT1A, 5-HT1B, 5-HT4, 5-HT6 ve 5-HT7 olmak üzere beş ana serotonin reseptörü vardır. Toplamda bilinen 15 serotonin reseptörü vardır ve bunlar merkezi sinir sistemi dışında da bulunmaktadır.

Cipralex hemen sakinleştirir mi?

Cipralex hemen sakinleştirmez. Yani ilacı alır almaz veya aldıktan birkaç saat sonra hastaya sakinleştirici bir etkisi olmayacaktır.

Cipralex uzun vadede hastaya sakinlik ve huzur verir ama bu etkiyi görmek için hastanın sabırlı olması gerekir.

Cipralex insanı mutlu eder mi ?

Cipralex mutluluk hormonu olan serotonin hormonunun aktivitesini artırır ama ilacın bu şekilde mutlu ettiğini söylemek uygun olmaz. Yani ilacı içer içmez keyif ve mutluluk veren bir madde değildir. Daha doğru ifade mutsuzluğu azaltmasıdır.

Hastanın mutsuzluğu alınca yaşama bağlılığı ve sorunlara karşı çözüm üretme ve kötü neticelere karşı direnme yeteneği geri gelir.

Psikolojik rahatsızlık tedavi edilince de hasta yeniden mutlu olabilecek düşünce yapısına kavuşur.

Yani Cipralex içince hemen mutlu edecek, keyif verici bir ilaç olmamakla birlikte psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmesi sebebiyle dolaylı olarak hastaları mutlu eden bir ilaçtır.

Cipralex etkisini kaç günde gösterir ?

Cipralex’in doruk plazma konsantrasyonuna ulaşma süresi yaklaşık 5 saattir. Kararlı durum plazma konsantrasyonlarına 1-2 hafta içinde ulaşılır.

Yani ilacı içtikten 5 saat sonra etki etmeye başlar ama bu etki çok cılız olduğu için hasta ilk günler bu etkiyi hissetmez. Cipralex’in etkisini hastanın hissetmeye başlaması için yaklaşık olarak 1-2 hafta geçmesi gerekir.

Tam kapasite etkisini göstermesi ise en az 4 haftayı bulmaktadır.

Cipralex etkili mi ?

Cipralex bazı antidepresanlara göre etkili, bazılarına göre ise etkisi daha zayıftır. Hastalara ilaç reçete edilirken en az yan etki ve organ hasarı ile yeterli etki elde edebilmek hedeflenmektedir. Cipralex’ten etkili olan antidepresanlar da olmakla birlikte bunların yan etkileri de daha fazla olabilmektedir.

Cipralex eğer uygun doz kullanılırsa, majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, OKB, panik bozukluk gibi rahatsızlıkları tedavi etmede yeterli olmaktadır.

Bununla birlikte hastanın Cipralex’ten yeterli verimi alabilmesi için sabırlı olması ve uzun süre beklemeyi göze alması gerekmektedir. Cipralex muczesi başlıklı makalede bu konuda yorumlara yer verilmiştir.

Cipralex etkileri nelerdir ?

Cipralex, etkilerini çabuk görebileceğiniz bir ilaç değildir. Hatta ilacın etkisini görene kadar geçen zamanda hastada kaygının artması, ruh halinin değişkenliğinin artması ve intihar eğilimi gibi ters etkiler görülebilmektedir.

Cipralex tam olarak etki etmeye başladığı zaman psikolojik rahatsızlıklara sebep olan olumsuz düşünceleri önemli derecede azaltır. Bu sayede beyin normal beyin fonksiyonlarını fırsatını bulur ve hasta yaşamını olumsuz düşüncelerin baskısı olmadan normal bir şekilde yaşamaya başlar.

Cipralex’in bazı etkileri şunlardır:

  • Kötü düşünceleri azaltır
  • Hareket isteğini artırır
  • Günlük faaliyetlere odaklanmayı artırır
  • Kaygıyı azaltır
  • Korku ve öfkeyi azaltır
  • Yaşam sevinci filizleri meydana getirir

Cipralex yan etkileri nelerdir?

Cipralex diğer SSRİ ilaçlarla benzer yan etkilere sahiptir. Bunlardan en yaygın iki tanesi baş ağrısı ve mide bulantısıdır. Çoğu hasta bu yan etkilerin geçici olduğunu beyan etmiştir.

Cipralex ayrıca, ağız kuruluğu, terleme, uyku bozuklukları, kalp ritmi bozulması, ateş, yorgun hissetme ve cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunu gibi yan etkilere sahiptir.

Bkz. Cipralex yan etkileri ne zaman geçer ?

Cipralex kaç ayda tedavi eder?

Tedavi süresi hastanın Cipralex tedavisine ne denli cevap verdiği ve psikolojik sorununun ne derece şiddetli olduğuyla ilgilidir.

İlacın etkisinin yeterli boyuta ulaşması için en az 4 hafta gerekmektedir. Tedavi süresi ise 3-6 ay, 1 yıl hatta yıllarca sürebilmektedir.

Hasta kendini iyi hissetmeye başlayınca doktor ne zamandır hastanın kendini tam olarak iyi hissettiğini soracaktır. Eğer aralıksız olarak eski şikayetler 6 aydır tekrarlanmadıysa hasta Cipralex’i bırakabilecek duruma gelmiş demektir.

Bu durumda kademeli olarak doz düşülerek ilaç bırakılır. Bkz. Cipralex nasıl bırakılır ?

Cipralex unutulursa ne olur?

Cipralex unutulursa, eğer henüz ertesi gün olmamış ise yani sabahki dozu aynı günün akşamı hatırladıysanız, hatırladığınız zaman unuttuğunuz dozu alabilirsiniz.

Fakat ilacı almayı gece veya ertesi gün hatırladıysanız unuttuğunuz dozu atlamanız gerekir.

Eğer Cipralex unutulursa bir süre sonra yoksunluk şikayetleri başlar. Bu durumda aşağıdaki şikayetlerden bazılarını yaşayacaktır:

Sersemli, denge kaybı, baş dönmesi, karıncalanma, baş bölgesinde elektrik şoku hissi, terleme, uyku sorunları, duygusallık, sinirlilik, ishal-kabızlık gibi bağırsak sorunları, bulantı, kaygının artması, kafa karışıklığı.

Cipralex fazla alınırsa ne olur?

Cipralex fazla alınırsa, sersemlik, titreme, ajitasyon, nöbet geçirme, bulantı, kusma, kalp ritminin bozulması, tansiyon düşmesi gibi etkiler görülebilmektedir.

Cipralex böbreklere zarar verir mi?

Cipralex idrar ile atılmaktadır. Bu nedenle böbreği yoran bir ilaçtır. Eğer hasta dikkatli olmaz ise uzun vadede böbreklere zarar verebilir. Böbreklere zarar görmemesi için ilaç doz kullanılmalı ve ilaç etkileşimlerine karşı dikkatli olmalıdır.

Cipralex gece içilir mi?

Eğer geceleri uyku sorunlarına veya şiddetli kabuslara neden olmuyor ise akşam vakti Cipralex içilebilir. Fakat gece yatıp biraz uyuduktan sonra Cipralex’i unuttuğunuz aklına gelirse içmeyiniz.

Cipralex ates yapar mı?

Cipralex’in yan etkiler arasında ateş bulunmaktadır.

Cipralex ikiye bölünür mü?

Cipralex ilacının ortasında ikiye bölmek için çentik bulunmaktadır. Bu sebeple parmak uçlarıyla kenarlarından bastırılınca ilaç kolayca ortada ikiye bölünebilmektedir.

cipralex-10 mg

Cipralex yorgunluk yapar mı ?

İlacı ilk kullanmaya başlayınca Cipralex yorgunluk yapabilir fakat bir süre sonra yorgunluk şikayetleri azalmaktadır.

Cipralex uyku yapar mı ?

Cipralex bazı hastalarda uyku yapmaktadır. Bazılarında ise uyku kalitesini düşürmektedir.

Bkz. Cipralex kilo yapar mı ?

Cipralex etkisi ne zaman geçer ?

Cipralex i eğer boşalma süresinin uzatılması için kullanıyorsanız etkisi maksimum olarak 6-10 saat sonra geçecektir.

Cipralex’i psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için kullanıyorsanız yarattığı etkinin tamamen kaybolması birkaç haftayı bulabilmektedir.

Cipralex nasıl bırakılır?

Cipralex doktorun öngöreceği dozlarda, yavaş yavaş doz düşümü yapılarak bırakılır. Örneğin günde 20 mg kullanan biri 5 günde bir 5 mg eksilterek bırakabilir veya önce 10 mg’ya düşürüp bir hafta sonra 5’ye düşürülerek bırakabilir.

Daha detaylı anlatım için bkz. Cipralex nasıl bırakılır?

Cipralex cinsel isteksizlik yapar mı?

Cipralex cinsel isteksizlik yapabilir, bunun tam tersine cinsel isteği de artırabilir. Şöyle ki;

Cipralex genel olarak libidoyu düşüren bir etkiye sahiptir. Bununla birlikle psikolojik rahatsızlık yaşayan kişilerde libido çoğunlukla düşük durumdadır ve rahatsızlığından kurtulunca cinsel isteğini artması mümkündür.

Dolayısıyla Cipralex’in cinsel isteksizlik yapması veya yapması hastasına göre değişir. Bazı hastaların düşük libidolarını düşürür, bazılarınınkini yüksekse de düşürür. Bazılarını hiç etkilemez. Bazılarına etki etse de bir süre etkisi azalır. Bazılarının libidosu önceden de düşüktür , kafa yapısı düzelince yükselebilir.

Bu konuda çok sayıda ihtimal bulunmaktadır..

Cipralex adet düzensizliği yapar mı?

Cipralex serotünin hormonunu etkilediği için adet düzensizliği yapabilir. Fakat bir çok hasta bu tür bir sorun olmamakta veya olsa da vücut ilaca alışınca sorun olmaktan çıkmaktadır.

Cipralex bağımlılık yapar mı ?

Cipralex bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir fakat bazı hastaların ilaç kullanmazsam kötü olurum düşüncesiyle bu ilaca bağlandıkları olmaktadır.

Cipralex reçeteli mi ?

Cipralex beyaz reçeteli bir ilaçtır. Eczanalerde reçeteyle satılır, internette veya eczane dışında satılmaz. Bununla birlikte reçeteye yazılmadan da eczaneden satın almak mümkündür.

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Cipralex mucizesi başlıklı makalemizde Cipralex gündüz mu gece mi alınmalı, Cipralex kullananlar ve Cipralex kullananlar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir