Anksiyete ve alkol, halk arasında sıklıkla ilişkilendirilmektedir. İnsanlar, anksiyetelerini, streslerini azaltmak için alkol tüketmeyi tercih ederler ancak kronik alkol bağımlılığı anksiyeteye neden olabilir.

ALKOL KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞI

Alkol, tüm dünyada en yaygın şekilde tüketilen içecek türlerinden biridir. Neredeyse tüm dünyada tüketimi legaldir, sadece ülkeden ülkeye tüketim yaş sınırı mevcuttur. İnsanlar genelde, bir şeyleri kutlamak ya da kaygılarını, sıkıntılarını,stres seviyelerini azaltmak için alkol kullanmayı tercih ederler.

Alkolün ilk etkileri, vücuda girdikten 10 dakika sonra vücutta hissedilmeye başlar. Alkol tüketimi artıkça, kişinin kanındaki alkol oranı artar. Bu alkol oranı arttıkça, kişi alkolün etkilerinden çok daha fazla etkilenmeye başlar. Bu etkiler:

  • Konuşma kayması
  • Hafıza sorunu
  • Tutukluk
  • Fonksiyonlarda zorlanma

Çok daha fazla alkol tüketildikçe, alkol zehirlenmeleri meydana gelebilir. Temel olarak kişi, komaya girecek, hatta ölüme sebep olabilecek kadar alkol tüketebilir ve bu da alkolün aşırı tüketiminin nelere sonuç olabileceğini gösterir.

Alkolizm, sıklıkla alkol tüketiminin aşırı derecede artması ve kontrol edilemez duruma gelmesiyle oluşur.

ANKSİYETE

Anksiyete, bir çok insanın hayatının bir parçasıdır. Bazen, bazı durumlarda kaygılanır, endişe duyarız; bu oldukça normaldir. Vücudumuzun doğasında bazı tür olaylara karşı kaygı duymak vardır ancak bu kaygı durumu engellenemez, aşırı hale geldiyse; fiziksel semptomlar ortaya çıkardıysa, günlük yaşamımızı ciddi derecede etkilemeye başlamışsa, anksiyete tehlikeli bir hal almış demektir.

Anksiyete Belirtileri

  • Devam eden rahatsızlık-yorgunluk
  • Konsantrasyon problemi
  • Kas ağrıları
  • Sinirlilik
  • Uyku problemleri

BAĞLANTI

Bazı insanlar, anksiyeteyi azaltmak için alkole başvururlar. Alkol, bir yatıştırıcı ve iç karartıcıdır. Kandaki alkol oranı artıkça, kişi o hızda gevşemeye devam eder.

Ancak, anksiyeteyi azaltmak için kullanılan alkol taktiği, çoğunlukla geri tepen bir stratejidir.

Uzun süreli anksiyeteyi azaltmak için kullanılan alkol ve onun sonucunda oluşacak olan alkol bağımlılığı; zihinsel bir sağlık bozukluğudur.

Sosyal Anksiyeteli insanların %20’sinin alkol ve alkol bağımlılığı sorunuyla uğraştığı, günümüzde yapılan araştırmalarda tespit edilmiş bir gerçektir. Alkol, anksiyeteyi geçici olarak azaltsa da orta derecede kullanımda dahi anksiyeteyi artıracak ve ertesi günlere de sirayet edecektir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi; alkolizm, maddeye fiziksel bağımlılıktır. Alkol, kişinin vücudundan çıktığında geri çekilme semptomlarına neden olur. Titreme,bulantı,terleme ve taşikardi(kalbin hızlı atması) gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Ekstra olarak, alkolden yoksun yaşamaya başlayan kişi, anksiyete ve alkol bağımlılığı arasında başka bir tepki gösterir.

 

 

Bir önceki yazımız olan Anksiyete Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer başlıklı makalemizde anksiyete bozukluğu belirtileri, anksiyete bozukluğu durumunda ne yapılmalı ve anksiyete çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir.

admin

View Comments

Son Postlar

Dideral nabzı ne kadar düşürür ?

Bu makalede Dideral nabzı ne kadar düşürür diye soranlara cevap niteliğinde bilgiler vereceğim. Kalp hayati…

12 saat ago

Citoles yan etkileri ne zaman geçer ?

Citoles ilacının yan etkilerinin çoğu iki hafta içinde geçmektedir. Bu ilacı kullananlarda ilk birkaç gün…

2 gün ago

Citoles 10 mg yan etkileri yorumlar

Bu makalede Citoles 10 mg ilacını kullananların hangi yan etkileri gördüğünü açıklayacağım. İlacın kullanma talimatında…

2 gün ago

Citoles nasıl bırakılır ?

Citoles ilacını bırakırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey hastanın bu ilacı bırakma zamanını doğru…

2 gün ago

Citoles kalp krizi riskini artırır mı?

Kalp rahatsızlığı olanların Citoles ilacını daha dikkatli kullanması gerekmektedir. Bu makalede "Citoles kalp krizi riskini…

3 gün ago

Citoles unutkanlık yapar mı?

Bu makalede Citoles unutkanlık yapar mı sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Antidepresan ilaç kullananlarda geçici olarak…

4 gün ago

This website uses cookies.