Anksiyete.net psikolojik hastalıklar ve ilaçlar konusunda hastalara bilgi vermeyi amaçlayan bir web sitesidir. Burada verilen tavsiyeler uzman görüşü değildir.

Anksiyete.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İLAÇLAR
  4. »
  5. Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

admin admin -
49 0
anksiyeteli adam iş yerinde atak geçiriyor

Öğrenim hayatı sona erip eline diplomayı alan gençlerin seçeneklerinden birisi de memuriyettir. Her ne kadar memurların maaşları her dönem eleştirilse de iş garantisi ve çalışma şartlarının özel sektöre göre daha az yıpratıcı olması nedeniyle iş arayanların aklında her zaman memuriyet alternatifi olmuştur.

Günümüz gençliği yeşil reçeteli ilaçlar ile eski nesillere göre çok daha erken başlamakta ve daha yaygın kullanmaktadır.

Eski yıllarda yeşil reçeteli ilaçları kullanan insanların sayısı oldukça sınırlı idi ve bu kişilerin rahatsızlıklarının tespiti genellikle orta yaş ve üzeri olmaktaydı. Günümüzde ise huzursuzluk, madde bağımlılığı, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklar nedeniyle ergenlik döneminden itibaren yeşil reçeteli ilaç kullanımı yaygındır.

Eğitim sisteminin yarıştırmacı yapısı ve üst üste gelen sınavlar çocuklarımızı ve gençlerimizi bir kaygı girdabına sokmakta ve çok erken yaşlarda kişilerde psikiyatrik hastalıklar baş göstermektedir.

Anksiyete sorunları, fobiler, okb ve depresyon şikayetleri gençler arasında bile oldukça yaygındır.

Yukarıda sayılan sağlık sorunlarının tedavisi yeşil reçeteli ilaçlar ile yapılmakta olup çoğu kez hastalık kronik seyrettiği için yeşil reçeteli ilaçlar rapor çıkarttırılarak kullanılmaktadır.

Memuriyete girerken adayın taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır:

Memurluğa giriş için aranan kanuni şartlar, Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde genel ve özel şartlar olarak düzenlenmiştir. Devlet Memurları Kanunu madde 48’de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkumiyet, askerlik ve sağlıktır.

Memuriyete atanmak için sağlık raporu almak şarttır. Bu sebeple daha önce yeşil reçeteli ilaç kullananlar memur olurken bunun kendileri için sorun edip etmeyeceğini merak etmektedirler.

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Memuriyete girerken adaydan tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu istenmektedir. Dolayısıyla özel hastaneden veya sadece belli branşların olduğu hastanelerden yada aile hekiminden alacağınız rapor işinizi görmez.

Tam teşekküllü demek, hastanede iç hastalıkları (dahiliye), genel cerrahi, göz, kulak-burun-boğaz, nöroloji ve ruh sağlığı birimlerinin olması ve bunlara bakan uzman doktorların bulunmasıdır.

Memur olmak içim adayın tamamen sağlıklı olmasına gerek yoktur. Örneğin adayın gözlük takması veya midesinde rahatsızlık olması gibi sebepler memur olamayacağını göstermez.

Ancak memuru istihdam edecek kurum tam teşekküllü devlet hastanesinin raporunu inceleyip değerlendirecektir. Mesela gözlük takmak bazı kurumlar için sorun olmayabilir fakat askerlik veya polislik gibi mesleklerde ise ileri derecede göz kusurunun olması mülakattan geçememeye neden olabilmektedir.

Yeşil reçeli ilaç kullanımı ise ruh sağlığı/psikiyatri bölümü tarafından değerlendirilir. Eğer memur adayı yeşil reçeteli ilaç kullanıyor ise ve psikiyatrik bir rahatsızlığı var ise zaten bu e-nabızdan çıkar, e-nabızda yok ise de muayene ve tahlillerden sonra anlaşılmaktadır.

Bu durumda hastanın sorunu sağlık raporunda belirtilir. Memur alan bazı kurumlar için sağlık raporunda memur adayının yeşil reçeteli ilaç kullanması sorun değildir, bazıları ise bunu mülakatta sorun edebilir.

Örneğin asker/polis atamalarında, üst düzey uzman, müfettiş alımlarında mümkün olduğu kadar adayın sağlık açısından sorunsuz olması istenir.

Memur adayının yeşil reçeteli ilaç kullanmakta olduğu (daha doğrusu rahatsızlığı) sağlık raporunda çıkarsa mülakat heyeti bu hususu dikkate alacaktır. Bununla birlikte yeşil reçeteli ilaç kullanan kişi memur olamaz, asker, polis olamaz diye bir kaide yoktur.

Adayın yeşil reçeteli ilacı ne sebeple kullandığı ve sorunun kronik mi yoksa geçici mi olduğu, atama yapılacak kurumun bu konudaki hassasiyeti de önem taşımaktadır.

Mesela kaygı sorunları gençler arasında yaygın görülen fakat stresli sınav dönemleri sona erince azalabilen sorunlardır. Yoğun stres döneminde yeşil reçeli ilaç kullanmış birinin bir süre sonra ilacı kesmesi muhtemeldir. Bu durumda önceden yeşil reçeteli ilaç kullanmış olması memuriyete engel olmayabilir.

Fakat şizofreni, bipolar bozukluk gibi rahatsızlıklar için yeşil reçeteli ilaç kullandıysa ve devam edeceği anlaşılıyor ise veya çok uzun süreli olarak yeşil reçeteli ilaç kullanmakta ise adayın reçeteli ilaç kullandığı için mülakatta elenmesi muhtemeldir. Yine de kesin elenir diye de bir kaide yoktur.

Yeşil reçeteli ilaç kullanıyor olmak memuriyete engel mi ?

Diyelim ki memuriyete başladıktan sonra kişi yeşil ilaçlar kullanmaya başladı, bu sebeple işten çıkarılabilir mi veya memuriyete atanan birinin evvelden beri yeşil reçeteli ilaç kullandığı sonradan anlaşılsa memuriyeti geri alınabilir mi ?

Memuriyete atandıktan sonra yeşil reçeteli ilaç kullanmak veya önceden kullandığının ortaya çıkması memuriyete devam etmeye engel değildir.

İLGİLİ YAZILAR:

Yeşil reçeteli ilaç kullananlar ehliyet alabilir mi ?

Yeşil reçete ilaç kullananlar memur olabilir mi ?

Yeşil reçeteli ağrı kesiciler

Yeşil reçeteli ilaçların zararları

Yeşil reçete sicile işler mi ?

Yeşil reçete hangi hastalara verilir ?

Aile hekimi kırmızı reçete yazabilir mi ?

Kırmızı reçete hangi mesleklere engel ?

Bir önceki yazımız olan Yeşil reçete raporu nasıl alınır ? başlıklı makalemizde Aile hekimi yeşil reçete yazabilir mi 2023, Yeşil reçete raporu nasıl alınır ve Yeşil reçeteli ilaçlar kimlere verilir hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir