Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

admin admin -
43 0

İlaçlar bazı özelliklerine göre ayrılmış ve farklı renklerdeki reçetelere yazılmaktadır. İzlemeye tabi olmayan ilaçlar beyaz reçeteye yazılır. Kan ile ilgili ürünler ise turuncu veya mor reçeteye yazılmaktadır.

Bunların dışındaki iki grup ise yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçlardır. Devlet kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçları izlemektedir. Yani ülkeye girişini çıkışını, depolardan eczanelere dağılımını, eczanelerde satışını vs. sürekli izlemektedir.

Herhangi bir eczacı reçete aramadan bir hastaya kırmızı veya yeşil reçete gerektiren bir ilacı reçetesiz satmaya kalksa mesleki açısından başı belaya girecektir. Bu sebeple eczacılar hastalar tarafından tehdit edilseler bile ilgili uzmanı tarafından reçete edilmemiş bir yeşil, kırmızı reçeteli ilacı satmamaktadır.

Kırmızı ilaçları satın alırken reçete ettirme zorunluluğu olması nedeniyle hastalar tarafından aile hekimlerine kırmızı reçeteli ilaçları reçete ettirme ısrarı olabilmektedir.

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Aile hekimleri bir çok yönden devlet hastanelerinin yükünü azaltmaktadır. Özellikle kronik olarak kullanılan ilaçları sırf reçete ettirmek için devlet hastanelerine gitmek mecburiyetinde kalan hastalar için kendisine en yakın aile hekimine gitmek daha kolay gelmektedir.

Bununla birlikte aile hekimlikleri noter gibi çalışan bir müessese değildir. Mevzuat ve etik ilkeler gereği hastaların her talebini yerine getirememekte, bazen istenilen ilacı reçete etmek yerine ilgili uzmanına sevk etmeyi tercih edebilmektedirler.

Günümüzde aile hekimlerinin ilaç reçete etme yetkisi epey geniştir. Fakat sınırsız değildir. Özellikle konu kırmızı reçete olduğunda aile hekimleri daha dikkatli davranmaktadırlar.

Kırmızı reçete ne demek ?

Kırmızı genel olarak dikkat çekmek için kullanılan bir renktir. Örneğin itfaiye arabaları ve yasak işaretleri genellikle kırmızı renktedir.

Reçete konusunda da kırmızı reçete beyaz reçeteye göre daha dikkatli ilaç yazılması gereken bir reçete grubudur.

Kırmızı reçeteye narkotik etkisi olan yani uyuşturucu etkisi olan ve bağımlılık yapabilen ilaçlar reçete edilmektedir.

Kırmızı reçeteli ilaçlar çoğunlukla uyuşturucu ve kuvvetli ağrı kesici özelliği olan ilaçlardır. Fakat dikkat eksikliği ilaçları gibi uyarıcı etkili ilaçlar da kırmızı reçeteye yazılmaktadır.

Bilindiği üzere uyuşturucu madde kullanmak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de suçtur. Madde bağımlıları ihtiyaç duydukları uyuşturucu içerikli ilaçları temin edebilmek için aile hekimlerine sahte hastalıklar uydurabilmektedirler.

Bu sebeple kırmızı reçeteli ilaç reçete ettirmek için hasta beyanı yeterli değildir.

Kırmızı reçeteli ilaçlar hangi rahatsızlıklar için reçete edilmektedir ?

Kırmızı reçeteli ilaçlar kuvvetli uyuşturucu, ağrı kesici özellikte olduğundan hafif ve orta dereceli ağrı kesici ilaçların yeterli olmadığı durumlarda kullanılmaktadır.

Örneğin aşırı ağrı çeken kanser hastalarına, ameliyat olanlara (öncesi veya sonrası) veya uzvu kesilen hastalara, doğum sancısının yüksek olacağı beklenen kadınlara reçete edilmektedir.

Kırmızı reçeteli ilaçların diğer bir kullanım alanı ağır derecede psikolojik sorunu olan hastalardır. Bu hastaların kendilerine veya başkalarına zarar vermemesi için sakinleştirme, yatıştırma, uyuşturma etkisi kuvvetli olan kırmızı reçeteli ilaçlar reçete edilmektedir.

Kırmızı reçeteye uyarıcı etkisi olan merkezi sinir sistemini etkileyen  ilaçlar da dahildir. Örneğin dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) hastalarına da kırmızı reçeteli ilacalar reçete edilmektedir.

Kırmızı reçeteli ilaçları hangi doktorlar yazabilir ?

Kırmızı reçeteli ilaçları uzman hekimler ile üniversite ve araştırma hastanelerinde ilgili branşlarda ihtisas yapan asistanlar reçete edebilirler. Pratisyen hekimler kırmızı reçeteli ilaç reçete edemez.

Kırmızı reçeteli ilaç reçete ederken branş ayrımı bulunmamaktadır. Bir çok kişi kırmızı reçeteli ilaçları sadece psikaytrların reçete edebileceğini zanneder ama öyle değildir. Gereklilik arzettiğinde anestezi uzmanları, kadın doğum doktorları, onkologlar, nörologlar vs kırmızı reçeteli ilaç reçete edebilir.

Eğer sebepsiz veya gerekçesi oluşmadan bir branş uzmanı kırmızı reçeteli ilaç reçete ederse ona mesleki açıdan ceza verebilir. Hatta adli kovuşturma dahi geçirebilir.

Aile hekimi kırmızı reçete edebilir mi, edemez mi ?

Aile hekimlerinin kırmızı reçeteli ilaç yazma yetkisi bulunmaktadır. Fakat bu bazı şartlara bağlıdır:

Öncelikle kırmızı reçeteli ilaç Kırmızı ve yeşil reçete prosedürüreçete edilecek hastaya daha evvelinden ilgili uzman doktoru tarafından kırmızı reçeteli ilaç kullanmasını gerektiren bir rahatsızlık tanısı konulmuş olması gerekir.

İkinci olarak hastanın kırmızı reçeteli ilaç raporunun olması gerekir. Eğer hastanın kırmızı reçeteli ilaç raporunun süresi devam ediyorsa aile hekimi hastaya ilacını reçete edebilir.

Eğer hastanın kırmızı reçeteli ilaç raporunun süresi bitmiş ise aile hekimi hastayı ilgili uzman doktoruna sevk eder.

Özel hastaneler kırmızı reçete yazabilir mi ?

Yazabilir.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Yeşil reçeteli ilaçların zararları başlıklı makalemizde Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi, yeşil reçeteli ilaç riskleri ve yeşil reçeteli ilaç yan etkileri hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir