Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Atarax zararları

Atarax zararları

admin admin -
14 0
Atarax zararları

Atarax ilacı ülkemizde yaygın kullanılan ilaçlardan biridir. Bu makalede Atarax zararları hakkında bilgi vereceğim. Bir ilaca başlarken genelde faydalarına odaklanıyoruz ama dikkatsiz kullandığımız zaman ilaçların zararları da olabilmektedir.

Atarax ilacı fazla yan etkisi olmayan bir ilaç gibi gözükse de eğer kullanma talimatına aykırı hareket edilirse zararları ölümcül olabilecek boyuta ulaşabilmektedir.

Atarax zararları

Atarax ilacının zararlarını maddeler halinde saymaya çalışacağım:

Atarax ilacının kalp ritmine olan zararı

Atarax ilacı kalp ritmini etkilemektedir. Eğer hastada daha evvelden kalp ritim bozukluğu, ritim düşüklüğü veya “QT aralığı uzaması” gibi bir sorun yok ise Atarax’ın bu konuda bir sorun yaratacağını zannetmem ama bu türden sorunu var ise sorunu kötüleştirebilir. (Makalenin ilerleyen kısımlarında “QT aralığı uzaması” sorunu hakkında bilgi verilecektir.)

Sorun şu ki bir çoğumuzda kalp ritim bozukluğu az veya çok olabiliyor ve biz bunun farkında olmayabiliyoruz. Kalp rahatsızlıkları ancak bir sorun yaşanıp hastaneye gidince anlaşılmaktadır.

Bir çoğumuz farkında olmadan bir takım kalp sorunları ile birlikte yaşarız. Esasen kalbin saat gibi tıkır tıkır çalışması herkeste olan bir şey değil. Sağlıklı görünen bir çok bireyde ufaktan kalp ritim sorunları olabiliyor ve bu sorun yaşamına müdahale etmeden yıllarca devam edebiliyor.

Atarax gibi bir ilaca başladığınız zaman sizde ufaktan bir kalp ritim problemi var ise bu gün yüzüne çıkabilecektir. Genellikle bu durum Atarax’ı uzun süre kullanınca veya yüksek doz kullanınca ortaya çıkmaktadır.

Atarax sakinleşme sağlayan bir ilaçtır. Heyecanı azaltması bir takım faydalar sağlıyor. Örneğin ameliyat önceki kaygıları gideriyor veya sinir, stres, korku gibi sebeplerle ciltte çıkan kurdeşen ve sivilce görünümlü yaraları engelliyor.

Fakat Atarax işlevini kalp ritmini sakinleştirerek yaptığı için bir bakıma kalbin çalışmasına etki etmekte ve hastada kalp atışları zaman zaman düzensiz oluyorsa ilaç bu düzeni daha da bozabilmektedir.

*HEMEN OKU: Atarax antidepresan mı ?

Atarax ilacının kullanma talimatının “aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” kısmında “aile kalp problemleri nedeniyle ani ölüm varsa” diye bir kısım bulunmaktadır.

Yani ailenizde, yakın akrabalarınızda kalp hastalığı var ise, aniden kalpten göçüp gidenler var ise Atarax kullanmanız sizi sevdiklerinizden ve bu alemden tamamen koparabilir.

İlaç basit mahiyette görünüyor ama canınızı alma potansiyeli bulunuyor.

Atarax ilacının somnolans a neden olması

Atarax ilacı kaygı, heyecan ve korkuyu gideren bir ilaçtır. Fakat sedatif etkileri nedeniyle somnolans denilen bir sağlık sorununa yol açabilmektedir.

Somnolans kelimesini Türkçe’ye uyuşukluk, uyku isteği, uyuklama gibi kelimelerle çevirebiliriz. Yorgunluk kaynaklı uyuklama ile somnolans hali arasındaki farkı şu şekilde açıklayabiliriz:

Somnolans , bireyin bilişsel olarak zarar görebileceği ve dikkat etme yeteneğinden yoksun olabileceği bir uykululuk durumu olarak karakterize edilmektedir.

Yorgunluk ise uyku halinde görülen bilişsel bozukluk olmaksızın zihinsel ve/veya fiziksel tükenmenin yanı sıra düşük enerji ile karakterizedir .

Uyku hali hareketsizlik ve dinlenmeyle artar ve bunu genellikle uyku takip eder. Araç kullanmak gibi dikkat ve uyanıklığın gerekli olduğu bazı durumlarda tehlikeli olabilir.

Atarax ilacı somnolansa sebep olduğu için araç kullanırken uyuyakalıp kaza yapma, makine kullanırken dikkatsizlik veya kendini yaptığı işe verememe gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Çoğunlukla eğer Atarax ilacı uygun dozda kullanılırsa ciddi manada uyuşukluk yapmaz. Fakat yine de bu bir risktir. Her zaman araç ile aldığınız yolda Atarax nedeniyle göz kapaklarınız kapanırsa trafik kazası yapabilirsiniz.

Atarax ilacının zararlarından biri budur. “Ben araç başında uyumam” diyenlerin bile dikkatli kullanması gereken bir ilaçtır.

Atarax ilacının diğer zararları

  • Eğer kas spazmı, nöbet geçiren biriyseniz Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer dar açılı glokom (bir göz sorunu) sorununuz var ise Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer yaşınız gereği prostat büyümesi var ise Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer astım hastasıysanız Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer mesane çıkışında tıkanıklık yaşıyorsanız Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer kas zayıflığı sorununuz var ise Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer demans hastalığınız var ise Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer kronik kabızlık şikayetleriniz oluyorsa Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Eğer astım şikayetiniz var ise Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Karaciğer ve böbrek rahatsızlığınız var ise Atarax durumunuzu kötüleştirebilir.
  • Porfiri hastası iseniz Atarax kullanamazsınız.
  • Hamile iseniz Atarax kullanamazsınız.
  • Emzirme dönemindeyseniz Atarax kullanamazsınız.
  • Vücudunuzdaki tuz seviyesi düşükse Atarax kullanamazsınız.

Atarax yan etkileri

Atarax ilacının yaygın görülen yan etkileri arasında uyuklama hali, sedasyon, başağrısı,  halsizlik, ağız kuruluğu gibi etkiler bulunmaktadır. İlacın yaygın olmayan yan etkileri ise şu şekilde sayılabilir:

Aşırı huzursuzluk hali (Ajitasyon) – Zihin karışıklığı (Konfüzyon) – Sersemlik hissi – Uykusuzluk – Titreme – Bulantı – Kırıklık – Ateş  – Aşırı duyarlılık – Oryantasyon bozukluğu – Varsanı, gerçekte olmayan şeyleri görmek veya duymak (Halüsinasyon) – İstem dışı kas kasılmaları (Konvülsiyon) – İstemli hareket etmede güçlük (Diskinezi) – Gözde uyum bozukluğu (Akomodasyon bozukluğu) – Bulanık görme – Dakikadaki kalp atım sayısının (nabzın) normalin üstüne çıkması (Taşikardi) – Kan basıncında düşme (Hipotansiyon) – Kabızlık – Kusma – Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik – Kaşıntı – Eritamatöz (kızarık) döküntü – Makülopapüler (küçük benekli kabartılı) döküntü – Kurdeşen (Ürtiker) – Cildin üst tabakasının yangısı (Dermatit) – İşeyememe sonucu mesanede aşırı idrar birikmesi (İdrar retansiyonu) Çok seyrek: – Anafilaktik şok 8 – Bronşların geçici olarak daralması (Bronkospazm) – Anjiyonörotik ödem (Eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudakların şişmesi ya da özellikle ağız veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmelerinde) – Terleme artışı – Sabit ilaç erüpsiyonu (Döküntü) – Ani başlayan ve ateşle birlikte tüm vücutta irinli deri kabarcığı oluşan deri hastalığı (Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis) – Kabarcık oluşturabilen ve küçük hedef tahtaları gibi görünen (Merkezinde koyu lekeler, etrafında daha açık renk bir alan ve dış kısmında koyu bir halka) cilt döküntüsü (Multiform eritem) – Kabarcıkların ve özellikle ağız, burun, göz ve genital bölge çevresinde deri soyulmasının eşlik ettiği yaygın döküntü (Stevens-Johnson sendromu)

Atarax ilacı ile birlikte kullanılmaması gereken ilaçlar

Atarax ilacının en fazla zararlarını, bu ilacı, kullanmamanız gereken bir ilaçla birlikte kullanırsanız karşılaşırsınız.

Atarax ilacını aşağıda sayılan ilaç grupları ile birlikte kullanmayınız:

  • Bakteriyel enfeksiyon ilaçları (ör. eritromisin, moksifloksasin, levofloksasin)
  • Mantar ilaçları (ör. pentamidin)
  • Kalp ritim ilaçları (ör. kinidin, disopiramid, amiodaron, sotalol)
  • Pisikoz ilaçları (ör. haloperidol)
  • Depresyon ilaçları (ör. sitalopram, essitalopram)
  • Mide bağırsak bozukluğu ilaçları (ör. prukaloprid)
  • Alerji ilaçları
  • Sıtma ilaçları (ör. meflokin, hidroksiklorokin)
  • Kanser ilaçları (ör. toremifen, vandetanib)
  • Şiddetli ağrıkesiciler (metadon)

 

Uyarılar:

Eğer alerji testi yaptıracaksanız bir hafta önceden Atarax ı kesmeniz gerekmektedir.

Atarax etken maddesi olan hidroksizin karaciğerde bazı enzimleri inhibe ettiği için yüksek doz kullanılırsa bazı karaciğer enzimleri ile parçalanan ilaçların etkilerini değiştirebilmektedir.

Atarax eğer sara ilacı (fenitoinin) ile birlikte kullanılırsa bu ilacın etkisini azaltır.

Ülser ilaçları (simetidin) Atarax’ın etkisini artırabilir.

Atarax monoamin oksidaz inhibitörleri grubu ilaçlarla birlikte kullanılmaz.

Atarax göz tansiyonu ilacının etkisini azaltır.

 

QT aralığı uzaması nedir ?

Kalp attıktan sonra yeniden atması için kısa bir süre güç toplaması denir. Bu süre sağlıklı kişilerde yaklaşık olarak hep aynıdır ve kalp atışı periyodik olarak devam eder.

Kalbin atmasından diğer bir atmasına kadar olan güç toplama süresi QT aralığı denir. Bazı kişilerde bu süre uzun olur. Buna QT aralığı uzaması denir. QT aralığının uzun veya kısa olması istenmez.

QT uzaması kalıcı mıdır ?

QT uzaması geçici de olabilir, kalıcı da olabilir. Atarax gibi ilaçlar QT uzaması sorununu kötü etkilerler.

QT uzaması nedenleri

Vücutta bazı maddeler eksik ise veya kalp bazı fonksiyonları yerine getirirken zorlanıyorsa QT uzaması olabilmektedir. Ayrıca Atarax gibi bazı ilaçlar da QT uzaması yapabilmekte veya varsa durumu kötüleştirebilmektedir.

Bu makalede Atarax ilacının zararlarından bahsettik ama ilacın mahiyeti, ne işe yaradığı, ne işe yaramadığı, ne amaçla reçete edildiği, nasıl kullanılacağı gibi bilgilere değinemedik. Aşağıdaki makalede bunları bulabilirsiniz:

İlgili yazı : Atarax 25 mg uyutur mu ?

Bir önceki yazımız olan Laroxyl migren tedavisinde kullanılır mı ? başlıklı makalemizde Laroxyl baş ağrısına iyi gelir mi, Laroxyl migren ve Laroxyl migren tedavisinde kullanılır mı hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir