Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Cipralex kilo yapar mı ?

Cipralex kilo yapar mı ?

admin admin -
38 0
Cipralex kilo yapar mı

Antidepresan kullanmanın en yaygın yan etkilerinden biri kilo aldırmasıdır. Bu makalede Cipralex kilo yapar mı ? sorusuna cevap verilecektir.

Maalesef antidepresanların kilo aldırmak gibi kötü bir özelliği bulunmaktadır. Hepsi öyle değildir ama bir çoğu hastada kilo artışına sebep olmaktadır.

Cipralex serotonin hormonu üzerinde etkili olan bir ilaç olup bu hormonun görevlerinden bir tanesi de vücut kilosunu ayarlamaktır.

Cipralex kilo aldırır mı ?

Cipralex essitalopram etken maddeli, beyaz reçeteyle satılan hafif etkili bir anti depresandır. SNRİ isimli bir ilaç grubunun üyesidir.

SNRİ nedir ?

SNRİ “serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri” nin kısaltması olup depresyon tedavisinde etkili olan bir ilaç sınıfıdır. SNRI grubu ilaçlar bazen anksiyete bozuklukları ve uzun süreli (kronik) ağrı, özellikle sinir ağrısı gibi diğer durumları tedavi etmek için de reçete edilmektedir.

SNRI’ler nasıl çalışır?

SNRI grubu ilaçlar, beyin hücreleri arasında iletişim kurmak için kullanılan kimyasal habercileri (nörotransmiterler) etkileyerek depresyon ve kontrol edilemez aşırı kaygı, korku, üzüntü sorunları hafifletmektedir.

Peki bunu nasıl yapar ?

SNRI’ler, beyindeki nörotransmiterler serotonin ve norepinefrin yeniden emilimini (geri alımını) bloke eder. Bu sayede bu hormonlar daha uzun süre aktif kalarak işlevlerini sürdürürler.

SNRİ grubu ilaçların yaygın görülen yan etkileri aşağıda yer almaktadır:

  • Mide bulantısı
  • Ağız kuruluğu
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Aşırı terleme
  • Yorgunluk
  • Kabızlık
  • Uykusuzluk
  • Cinsel istekte azalma,
  • İştah kaybı

Cipralex kilo aldırır mı verdirir mi ?

Cipralex’in kilo aldırma veya verdirme etkisi serotonin hormonunu etkilemesiyle alakalıdır. Vücudumuzuzdaki serotoninin çoğu (yaklaşık %90’ı) aslında beynimizde değil bağırsaklarımızda bulunmaktadır.

Bağırsaklar vücudumuzun serotonin ihtiyacının  neredeyse tamamını üretmektedir. Sağlıklı sindirimi desteklemek için serotonin gereklidir.

Serotonin hormonunun başlıca görevleri aşağıda başlıklar halinde sayılmaktadır:

Ruh halini düzenler

Serotonin’in beyin üzerindeki etkileri, vücuttaki başrolü olarak kabul edilebilir. Ruh halini düzenlemeye yardımcı olduğu için, serotonin genellikle vücudun doğal “iyi hissetme” kimyasalı olarak adlandırılmaktadır.

Serotonin’in ruh hali üzerindeki etkisi, genellikle depresyon, anksiyete ve diğer duygudurum bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçların hedefi olmasının da nedenidir.

Antidepresan grubu ilaçlar serotonin seviyesini artırarak işlev görmektedirler.

Sindirim sistemine katkı sunar

Serotonin, normal bağırsak işlevine katkıda bulunmakta ve doyduğumuzu anlamamıza yardımcı olmak için yemek yerken iştahımızı azaltmaktadır. Ayrıca bağırsakta koruyucu bir rol oynamaktadır.

Örneğin, tahriş edici veya toksik etkili bir gıda tüketildiğinde bağırsaklar buna daha fazla serotonin üretmek suretiyle yanıt vermektedir.

Serotonin hormonu toksik etkili yiyeceklerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlamaktadır.

Uyku düzenini sağlayan etkenlerden biridir

Serotoninin uykudaki rolünün tam doğası hala araştırılmaktadır, ancak ne zaman, ne kadar ve ne kadar iyi uyuduğunuzu etkilediğine inanılmaktadır. Serotonin bu görevleri tek başına düzenlemez; dopamin gibi diğer nörotransmitterler de önemli bir rol oynar.

Melatonin adı verilen bir hormon da uyku döngüsünün düzgün çalışması için kritik öneme sahiptir. Vücudumuzun melatonin yapmak için serotonine ihtiyacı vardır, bu nedenle yeterli serotonine sahip olmamak (veya çok fazla olması) uyku düzenini ve kalitesini etkilemektedir.

Beynimizin uykuya daldığınız zamanı kontrol eden, uyku düzeninizi düzenleyen ve bizi uyandıran belirli alanları vardır. Beynimizin uykuyu düzenlemekten sorumlu olan kısımlarında ayrıca serotonin reseptörleri bulunmaktadır.

Örneğin, serotonin beyinde nerede salındığına bağlı olarak ya uykuya dalmamıza yardımcı olabilir ya da uyumamızı engelleyebilir.

Kanın pıhtılaşmasına katkı yapar

Bir kesik gibi herhangi bir doku hasarımız olduğunda, kanımızdaki trombosit hücreleri yaranın iyileşmesine yardımcı olmak için serotonin salgılar. Artan serotonin seviyeleri, dolaşım sisteminin küçük arterlerinin (atardamarlar olarak bilinir) daralmasına neden olur. Küçüldükçe kan akışı yavaşlar.

Bu daralma (damar daralması olarak bilinir) ve yavaşlayan kan akışı, kanın pıhtılaşmasının iki önemli unsurudur; yara iyileşme sürecinde çok önemli bir adımdır.

Kemik yoğunluğunu ayarlar

Bilimsel çalışmalar, serotonin düzeylerinin kemik yoğunluğunu (kemiklerinizin gücünü) etkileyebileceğini göstermiştir. Araştırmalar, bağırsakta dolaşan yüksek serotonin düzeylerinin, düşük kemik yoğunluğu ve osteoporoz gibi durumlarla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Araştırmalar, SSRI ilaçlarının azalmış kemik mineral yoğunluğu ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Düşük kemik yoğunluğu, sizi daha fazla kırık riski altına sokar.

Bir antidepresan almanın kemik yoğunluğunuzu nasıl etkileyeceği konusunda endişeleriniz varsa, ilacınızı almayı bırakmayın. Ailenizde osteoporoz öyküsü olması veya sigara içmek gibi diğer risk faktörleri hakkında sağlık uzmanınızla konuşarak başlayın.

Cinsel İşlev

Serotonin ruh halini değiştirmenin yanı sıra cinsel duyguların sıklığını ve yoğunluğunu da etkileyebilir.

Serotonin seviyelerini artıran bazı antidepresanlar libido üzerinde etkili olabilir , çünkü yüksek serotonin seviyeleri cinsel istekte azalma ile ilişkilendirilmiştir.

Serotonin’in libido üzerindeki etkisi de bir şekilde dopamin ile olan ilişkisi ile ilgilidir. Örneğin, hipoaktif cinsel istek bozukluğu (HSDD) olan kadınlarla ilgili 2017 yılında yapılan bir araştırma, durumun semptomlarının artan serotonin aktivitesi ve azalan dopamin aktivitesi ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

Cipralex kilo yapar mı  SONUÇ

Cipralex ilacının yaygın görülen yan etkileri arasında kilo artışı da bulunmaktadır. Bazı kişilerde ise tam tersine kilo kaybına sebep olmaktadır.

Cipralex’in kilo aldırma sebebinin bu ilacın metabolizma ve iştahı etkilemesi olduğu düşünülmektedir.

Bununla birlikte kilo alımını bir çok faktör etkilemektedir. Örneğin Cipralex kullanan hastalarda diyet yapma veya egzersiz yapma isteği de düşük olmaktadır.

Ayrıca Cipralex’in kilo aldırması kaçınılmaz bir durum değildir, hasta isterse bu durumun önüne geçebilir.

Cipralex kullanırken kiloyu korumak mümkündür. Bunun için;

Bir diyet ve egzersiz planı yapın, gerekirse bu konuda uzmanlardan yardım alın.

Yediklerinize dikkat edin, daha yavaş yiyin.

Cipralex kilo yapar mı, kullanıcı yorumları

M.B. (43 yaşında erkek, şoför) “4 yıl boyunca anksiyete sorunlarım için Cipralex kullandım. Kilo aldırmıyor, güvenle kullanabilirsiniz.”

T.K. (19 yaşında, kadın, işsiz) “6 aydır Cipralex kullanıyorum, kilo aldırmak bir yana zayıflattı.”

M.A. (32 yaşında, kadın, ev hanımı) “OKB sorunum nedeniyle 2 yıldır Cipralex kullanmaktayım. Cipralex benim kilo alabilmemi sağladı. Daha önceden 54 kiloydum. Boyum 1.64. En azından 60 kiloya çıkabilmek için daha önce çok çalışmıştım ama bir türlü kilo alamamıştım.

Ben de Obsesif bozukluk hastalığı var. Sürekli ellerimi yıkıyor ve günde birkaç kez duş alıyorum. Belki sürekli temizlik yapmam kilo almamı engelliyordu bilemiyorum, çünkü gün içinde sürekli hareketliyim, temizlik yapmadan duramıyordum. Cipralex hem OKB mi tedavi etti hem de bir miktar kilo almamı sağladı. Şu an 61 kiloyum.”

C.T (48 yaşında, kadın, memur) “Daha öncden başka bir antidepresan kullanmıştım ve o beni ciddi derecede şişmanlatmıştı. Doktorumdan ilacımı değiştirmesini rica ettim bana Cipralex reçete etti.

Cipralex diğerleri kadar kilo aldırmıyor. Kullanırken 2 ayda 1 kilo aldım.”

O.K. (33, erkek, garson) “Eskiden beri kilolu biriyim.  Boyum, 1.72, kilom 96. Cipralex kullanmadan önce her ay olmasa da 2-3 ayda bir 1 kilogram civarı alıyordum. Çünkü mutsuzluğumu yiyerek geçiştirmeye çalışan biriyim.

Cipralex bu konuda faydalı oldu. Kaygılarımı azalttı, bir miktar iştahımı da azalttı. Şu an Cipralex sayesinde kilom dengede.”

Depresyonda mısınız, anksiyete sorunlarınız mı var yoksa geleceğe umutsuz mu bakıyorsunuz. ? Aşağıdaki testler size fikir verecek !

Anksiyete testi

Depresyon testi

Umutsuzluk testi

Bir önceki yazımız olan Cipralex mutluluk verir mi ? başlıklı makalemizde Cipralex mutluluk, Cipralex mutluluk verir mi ve Cipralex nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir